Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposoby na pijanych kierowców
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2006, 17:54   Sposoby na pijanych kierowców

Warto przeczytać.

http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3149921.html

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2006, 17:58   

Konfiskata samochodu za pierwszym razem + pól roku pierdla
Za drugim dożywotnie odebranie prawka + Konfiskata samochodu + 2 lata pierdla
Za 3 razem 3 lata pierdla + Konfiskata samochodu

Za każdym razem + rok raz w tygodniu sprzątanie ulic w rózowym dresiku z napisem jeździłem po pijaku.

Bez możliwości odwołania i nieważne czyj był samochód.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 07-02-2006, 20:23   

ostatnio słyszałem, że chyba na Śląsku gdzieś, jak policja złapie kierowcę który jest na bani a jedzie w towarzystwie innej osoby (osób) jednym pojazdem, to kazdy dostaje bilet...ale ciekaw jestem jak to jest z tym w realu ?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 07-02-2006, 20:52   

Chooper napisał/a:
ale ciekaw jestem jak to jest z tym w realu

Uczestnictwo w wykroczeniu/przestepstwie. Podlega karze. :evil:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 08-02-2006, 14:25   

No cóż, ja bym się zgodził z Hubeeertem z jednym tylko zastrzeżeniem - przed odbyciem jakiejkolwiek kary solidne wp.....ol od ludzi, którzy to potrafią. Tak tyle ode mnie.
Pozdrawiam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-02-2006, 14:31   

W 99 % zgadzam sie z Hubusiem, ale:
Rozszezylbym kare zamiast pierdla - skoszarowanie i roboty publiczne w pomaranczowych kawtanikach "jechalem pijany" przez CALY czas kary po 10 h codziennie.
A przy 3 zlapaniu czapa ...... od tego nie ma amnestji i nie trzeba zywic trutnia.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2006, 21:29   

Hubeeert napisał/a:
Konfiskata samochodu ... nieważne czyj był samochód.

Hubeeert, czyżby św. Ziobro stał się Twym patronem? A może to po prostu wraca stare?

Na marginesie: kiedyś na imprezę do pubu pojechałem bez autka żeby piwek różnych popróbować. Gdy już miałem dość i żona holowała mnie w stronę szatni, w oczy me wpadł powieszony na ścianie alkomat. Ściana pomogła mi utrzymac równowagę, więc mogłem skorzystać z usługi pomiaru, ale niemal upadłem gdy na wyświetlaczu wyskoczyło 0.0. Śmieszne, co?

A z tym "podlegającym karze uczestnictwem w przestępstwie", to rozumiem że żartowałeś.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-02-2006, 21:47   

hmmm.... moim patronem ten smieszny czlowieczek bynajmniej nie jest, ale prawda jest taka ze nalezy w koncu zaczac w tym kraju egzekwowac prawo. Nie zaostrzac, ale egzekwowac to ktore jest i wymierzac kary na takim poziomie, ktory spowoduje to ze ten kto zrobil to raz odczuje to dotkliwie, w taki sposob ze nastepnym razem "ten jeden raz" nie zaryzykuje. A ten ktory robi to notorycznie, nie bedzie mial takiej okazjii bo bedzie ogladal kwadratowe slonce. Na dodatek kara finansowa (np na PCK, Owsiaka czy cus) powinna go zrujnowac i jak juz wyjdzie z pierdla nie bedzie go stac na auto. Dlaczego tak stanowczo? Dla mnie osoba wsiadajaca po pijaku za kierownice jest nie tylko potencjalnym morderca, ale wrecz potencjalnym mordrca z premedytacja, w zwiazku z czym oczekuje wymierzania kary z paragrafu dotyczacego usilowania zabojstwa z premedytacja. To samo tyczy sie zreszta piratow urzadzajacych sobie rajdy w dzielnicach osiedlowych czy gnajacych przez wioski po 150-200 km/h.

Aha, i za uczestnictwo w przestepstwie jak najbardziej, bo dla mnie jest to po prostu wspoludzial w wymienionym powyzej procederze.

A tak wogole dlaczego tak? Ano dlatego ze przyklady zabierania prawka na pol roku/ rok jezdzacym na "gazie" tak na prawde nikogo nie odstraszaja i nie wywoluja powaznych przemyslen. Do takowych zmusza polaka tylko i wylacznie utrata kasy. Jezeli do tych 98% katolikow w tym kraju (bo przeciez sami innowiercy i ateisci nie jezdza po pijaku) nie przemawiaja chocby wzgledy moralne, Dekalog, nauka Chrystuas itd. to moze przemowi ich kieszen.

Pzdr.

EDIT: P.S. Mam juz po prostu dosc ogladania bezsensownej smierci i kalectwa.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 08-02-2006, 22:48   

Sądy tłumaczą się niepoczytalnością (czyt. nieświadomością ) kierowcy ale świadomie wcześniej pił to i owo . Powiedzmy, że 0,2-0,5 czyli przysłowiowe piwko to lekka przesada 0,5 roku ( :) w zawieszeniu na rok ) ciupy, powinni do robót publicznych (oczywiście zatrzymany na "wykroczeniu" nie na przestępstwie) może być w różowym szlafroku z "tym" napisem , wszystko co powyżej komfiskata i bardzo surowe kary .

Mitsumaniaki QR-Code:

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2006, 10:39   

piwkotom napisał/a:
hmmm.... moim patronem ten smieszny czlowieczek bynajmniej nie jest, ale prawda jest taka ze nalezy w koncu zaczac w tym kraju egzekwowac prawo. Nie zaostrzac, ale egzekwowac to ktore jest i wymierzac kary na takim poziomie, ktory spowoduje to ze ten kto zrobil to raz odczuje to dotkliwie, w taki sposob ze nastepnym razem "ten jeden raz" nie zaryzykuje.

Święte słowa! Wkurza mnie ta chęć podwyższania kar, bo to czysty populizm, na który dają się nabierać też dziennikarze. Im w to graj gdy mogą powiedzieć/napisać: "grozi mu za to do 8 lat pozbawienia wolnosci". G... 8 lat, bo dostanie najwyżej dwa lata i to w zawiasach, ale "8 lat" bardzo ładnie brzmi. Przepisy prawa karnego są gotowe i wystarczy tylko je egzekwować, po to by określenie "grozi 8 lat" znaczyło "będę siedział 8 lat", a nie "i tak mnie nie wsadzą".

piwkotom napisał/a:
Aha, i za uczestnictwo w przestepstwie jak najbardziej, bo dla mnie jest to po prostu wspoludzial w wymienionym powyzej procederze.

Miałem nadzieję że tylko żartujecie więc nie komentowałem.
Wyobraźcie sobie że się nawaliliście na imprezie, więc zamawiacie taksówkę i spokojnie jedziecie sobie do domku pochrapując na tylnym siedzeniu. A tu nagle halt!, zatrzymuje Was policja i karze taksiarzowi dmuchać. Alkomat wykazuje 1.5 promila, więc obaj idziecie do pierdla. O to Wam chodzi?

Niewątpliwie należy karać i to ostro, według mnie raczej finansowo, a nie więzieniem, ale i tak najważniejsza jest nieuchronność kary.

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2006, 10:46   

jeśli chodzi o roboty publiczne to te zostawiłbym dla pospolitych przestępców

ponieważ kara powinna być połączona z resocjalizacją, pijanym kierowcom proponuję przymusową pracę w szpitalach z ofiarami wypadków samochodowych, najlepiej na oddziałach dziecięcych, albo może gdzieś w prosektorium? przy świeżych truposzach powypadkowych? a może jako asystentów od noszy w karatkach pogotowia?

samochodów bym raczej nie zabierał, bo wydaje mi się, że nie tędy droga
czym to się niby różni od kary pieniężnej? a jak jedzie pożyczonym to co? też zabierają?
czy morderców ktoś pozbawia dożywotnio np. noży, sierkier, tasaków?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 09-02-2006, 12:22   

Alek napisał/a:
Wyobraźcie sobie że się nawaliliście na imprezie, więc zamawiacie taksówkę i spokojnie jedziecie sobie do domku pochrapując na tylnym siedzeniu. A tu nagle halt!, zatrzymuje Was policja i karze taksiarzowi dmuchać. Alkomat wykazuje 1.5 promila, więc obaj idziecie do pierdla. O to Wam chodzi?

a wyobraź sobie że na imprezie TY pijesz i twój kolega - kierowca pije (niby niewiele) i jadziecie sobie do domku a TY pozwalasz mu prowadzić!!!
no to chcesz medal za to???

każdy przypadek będzie rozpatrywał pewnie sąd grodzki czy jakiś tam... i się wyjaśni, czy świadomie pozwoliłeś kierowcy siąść za kółko

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-02-2006, 12:45   

nie mamy takiego prawa jak w USA, że każda sprawa tocząca się o ten sam artykuł konczy się tak samo, tak u nas każda sytuacja rozpatrywana byłaby osobno. Nie musisz wiedzieć że taksówkarz jest na bani (pod warunkiem, że nie daje obiawów, z resztą ja bymwysiadł z takiej taryfy jakby sie coś takiego okazało...dla własnego bezpieczeństwa), zwłaszcza, ze jest obcą dla Ciebie osobą.
Co innego, jak jadą ziomale i prowadzi najmniej pijany...

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2006, 13:48   

co do orzeczeń sądu to byłbym ostrożny
nie dalej jak wczoraj rozpatrywano sprawę nieletnich spożywających w parku wino,
i postawiono im zarzuty nie spożywania lecz nakłaniania do spożywania - niby tak jeden drugiego - bo mieli jedną butelkę, gdyby każdy miał swoją to sprawy by wcale nie było :lol:

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2006, 15:04   

tomusn napisał/a:

a wyobraź sobie że na imprezie TY pijesz i twój kolega - kierowca pije (niby niewiele) i jadziecie sobie do domku a TY pozwalasz mu prowadzić!!!
no to chcesz medal za to???

każdy przypadek będzie rozpatrywał pewnie sąd grodzki czy jakiś tam... i się wyjaśni, czy świadomie pozwoliłeś kierowcy siąść za kółko

A ja, jak i każdy inny wieziony przez takiego kierowcę odpowiem sądowi: nic nie pamiętam, byłem spity jak bela. Nikt nie może mnie sądzić za to że dałem się po pijaku wciagnąć do samochodu. Ba, takie są przecież ZALECENIA policji: piłeś - nie prowadź sam, daj się zawieżć. Trudno będzie udowodnić że wiedziałem że kierowca jest pijany, czy że pił. No chyba że według jakiegoś nowego prawa obowiązkiem pasażera będzie podstawienie kierowcy alkomatu (rozumiem że także w autobusie i w metrze, żeby być sprawiedliwym).
Wiem, wiem, przesadzam, ale chciałbym żebyście spojrzeli na realność przestrzegania i egzekwowania prawa o współudziale. Tu znacznie więcej da podwyższenie świadomości ludzi, choć na to potrzeba będzie znacznie więcej czasu. Widziałem jakiś czas temu taką scenkę pod knajpą, z której wytoczyło się kilkunastoosobowe towarzystwo - każda grupka w stronę swojego autka. Nagle usłyszałem jakąś rozróbę i zobaczyłem jak kobitka wyrywa facetowi kluczyki i wyrzuca je do rowu z wodą. Chwila konsternacji, a potem wszyscy zamknęli swoje samochody i zaczęli dzwonić po taksówki. Jak się chce, to można - tak samo jak z zapinaniem pasów.

Odpowiedz do tematu