wskazania wyświetlacza |
Autor |
Wiadomość |
16298
Mitsumaniak
Auto: space star 1,6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-02-2008, 21:39 wskazania wyświetlacza
|
|
|
Po zresetowaniu średniego spalania i przeciętnej prędkości wskazania działają prawidłowo(zmienia się spalanie i prędkość ) . Po kilku dniach wskazania zawieszają się i na wyświetlaczu jest stałe spalanie i stała średnia prędkość bez względu na charakter jazdy.Czy to tylko przypadłość mojego mss czy może macie podobny problem ? |
_________________ piotr |
|
|
|
 |
menti
Forumowicz
Auto: Outlander MY2016
|
Wysłany: 09-02-2008, 14:46
|
|
|
Ja mam podobnie w DID...u mnie zdarza się, że komp pracuje dobrze, a po kolejnym uruchomieniu silnika okazuje się, że wskazania stoją w miejscu....po kolejnym uruchomieniu wszystko wraca do normy (oprócz km do przejechania).
Ja osobiście jak zauważę, że komp się zwiesił, czekam aż będę miał prostą....wrzucam na luz i wyłączam zapłon (tak aby zgasły kontrolki, ale oczywiście kluczyka nie wyciągam ) i ponownie odpalam silnik....u mnie taka operacja pomaga i komp ponownie działa jak trzeba
Zauważyłem także, że jak się zatrzymam i wykonam podobną operację nie zawsze komp wchodzi do akcji....może koła muszą sie delikatnie toczyć |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 10-02-2008, 00:05
|
|
|
16298 napisał/a: | Po kilku dniach wskazania zawieszają się i na wyświetlaczu jest stałe spalanie i stała średnia prędkość bez względu na charakter jazdy.Czy to tylko przypadłość mojego mss czy może macie podobny problem ? |
On pokazuje średnie spalanie i średnią prędkość od ostatniego wykasowania. Im dłużej jeździsz tym bardziej precyzyjny wynik, a zarazem stabilny. Wystarczy cały dzień jazdy jak kapelusznik, albo upalania do końca obrotomierza, a wynik zmieni się o 0,2 l w górę lub w dół.
Czy o to Ci chodzi ??? |
|
 |
menti
Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2008, 08:46
|
|
|
Cytat: | On pokazuje średnie spalanie i średnią prędkość od ostatniego wykasowania. Im dłużej jeździsz tym bardziej precyzyjny wynik, a zarazem stabilny. Wystarczy cały dzień jazdy jak kapelusznik, albo upalania do końca obrotomierza, a wynik zmieni się o 0,2 l w górę lub w dół. |
W moim przypadku po prostu się zawiesza, a objawia się to tym, że liczba km do przejechania nie spada (mimo przejechania kilu, czy kilkunastu km)....
Jak już tak się stanie to operacja opisana przeze mnie wyżej odwiesza kompa. |
|
|
|
 |
zibeusz [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2008, 22:40
|
|
|
Mam ten sam problem z komputerem w DID z 2003 r.Jest to strasznie wkurzające w innych autach np francuskich jest to lepiej rozwiązane jest spalanie bierzace i średnie. Ale wracaj ac do sprawy u mnie sie zawiesza i przeważnie go resetuje to pomaga ale na krótko. Może to jakaś wada fabryczna ciekawe co na to serwis.Spróbuje zadzwonić zobaczę co mi powiedzą. |
|
|
|
 |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2008, 20:28
|
|
|
panowie to jest czysta matematyka!!! komputer przyjmuje dane co kilka kilkanaście sekund więc w ciągu kilku dni otrzymuje kilkaset pomiarów więc jeśli byście jeździli ze stałą prędkością 100 na godzinę przez 2 godziny i potem zwolnili do 10 km/h to średnia prędkość zmieni się dopiero po kilku następnych kilometrach.
Można to samemu sprawdzić w excelu wpiszcie w 1000cu komórkach 100 potem wyciągnijcie średnią z tego, potem na 1001 miejscu wpiszcie 10 ciekawe jak się zmieni?? |
|
|
|
 |
menti
Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2008, 21:59
|
|
|
slawekw_79 napisał/a: | panowie to jest czysta matematyka!!! komputer przyjmuje dane co kilka kilkanaście sekund więc w ciągu kilku dni otrzymuje kilkaset pomiarów więc jeśli byście jeździli ze stałą prędkością 100 na godzinę przez 2 godziny i potem zwolnili do 10 km/h to średnia prędkość zmieni się dopiero po kilku następnych kilometrach.
Można to samemu sprawdzić w excelu wpiszcie w 1000cu komórkach 100 potem wyciągnijcie średnią z tego, potem na 1001 miejscu wpiszcie 10 ciekawe jak się zmieni?? |
slawekw_79 nie wiem czy czytałeś wcześniejsze posty dokładniej...to co napisałeś ma rzeczywiście sens, lecz w tylko specyficznych przypadkach!! My mówimy o zawieszaniu się kompa (czyli nic się nie zmienia)...więc jak wytlumaczysz, że przejeżdżając dystans 50km nie zmienia się liczba km do przejechania (oczywiście pozostałe parametry jak prędkość średnia i spalanie też pozostaje w miejscu --> nawet jadąc tą samą prędkością co zawsze powinna ta liczba spaść)???? Moim zdaniem i wyszukany przykład z excell'a nic tu nie pomoże...
A tak nawiasem....komp w MSS jest do kitu - w sumie gucio co pokazuje (a mój sie jeszcze zwiesza - badziew)! |
|
|
|
 |
|