Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Celeste - różnice
Autor Wiadomość
MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2005, 18:09   Celeste - różnice

Witam
Szukam różnic pomiędzy wszystkimi modelami Celeste. Wiem, że starsze modele miały pojedyncze przednie reflektory, a późniejsze pojedyncze kwadratowe. Spotkałem natomiast Celeste z podwójnymi reflektorami okrągłymi. To samo dotyczy zderzaków. Jedne mają chromowane, inne plastikowe.
Dlatego też poszukuję wszelkich informacji na temat wszystkich zmian w Celeste, oraz w którym roku dana zmiana została wprowadzona. Bardzo by mi to pomogło w doprowadzeniu mojego autka do stanu oryginalnego.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
MARKHEIM

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-12-2005, 09:15   

Poczekaj na Kordiana on odświeża właśnie Celestynkę, może będzie wiedział. Dużo na temat historii Mitsu wie również Hubeeert. :wink:

Celestyna Kordiana

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 08-02-2006, 12:01   

MARKHEIM czy to jest to bóstwo w podpisie???
jeśli tak, to wygląda na rocznik 80, kiedy to zrezygnowano z przepięknych chromowanych zderzaczków na rzecz czarnych szyn z plastikowymi nakładkami. reflektory już wcześniej (ok 78 ) zmieniono na pojedyncze prostokątne (ja mam nówki z helli). do 78 też były najpiękniejsze na świecie chromowane okrągłe lusterka na błotnikach, potem wprowadzono czarne prostokątne na drzwiach - ja mam w tej chwili solidne czarne zerkałka od łady niwy - ładniejszych nie znalazłem a na ori nie ma szans.
co do świateł, to okrągłych podwójnych nie widziałem, a w ogóle to o historii modelu w necie niewiele znajdziesz - pisałem maile do japońców, ale bez echa, chyba polskiego tam nie znają :lol:
różne celestyny - mniej więcej chronologicznie

DZIEŁA na SZTUKI

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2006, 17:51   

No więc tak: Moje Celeste jest na pewno z początku produkcji. Świadczą o tym, poza dowodem rejestracyjnym, chromowane zderzaki, zachowany wlot powietrza który w oryginale znajdował się zaraz pod atrapą i był w kolorze nadwozia, skrzynia biegów "4", montowana w modelach 1600 ST bodajrze do 1980 roku, oraz, co odkryłem niedawno, lampy tylne z centralnie umieszczonym kierunkowskazem, gdyż późniejsze wersje miały kierunkowskazy na skraju tylnych lamp. Ponadto wg numeru nadwozia wynika, że jest to model Celeste z silnikiem 1,6 i skrzynią "4". Numer kolejny nadwozia to 08039. Te dane są potwierdzone, gdyż zaopatrzyłem się w workschopa do Celeste `78. Czy miał lusterka na błotnikach nie wiem, gdyż samochód był przemalowany, ale podczas remontu blacharki powinno się wszystko wyjaśnić. We wnękach zachował się jeszcze oryginalny lakier oraz nalepka "PAINT CODE 068 - MEDIUM TAN", wg której nr lakieru to 068 (lub 063, gdyż w tym miejscu jest trochę nieczytelna) a kolor to średni brąz, oczywiście metalik. Przyglądając się zdjęciom pierwszych Celeste, niektóre istotnie miały taki lakier.
Poniżej kilka zdjęć mojego autka, mam nadzieję że podpowiesz mi, czy mam rację w tym co wyżej napisałem czy nie :D

A tutaj moje dwa pupilki :D

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 10-02-2006, 09:16   

trochę małe było to pierwsze zdjęcie, ale i tak powinienem się domyślić, że to starszy model - po listwach bocznych, z których po "przełomowym" roku 80 zrezygnowano. lusterka musisz więc zamontować na błotnikach. silnik mam ten sam 1,6 (4g32) i również skrzynię czwórkę. największy problem będziesz miał ze zdobyciem oryginalnych okrągłych lampionów z chromowanymi ramkami. chociaż modele przejściowe (ok.79) miały - identyczne jak twój - okrągłe światła i zderzaki, ale już nie chromowane - tylko maklowane na czarny mat. a tak nawiasem mówiąc, nic by się nie stało jak byś zrezygnował z listewek bocznych, ale atrapa i lampy - to konieczność...

DZIEŁA na SZTUKI

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 10-02-2006, 15:09   

Kordian....jak klikniesz na fotke to sie odpali w nowym oknie duza :)

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 11-02-2006, 12:43   

Kofi napisał/a:
Kordian....jak klikniesz na fotke to sie odpali w nowym oknie duza :)

a właśnie, że nie! :mrgreen:
miałem na myśli zdjęcie w podpisie MARKHEIMA - nr1 w tym temacie. a pozostałe sobie dokładnie obejrzałem. Kofi nie rób ze mnie abnegata :wink: i tak na całej linii podpadam ze sklepem... :roll:

DZIEŁA na SZTUKI

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Wysłany: 11-02-2006, 14:07   

heheheheh....zartuje przeciez :)
Koniec OT :)

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2006, 14:16   

kordiank2 napisał/a:

... a tak nawiasem mówiąc, nic by się nie stało jak byś zrezygnował z listewek bocznych, ale atrapa i lampy - to konieczność...

Listewki zostaną, a atrapa i lampy już zmienione. Jak Wam się teraz podoba ???
NOWA ATRAPKA

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Wysłany: 03-04-2006, 17:59   

hehe...zdecydowanie lepiej.

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 05-04-2006, 13:20   

MARKHEIM napisał/a:
Listewki zostaną, a atrapa i lampy już zmienione. Jak Wam się teraz podoba ???

A co to? z poloneza? czy z vw?. moim zdaniem modyfikacja zbyt daleko posunięta...

DZIEŁA na SZTUKI

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2006, 09:28   

Fakt, wydawać by się mogło że modyfikacja daleko posunięta, ale atrapa z Poloneza przejściówki pasuje idealnie. Musiałem tylko dospawać małe blaszki jako mocowania, ale zawsze je będzie można wyciąć przy powrocie do oryginału. Z oryginalnych blach nic nie było wycinane ani przerabiane.

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 06-04-2006, 12:38   

jest szansa, że moja atrapka będzie do opylenia wraz z lampionami (nowe hella - zamieniki, bo ori denso nówek nie znalazłem). będę wiedział gdzieś w czerwcu...

DZIEŁA na SZTUKI

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 08:41   

kordiank2 napisał/a:
jest szansa, że moja atrapka będzie do opylenia wraz z lampionami (nowe hella - zamieniki, bo ori denso nówek nie znalazłem). będę wiedział gdzieś w czerwcu...

Zamawiam. Jak będziesz sprzedawał dawaj znać.

celeste80
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2006, 11:41   

czesc mam mitsubishi celeste i nie dawno kupilem drugiego jest miedzy nimi rok roznicy i troszke sie roznia karoseria i wnetrzem. mam troche czesci do celeste.napisz co bys chcial wiedziec i co potrzebujesz. pozdrawiam artur nr.tel.663-051-640

Odpowiedz do tematu