|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C51A 1.3] Nowy posiadacz colta i problemy ;) |
Autor |
Wiadomość |
M_azu_R [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 22:25 [C51A 1.3] Nowy posiadacz colta i problemy ;)
|
|
|
Witam wszystkich! sprawa wyglada nastepujaco, mam 19 lat za okolo 20 dni zdaje prawko i od miesiaca jestem wlascicielem colta c51 1.3 91r z fajnym szyberdachem i lotkami z tylu Colcik przez 6 lat stal bez ruchu, ma 140 tys na liczniku. Mam z nim problem, a teraz nawet kilka... Po 1: colcik szarpie podczas jazdy od razu wylicze co zostalo wymienione w nim:
-pasek rozrzadu
-plyny
-swiece
-kable wysokiego nap
-kopulka+palec
-filtry
-10tego jade po siedzenia
z tego co przeczytalem wina moze lezec w pompie paliwowej, ewentualnie przewody paliwowe, jak sadzicie???
2 sprawa to to, ze przez okolo mies stal bez akumulatora bo moj ojciec wzial go do swojego auta, po podlaczeniu cos sie wali z elektryka bo radio nie dziala, podobnie zegarek i kontrolka otwartych drzwi... co to moze byc z kolei? moze bezpieczniki?
3-niestety samochodzik nie pali na dotyk ;(, sa momenty w kt przekrecam kluczyk i tylko pstryk slysze ale nic sie nie dzieje, nie wydaje zadnego dzwieku, ze zapala ani nic (nie zwracajcie uwagi na okreslenia ale jestem laikiem, mam dopiero od mies samochod )
jestem troche pedantyczny i dbam o swoje rzeczy, chcialbym wyszykowac to sliczne autko zanim zrobie nim pierwszy prawdziwy kurs wiec bardzo prosze o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 08-03-2008, 23:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 22:30
|
|
|
Sprawdź na początek bezpieczniki:) |
|
|
|
 |
gienek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 23:25
|
|
|
sprawdz ecu a to ze szrapie mialem tak samo benzyna zle sie podawała sprawdz przewody paliwowe czy nigdzie ni sa dziurawe albo nie dostaja lewego powietrza |
|
|
|
 |
M_azu_R [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 23:33
|
|
|
a w jaki sposob sprawdzic ECU? wiem, ze byl on juz sprawdzany 2-3 mies temu no ale w sumie wtedy tak sie nie dzialo... a wiec w jaki sposob sprawdzic ten ECU? |
|
|
|
 |
Hosaka [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 00:02
|
|
|
hmmm... ja może też sie nie znam, ale... jeśli szarpie, to może być zapowietrzony układ paliwowy - zwłaszcza jak bak stał suchy... no albo może filtr paliwa stary i zaśmiecony??
co do odłączonego aku, to ktoś gdzieś pisał, jak postępować po resecie kompa i jak go nauczyć na nowo "panowania" nad silnikiem |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 05-03-2008, 00:50
|
|
|
M_azu_R, na początek polecam ci postudiowanie tej strony http://www.mitsubishifan.webpark.pl/ .
M_azu_R napisał/a: | 2 sprawa | Sprawdź wszystkie bezpieczniki a w szczególności wartości jakie muszą być zamontowane.
Sprawdź układ dolotowy i przewody paliwowe. Wyczyść przepustnicę. Zalej dobrej benzyny i zrób przepał żeby cały syf spłynął do filtra po czym go wymień (ze 2 razy co 5t km). Do tego regulacja zaworów i ustawienie zapłonu. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
M_azu_R [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 10:27
|
|
|
hm, a wiec tak, samochod odkad stal tak bez ruchu przejechal z 1000 km, filtry zostaly wymienione wszystkie a obroty zostaly wyregulowane zanim zadalem pytanie to postudiowalem troche to forum zobacze co z ta przepustnica dzieki za stronke, przyda sie tez zagladne do bezpiecznikow, moze kapne sie o co tam chodzi bo nigdy jeszcze nie zagladalem
[ Dodano: 06-03-2008, 13:38 ]
dobra, dzis probowalem cos pogrzebac ale niestety nic nie kumam, nie wiem w jaki sposob sprawdzic bezpieczniki, czy sa przepalone? jakis ciemny osad? jezeli o to chodzi to sa czyste. 2 spr nie moge nigdzie znajezc jak sprawdzic ten ECU, poniewaz to moj pierwszy samochod to sie nie znam wiec bardzo bym prosil oprocz "sprawdz cos tam" o podpowiedz jak to zrobic nastepna sprawa jest taka, ze nie dziala ten zegarek, radio i kontrolka drzwi ale gdy wsiade do samochodu, zapale go i chwile pochodzi to zaczyna to wszystko sie wlaczac, wydaje mi sie ze to powinno swiecic gdy stacyjka jest na "on" podobnie jak wszystkie swiatla, te mi dzialaja normalnie. prosze o odpowiedz, bede wdzieczny, pozdrawiam. ((dodam, ze nie jestem jakims tepakiem tylko po prostu nie mam pkt zaczepienia, nigdy dotad nie mialem kontaktu z silnikami itp ))
[ Dodano: 06-03-2008, 13:58 ]
dobra, poprawka, juz wiem jak sprawdzic ECU teraz tylko nie wiem co zrobic z bezpiecznikami i czy to jest rzeczywiscie ich wina bo wkoncu to wszystko wlacza sie tylko ze po uruchomieniu silnika na jakis czas. |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 16:03
|
|
|
M_azu_R napisał/a: | nie wiem w jaki sposob sprawdzic bezpieczniki |
omomierzem, jak wskazówka omomierza się wychyli, ewentualnie wyswietlacz pokarze jakąś wartość to bezpiecznik sprawny jeżeli nie to do wyżucenia, drugi sposób bateria żaróweczka od latarki i dwa przewody, połącz to wszystko, jak żarówka zaświeci to bezp. sprawny.
- sprawdż końcówki przewodów do tych urządzeń kture Ci nieświecą może są zaśniedziałe. Tyle mogę Ci podpowiedzieć. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 06-03-2008, 16:09
|
|
|
M_azu_R napisał/a: | tylko nie wiem co zrobic z bezpiecznikami i czy to jest rzeczywiscie ich wina bo wkoncu to wszystko wlacza sie tylko ze po uruchomieniu silnika na jakis czas.
| Magia? Bardzo dziwne objawy. Nie wiadomo jak podejść do problemu, musiał byś pojechać do elektromechanika i przelecieć instalkę |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 06-03-2008, 18:33
|
|
|
M_azu_R napisał/a: | ;(, sa momenty w kt przekrecam kluczyk i tylko pstryk slysze ale nic sie nie dzieje, nie wydaje zadnego dzwieku, ze zapala ani nic | kiedyś miałem to samo , pomagało ( przez krótki czas ) postukanie w rozrusznik . Wymiana szczotek usunęła problem |
_________________  |
|
|
|
 |
|
|