Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zielony laser - zabawka ?
Autor Wiadomość
Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2008, 00:17   Zielony laser - zabawka ?

Oto jedna ciekawostka :

Laser

Laserek 150mW
Na allegro z takich laserów znalazlem tylko 2 które maja 100mW
1
2

I takie mam pytanko zwiększenie mW to dodanie soczewki czy jak to jest ? Koleś na filmiku coś wkłada do obudowy. Ja ruskiego nie znaju to nie pytajcie się czy coś wyczytałem tam w opisach; )

Ktoś zna się tu na optyce :> Przyznać się :roll:

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 07:24   

Zwiększenie mW to nie dodanie soczewki. W mW (miliwatach) podaje się moc lasera, a ta jest zależna od ośrodka czynnego - zależnie od lasera jest to mieszanina gazów (aktywator+gaz roboczy) albo 2 warstwy półprzewodnika. Czyli jeśli laser ma 100mW to tyle ma i więcej miał nie będzie. Półprzewodnikowy możesz katować wyższym napięciem, ale to niewiele pomoże - w większości przypadków uszkodzisz go tylko.
Dodanie każdej soczewki wręcz powoduje straty jeśli idzie o "moc" promieniowania, może jedynie poprawiać kształt wiązki. Laser półprzewodnikowy normalnie daje wiązkę stożkową o kącie rozwarcia ~30*, stąd soczewki daje się aby zamienić ją w wiązkę równoległą, czyli - mówiąc prosto - żeby się nie rozłaziła. A to, co gość wkładał do obudowy to bateryjka była :)
I ciekawostka - zauważ, że on przepala na tym filmiku tylko w miarę "ciemne" przedmioty - nie świeci na nic białego, a to dlatego że białe większość światła odbija, i zanim by przepalił to by mu ręka zdrętwiała od trzymania tego lasera :)
Swoją drogą, po co Ci taki mocny laser? Jako wskaźnik niepotrzebny, a ponadto w ogólności niebezpieczny. Weź pod uwagę, że wiązka laserowa ma tendencję do odbijania się od połyskliwych przedmiotów, i możesz sobie po oczach poświecić.
Jeśli jednak koniecznie chcesz mocnego lasera i masz świadomość, czym to grozi ;) to możesz go sobie zrobić z nagrywarki dvd - ma toto ~200...250mW. Nie powiem jednak jak to się robi, bo nie chcę brać odpowiedzialności za to, że ktoś sobie krzywdę zrobi ;)

Pozdrawiam!

[ Dodano: 06-03-2008, 07:30 ]
A, przypomniało mi się: gotowe lasery o różnej długości fali (czyli kolorze :) ) i mocy, można znaleźć tu: http://www.wickedlasers.com/

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 06-03-2008, 12:43   

Na pewno nie kupie takiego lasera za 200 i więcej ; ) Mam takie zboczenie, że do autka wolałbym coś dokupić, chociaż jakby cena była w 2 liczbąch :roll:

Ale fakt, iż takie coś jest dostępne dla normalnego człowieka.... teoretycznie można pilotowi poświecić w oczy heh...
Dzięki za wyjaśnienie; )

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-03-2008, 16:16   Re: Zielony laser - zabawka ?

Juiceman napisał/a:
Koleś na filmiku coś wkłada do obudowy.

Baterie ;-)

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2008, 08:04   

Juiceman napisał/a:
teoretycznie można pilotowi poświecić w oczy heh...

Właśnie we wiadomościach radiowych powiedzieli, że ktoś w kanadzie na lotnisku pilotów oślepia w taki sposób.

inferno 
Mitsumaniak
Jednostka aspołeczna

Auto: Volvo S80 '01 2,4
Wysłany: 08-04-2008, 23:27   

Dobry laser można zobaczyć dwa razy. Raz jednym okiem i raz drugim okiem.
4. Mitsubishi Galant E52A '93 /4G93/

:king: Mistrz Drużynowego Typera Mitsumaniaków 2008 :king:

Odpowiedz do tematu