Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Deska rozdzielcz-kokpit
Autor Wiadomość
peeress
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 13:09   Deska rozdzielcz-kokpit

w miejscu zaznaczonym na dole(tym nie zamykanym) jest schowek. Mógłby mi ktoś powiedzieć co jest za nim ? Chciałbym w tym miejscu założyć cb radio. Lecz wystaje ono około 5-7cm czy za tym schowkiem coś jest czy da sie go po prostu obciąć z tyłu i założyć tam cb? Z góry dziękuje wam za pomoc

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 13:42   Re: Deska rozdzielcz-kokpit

peeress napisał/a:
Mógłby mi ktoś powiedzieć co jest za nim ? Chciałbym w tym miejscu założyć cb radio. Lecz wystaje ono około 5-7cm czy za tym schowkiem coś jest czy da sie go po prostu obciąć z tyłu i założyć tam cb?

Też myślałem o włożeniu tam cb. Niestety za wszystkimi tymi schowkami jest tworzywo sztuczne (na 99,9% nawiew). Zyskasz kilka cm na pewno ale nie powiem Ci czy 2 cm czy 5 cm. Ja zdecydowałem się na montaż cb w schowku za zamykaną klapką. Wyciąłem w nim dziurę i radio weszło kilka cm głębiej (opiera się o ten nawiew).
Zdjęcie masz tutaj
Poza tym możesz zdjąć sobie przedni panel i zobaczyć jak to wygląda na żywo.

peeress
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 13:59   

no własnie... tylko tam jest ta nieszczęsna klapka. Nie usmiecha mi sie jeździć cały czas z otwartą...

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 14:43   

peeress napisał/a:
no własnie... tylko tam jest ta nieszczęsna klapka. Nie usmiecha mi sie jeździć cały czas z otwartą...

Nie wiem ile masz wzrostu ale przy moich 201 cm bardzo rzadko jej dotykam. A na parkingu niestrzeżonym lepiej mieć cb schowane za klapką :)
Ale ... co kto lubi

peeress
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2008, 13:08   

przekonałeś mnie... zamontuje chyba tam to radyjko. Tylko powiedz mi... czy da sie wyciągnąć tą "półke" (taką jak jest zawsze zaślepka od radia) bo moje cb i tak sie tam nie miesci. brakuje 2,5 cm zeby weszło z gałeczkami itd. Znajdzie sie tyle za koncem tej półeczki? Jezeli da sie tą półeczke wyciągnąc to jak? podejzewam ze trzeba od boków podważać. robił to ktos ?

chodzi o tą zasłanianą półke pod ustawieniami wentylacji.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-03-2008, 20:57   Demontaż kokpitu

Podłączę się pod ten temat ....
Kto z Was demontował kokpit? Napiszcie mi krok po kroku gdzie podważać, co po kolei demontować - nie chciałbym połamać żadnych plastików.
A w ogóle to chciałbym podłączyć gdzieś na stałe drugie gniazdo zapalniczki, puścić kabel tunelem tak, aby wyszedł gdzieś za fotelem pasażera. Skąd najlepiej wziąć napięcie? Z zapalniczki czy z czegoś innego? Może prosto za akumulatora wstawiając po drodze bezpiecznik?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2008, 00:22   

JCH napisał/a:
Kto z Was demontował kokpit? Napiszcie mi krok po kroku gdzie podważać, co po kolei demontować - nie chciałbym połamać żadnych plastików.
A w ogóle to chciałbym podłączyć gdzieś na stałe drugie gniazdo zapalniczki, puścić kabel tunelem tak, aby wyszedł gdzieś za fotelem pasażera. Skąd najlepiej wziąć napięcie? Z zapalniczki czy z czegoś innego? Może prosto za akumulatora wstawiając po drodze bezpiecznik?

Moje rozwiązanie widzieliście. Ja podłączyłem się pod zapalniczkę. Tzn kabel biegnący do zapalniczki rozdzieliłem na 1. zapalniczkę i 2. rozgałęziacz gdzie można wpiąć radio i coś jeszcze. Zapalniczkę przymocuję gdzieś z boku panela dzielącego pasażera i kierowcę. Zdjąłem panel przedni. W tej chwili nie pamiętam ale chyba nie ma tam żadnych śrub. Jeśli są to dwie od dołu i je widać. Ale nie pamiętam - jutro sprawdzę. Następnie odginamy konsolę środkową od dolnej części podważając z boków (najlepiej śrubokręt owinięty czymś by nie porysować plastików). Powinna wyjść dolna część konsoli. Później cala konsola otwiera się podobnie jak ... klapa bagażnika :) Tam są chyba 3 zaczepy od góry - trzeba pociągnąć konsolę w dół i wszystko wyjdzie. Aby wymontować schowek należy go odkręcić (2 śrubki widoczne od tyłu konsoli). Aby go wyjąć ja odkręciłem i wyjąłem też kratki nawiewu. Po ich wyjęciu da się tak wymanewrować konsolą żeby wyjąć schowek. Ja zrobiłem w nim dziurę a właściwie usunąłem całą ściankę tylną. Zostawiłem cb z oryginalną wtyczką tylko puściłem kabel dziurą w schowku i wyprowadziłem po prawej stronie w nogach pasażera i tam idzie do rozgałęźnika. Łatwo tam ukryć kabel pod plastikiem konsoli pomiędzy fotelami. To samo z anteną, którą wyprowadziłem przez tylną klapę (pod tylnymi siedzeniami). Dla osoby, która nigdy nie demontowała konsoli na cały montaż radzę zarezerwować całą sobotę. Za kolejnymi razami to już będzie pestka. Trochę zabawy jest ze schowkiem zapalniczki - tam są takie sprężynki które przed jej włożeniem trzeba naciągnąć. Ale jak nie chcecie się podłączać z zasilaniem pod zapałkę to nie będzie tego problemu. No i trzeba użyć trochę siły - ja bardzo długo zwiększałem siłę niechcąc niczego zniszczyć. W końcu się zdecydowałem i teraz wiem jak się z nim obchodzić.
Jakby co to mogę pokazać swoją instalację i pomóc w demontażu kokpitu.
Mogę też parę fotek wrzucić jak ktoś chce.

Pozdrawiam,

[ Dodano: 15-03-2008, 17:42 ]
niutiger napisał/a:
JCH napisał/a:

Moje rozwiązanie widzieliście. Ja podłączyłem się pod zapalniczkę. Tzn kabel biegnący do zapalniczki rozdzieliłem na 1. zapalniczkę i 2. rozgałęziacz gdzie można wpiąć radio i coś jeszcze. Zapalniczkę przymocuję gdzieś z boku panela dzielącego pasażera i kierowcę. Zdjąłem panel przedni. Nie ma tam żadnych śrub. Odginamy konsolę środkową od dolnej części podważając z boków (najlepiej śrubokręt owinięty czymś by nie porysować plastików). Powinna wyjść dolna część konsoli. Później cala konsola otwiera się podobnie jak ... klapa bagażnika :) Tam są chyba 3 zaczepy od góry - trzeba pociągnąć konsolę w dół i wszystko wyjdzie. Aby wymontować schowek należy go odkręcić (2 śrubki widoczne od tyłu konsoli). Aby go wyjąć ja odkręciłem i wyjąłem też kratki nawiewu. Po ich wyjęciu da się tak wymanewrować konsolą żeby wyjąć schowek. Ja zrobiłem w nim dziurę a właściwie usunąłem całą ściankę tylną. Zostawiłem cb z oryginalną wtyczką tylko puściłem kabel dziurą w schowku i wyprowadziłem po prawej stronie w nogach pasażera i tam idzie do rozgałęźnika. Łatwo tam ukryć kabel pod plastikiem konsoli pomiędzy fotelami. To samo z anteną, którą wyprowadziłem przez tylną klapę (pod tylnymi siedzeniami). Dla osoby, która nigdy nie demontowała konsoli na cały montaż radzę zarezerwować całą sobotę. Za kolejnymi razami to już będzie pestka. Trochę zabawy jest ze schowkiem zapalniczki - tam są takie sprężynki które przed jej włożeniem trzeba naciągnąć. Ale jak nie chcecie się podłączać z zasilaniem pod zapałkę to nie będzie tego problemu. No i trzeba użyć trochę siły - ja bardzo długo zwiększałem siłę niechcąc niczego zniszczyć. W końcu się zdecydowałem i teraz wiem jak się z nim obchodzić.
Jakby co to mogę pokazać swoją instalację i pomóc w demontażu kokpitu.
Mogę też parę fotek wrzucić jak ktoś chce.

Pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu