Zawieszenie |
Autor |
Wiadomość |
Marilyn
Forumowicz
Auto: Carisma 98' sedan :)
|
Wysłany: 17-03-2008, 19:45 Zawieszenie
|
|
|
Witam. Od dzisiaj stałem się (oby szczęśliwym ) posiadaczem Carismy 98rok sedan. Nie bita na 100%, silnik chodzi b.dobrze. Niestety gorzej z przednim zawiszeniem. Prawdopodobnie do wymiany łączniki stabilizatorów, tuleje itd. amortyzatory brat oglądał i mówił że są ok. I tu właśnie do was prośba - jakiej firmy możecie polecic ? Chodzi praktycznie o całe przednie zawszenie przednie (gumy też) wraz z cenami ? na allegro szukałem ale same nie oryginały i nie wiem czy warto. P.S zna ktoś w Szczecinie dobry warsztat ? Pan Orłowski troche drogi pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-03-2008, 19:50
|
|
|
Zadzwon do Japaneze i tam pokupuj czesci jesli nie chcesz korzystac z oryginalow (z ASO). Japaneze ma podobno dobre ceny i dobra jakosc swoich czesci
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Marilyn
Forumowicz
Auto: Carisma 98' sedan :)
|
Wysłany: 17-03-2008, 20:01
|
|
|
a adres do Japaneze ? Wiem wiem.. ale jakoś tego posta znaleźć nie moge... Tylko nie bijcie;) szukam ale jakoś znaleźć nie moge jak na złość ;/ |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
|
|
|
 |
luki [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 08:46
|
|
|
witam mam pytanie co do zawieszenia przód carisma 1,8
amorki sa w super stanie przez dziury przechodza super
cos tylko puka w przodzie jak jade przez jakies muldy wyboje |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 09:33
|
|
|
pewnie to amortyzatory monroe (tak miałem u siebie) + górne mocowanie amortyzatora. |
|
|
|
 |
luki [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 12:59 zawieszenie
|
|
|
własnie tak myslalem ale dzieki za informacje pieprzone firmy |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 13:07
|
|
|
Przyczyn takiego pokania moze byc duzo. Amortyzator to nie jedyny elemnt ktory moze sie zuzuwac. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-03-2008, 13:18
|
|
|
Ewentualnie jeszcze sworznie wahaczy... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
luki [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 13:45
|
|
|
ale wydaje mi sie jednak ze to amorki bo po naciskaniu na karoserie puka w amortyzatorze |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 19-03-2008, 15:43
|
|
|
luki napisał/a: | ale wydaje mi sie jednak ze to amorki bo po naciskaniu na karoserie puka w amortyzatorze | raczej nie jesteś w stanie stwierdzić czy amor rusza się na boki naciskając amorka z góry ...jak puka to tylko górne mocowanie amora...aby sprawdzić sam amorek muszisz go wyciągnąc i wóczas poruszać na boki...pozdro |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
janusz362
Forumowicz janusz

Auto: CARISMA 1.8GLS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Sty 2008 Posty: 107 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 24-03-2008, 20:51
|
|
|
jeśli chodzi o stuki tylne to w pierwszej kolejności polecam kupic silikon w płynie i spryskać łączeniaplastików i to ostro!!!!
wtedy sprawdzac reszte,silikon w plynie rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam |
_________________ olo |
|
|
|
 |
tdi1982
Forumowicz

Auto: Carisma
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 172 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 26-03-2008, 20:32
|
|
|
Mnie też puka z przodu jak nacisnę lub zabujam.Niestety nie jest prawdą że to mocowanie amora bo;
-mam założone nowe oryginalne Mitsu i tak samo puka jak nacisnę na karoserię.Jak rozbierałem do wymiany mocowania sprawdzałem amortyzator i nic dziwnego ani pukania nie zauważyłem,
-z drugiej strony jak naciskam na karoserie też puka lecz jest to niesłyszalne w czasie jazdy.
Ogólnie to samo pukanie jest dziwne bo nie puka na dużych dziurach tylko na małych jak jadę np.podjazdem do garażu kostka i powoli lub nierówności na drodze nie duże minimalne przy małych prędkościach problem występuje tylko z przodu od strony pasażera.Nie wspominam już że na przeglądzie diagnosta powiedział że on nic tu nie widzi i wszystko jest ok nawet na szarpakach było bardzo dobrze.Irytuje mnie jednak jedna rzecz przy wymianie mocowania jak wyciągnąłem Macphersona i zakręciłem mocowaniem były luzy na boki pomyślałem że to na pewno jest przyczyna.Założyłem nowe mocowanie i jakież było moje zaskoczenie że nadal były luzy.Nie wynikają one ze zużycia łożyska tylko jakby potrzebna była tam jakaś podkładka jakby trzonek amora co wchodzi w mocowanie był za luźny chodź nie nosi śladów zużycia wytarcia.Wygląda to tak jakby trzeba to mocowanie nabić. |

|
|
|
|
 |
huberttt [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 11:28
|
|
|
Ja mam tez cari 98' sedan nie bita itp, ale jak kupilem był niesamowity huk w czasie jazdy. Jak sie okazalo kola byly wybrzuszone od wadliwych czesci zawieszenia. Wymienilem tuleje wahacza z tylu po obu stronach (oryginaly po 140zł sztuka) i sworznie z przodu po odbu stronach po 50zł sztuka i śmiga jak malinka. Juz nic nie stuka i nic nie puka takze dobrze sie rozejrzyj, bo to moze te same czesci u ciebie zawiodły. Myśle ze zawieszenie w carismie nie jest do końca dopracowane. |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 19:55
|
|
|
tdi1982, Powiem Ci ze ja wymienilem wszytko w zawieszeniu co tylko bylo do wymiany (dobre czy nie dobre) i tego stukania w przednim zawieszeniu nie moge sie pozbyc . (chociaz zona twierdzi ze to stukanie tylko ja slysze--czyzby cos nie tak?????????? Ktos kiedys na forum napisal jezeli ci to tak przezszkadza to pucs glosniej muzyczke chyba ma racje. |
|
|
|
 |
|