Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] stwierdzenie obciążenia
Autor Wiadomość
tadeusz 
Forumowicz
kontrola silnika

Auto: carisma 1,9 TD z 97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2008, 18:53   [Cari 1.9TD] stwierdzenie obciążenia

Witam wszystkich. Moja kari 1,9 TD na zimnym silniku nie chce mi od razu zaskoczyć,dopiero, gdy przekręce kilka, a może kilkanaście razy to dopiero. Miałem dwa razy przypadek,że nawet i na ciepłym było podobnie.Byłem w serwisie bosh na kompa i wykrył mi kod 66 czyli stwierdzenie obciążenia.Mechanik stwierdził uszkodzenie potencjometru do pompy wtrysku i polecił mi kupić nowy,który jest bardzo drogi. Czy nic innego nie można zaradzić,a jeśli bym musiał kupić jak najtaniej to gdzie,może ktoś wie.Jeszcze miałem wykryty kod 131-świeca żarowa, w/g mechanika to mniej istotne.proszę o radę i pozdrawiam gorąco.

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Wysłany: 19-03-2008, 19:36   

Przyczyn złego odpalania silnika TD jest wiele (ja miałem 1 i 2):
1. uszkodzona/ne świece żarowe,
2. złe (za małe) luzy zaworowe,
3. lejące końcówki wtryskiwaczy,
4. za małe ciśnienie sprężania itd

Ja bym Ci proponował najpierw sprawdzić świece (nawet można wymienić wszystkie, koszt około 120PLN), sprawdzić czy paliwo Ci się nie cofa z pompy (koszt zaworka zwrotnego to jakieś 20PLN) - ja wymieniłem świece (tylko jak już zdecydujesz o zakupie nie kupuj najtańszych tylko jakieś lepsze) i zamontowałem zaworek.
Jeżeli ciężko odpala na ciepłym silniku to ja stawiałbym na zawór korekcji wtrysku. Potencjometr nie ma nic do odpalania, poza tym jakbyś miał uszkodzony potencjometr to świeciłaby Ci kontrolka silnika.

Pozdrawiam
Werwolf

p.s. Masz pompę Boscha nie Lucasa????

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 19-03-2008, 20:00   

jeśli świece masz dobre to sprawdz czy w ogóle jest na nich napięcie. Często pada bezpiecznik od świec lub nie łączy. Znajduje się on przy plusowej klemie akumulatora. 80 A jak dobrze pamiętam. paliwo sprawdzisz najprościej przed odpaleniem podpompuj reczną pompką paliwa tą na filtrze paliwowym pod skrzynką bezpieczników pod maską kilka razy. jeśłi po tej operacji odpali to paliwo się cofa i tak jak radzi Werwolf, zamontuj zaworek jednokierunkowy na przewodzie paliwowym najlepiej przed filtrem paliwa. luzy zaworowe też możesz sprawdzić (regulacja u mechanika ok 100 pln). potencjometr możesz na chwilę odłączyć ECU sam sobie podstawia wartości do w miare normalnej pracy silnika tyle że kontrolka CE będzię się palić. Możesz go też wyregulować mierząc na wtyczce środkowy pin na wolnych obrotach ustaw ok 0,6 V na pełnym gazie powinno być 4,5 V ja max ustawiłem niecałe 4 (więcej się nie dało )

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

tadeusz 
Forumowicz
kontrola silnika

Auto: carisma 1,9 TD z 97
Wysłany: 19-03-2008, 20:57   

Wielkie dzięki za radę, zrobię to co mówicie. To co pytasz Werwolf to nie przyjrzałem się pompie, ale wiem że potencjometr jest Lucasa. Świece mam chyba słabe, bo jak odpali na zimnym silniku to nierówno pracuje i strasznie dymi, dopiero po kilku minutach się normuje. Ze świecami chyba zrobiłem błąd,bo wcześniej już kupiłem czeskie-svecka zarilna- po 25 pln. Sam chyba ich nie wymienie ,bo słabe dojście przez pompę wtryskową.
Wielkie dzięki -pozdrawiam gorąco

p.s.Byłem w boshu, bo w moich okolicach nie ma serwisu mitsubishi.

jacekm1966 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,6 1997
Wysłany: 19-03-2008, 21:29   

Ostatnie perę lat jeździłem dislem jeśli mogę doradzić zacznij od świec. a sprawdzić je jest bardzo prosto odłącz zasilanie elek każdej ze świeć kawałek przewodu do plusa na akumulatorze a drugim dotykaj do świecy żarowej tam gdzie podłączasz zasilanie jeśli świeca jest dobra będzie skrzyło.

Odpowiedz do tematu