Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
16-07-2006, 00:37
szukam porady przed zakupem Lancera
Autor Wiadomość
robucha
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 09:53   szukam porady przed zakupem Lancera

Witam wszystkich fanów Mitsubishi,
jestem tuż przed zakupem Lancera z roku 1998, przebieg 122 tys, z instalacją gazową ( na gwarancji ), autko oglądałem, i wyglada super,
ale prosze o porade na co zwrócić uwagę,
czego może nie widać na pierwszy rzut oka a jest np typowe dla tego modelu,
silnik - 1,3 litra, 75 KM,

z góry dzieki za pomoc :D

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2006, 10:03   

Witam na forum!
W przypadku tego modelu raczej nie występują jakieś poważniejsze i powtarzające się awarie. Zwróciłbym uwagę na:
a) synchronizatory skrzyni biegów (inaczej na "zgrzyty" przy włączaniu biegów)
b) stan blacharki (nadkola, doły drzwi oraz ogólnie powypadkowość)
c) pochodzenie samochodu - to nie jest samochód, który lubi "tanie" naprawy "na sprzedaż". Czyli jeśli jest kupione w salonie ma szansę na bycie niezłym autem, jeśli jest sprowadzany i był bity - dokładnie obejrzeć jakość jego naprawy.
d) Przebieg nie wskazuje (o ile jest oryginalny) na poważniejsze kłopoty z silnikiem ale nie zaszkodzi spawdzić ciśnienie na cylindrach (koszt ok. 100zł) szczególnie jak samochód ma założoną gazownię.

Jak możesz wrzuć fotki forum i postaramy się coś doradzić.
Pozdrawiam

robucha
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 10:22   

Witaj,
dzieki za szybką opd,
tak na prawde pochodzenie auta jest pewne, użytkowane było przez 2 pracowników Mitsubishi w Wawie,
jestem przyjacielem Adama Męcińskiego, którego Pan zapewne zna, i on mi polecił te autko,
ale chcialem wyciągnąc troche wiecej inf, bo nie za wiele jest lancerów z rocznika 1998 na naszym rynku,

pozdrawiam,
Robert

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 19-02-2006, 10:51   

Chybe jedyne co można samemu obejrzeć to blacharka i zgrywanie się jej elementów, obejrzenie od wewnątrz stanu zderzaków - czy nie były spawane, jakość zaczepów, lampy przednie i ich zamontowanie, stan podłogi, stan felg, stan blacharki pod uszczelkami przedniej i tylniej szyby. Zapewne szyby są sterowanie elektrycznie więc przy otwieraniu widać czy szyba opuszcza się równo czy przekrzywia przy opuszczaniu i zamykaniu. Przy tym prebiegu warto chyba obejrzeć układ wydechowy.

Czas może na Space Stara dla żony?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 19-02-2006, 13:13   

Pisałem to już wczesniej ale pasuje jako tzw rady ogólne:

Uważać:
Na "rudą" która w 99 przypadkach na 100 oznacza samochód nieudolnie naprawiany po stłuczce/wypadku
Na niebieski dymek z rury przy odpalaniu na zimno - może oznaczać zuzyte uszczelniacze zaworów jak równiez zamordowane pierścienie
Na to czy samochód nie jedzie "bokiem" (pojedź za właścicielem kawałek)
Na szpary w nadwoziu czy równe
Na gaz i opowieści własciciela jak mało tego gazu pali - powinien brać więcej gazu niż benzyny
Na opony czy nie nadmiernie zdarte z przodu i po bokach - bedzie to oznaczało ułańską fantazję poprzedniego własciciela i źle wrózyło na przyszłość.
Na stan płynów eksploatacyjnych - czarny jak smoła olej źle wróży na przyszłość
Na filtr powietrza - patrz wyżej
Na książkę serwisową i wszelkiego rodzaju nalepki na nadwoziu które mogą świadczyć o faktycznym przebiegu
UWAGA - BEDZIESZ CHOLERNIE NIEWDZIĘCZNY JEŻELI POWIESZ O TYM FRAJEROWI KTÓRY SPRZEDAJE SAMOCHÓD NIE KUPUJĄC GO - ON JE WSZYSTKIE ZERWIE I NATNIE SIĘ NASTEPNY
Na to żeby pojechac do dobrego warsztatu na szybki przegląd i ocenę samochodu - koniecznie

No i najwazniejsze - nie napalaj się, nie pokaż że chcesz kupić, że Ci się podoba. Nie namawiam Cie do zbijania ceny za każdą cenę ale spokojnie. Weź ze sobam kogos kto cos o mechanice wie i niech z Toba obejrzy samochód.

Dyskwalifikuja samochód od razu:
1. Stan niezgodny z opisem w ogłoszenie - "Panie bezwypadkowy nawet przycierki nie miał nigdy" a obłazi z niego szpachla
2. Niechęć własciciela do sprawdzenia samochodu w warsztacie wskazanym przez Ciebie
3. Brak jakiejkolwiek dokumentacji samochodu = zanizony przebieg
4. Łaska którą Ci będzie robił że z Toba rozmawia - pieprz go są inne samochody

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 19-02-2006, 13:45   

robucha, jeżeli to jest Lancer z MMC - bierz w ciemno - Adam nie wsadzi Cię na minę.
BTW, na forum i wśród Mitsumaniaków nie obowiązuje forma Pan ;)
Mam nadzieję, że znajdziesz tu kącik dla siebie i zostaniesz z nami na dłużej.
pozdrawiam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 19-02-2006, 13:49   

Jackie napisał/a:
Adam nie wsadzi Cię na minę

A w każdym razie nie powinien :wink: to porządna jednostka.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

wolf
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2006, 21:28   

To bedziemy mieli w klubie dwa lancerki 98' ja mam i raczej nie narzekam :oops: , i tu tłumacze mam sportowe zawieszenie i cholernie nie lubi tych naszych Polskich dziur, przez które urywam spoiler lub drążki, no ostatnio musiałem wymienić cały wachacz.

Odpowiedz do tematu