|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kierowcy do kontroli. Co 15 lat |
Autor |
Wiadomość |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-03-2008, 21:04
|
|
|
sniez napisał/a: | Nie podoba mi się wykluczanie ludzi słabo jeżdżących tylko dlatego, że nie radzą sobie tak pewnie jak inni. | A jednak coś w tym jest. Słabo latającym nie daje się licencji pilota. Ja uważam że prawo jazdy to uprawnienie dla tych, którzy sobie radza, a nie dla wszystkich. Bo jedna pani z mojego osiedla zdała, bo za 20 którymś razem egzaminator się ulitował. Pół roku później przeleciała swoim Matizem przez przystanek pełen ludzi na zblokowanych i skręconych kołach. Szczęście że ludzie mieli refleks i uciekli pod wiatę. Nadal uważasz że wszyscy powinni mieć prawko ???
Jak dla mnie - psychotechnika co 10 lat, a po 60 roku życia co 2 lata.
Wczoraj jechałem przez Warszawę i na samej tylko trasie Siekierkowskiej na odcinku ok. 2 km dostałby 2 razy w drzwi, bo ludzie najpierw zmieniają pas, a potem patrzą w lusterka.
wlad napisał/a: | mnie NIGDY nie irytuje auto z "L" na dachu. | A mnie bardzo często. Bo instruktor-idiota uczy kursanta jak jechać środkowym pasem trzypasmówki w godzinach szczytu z prędkością 20 na godzinę. Zauważcie, że ci ludzie później już zawsze jeżdżą środkiem. |
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 24-03-2008, 09:25
|
|
|
cns80 napisał/a: | Ja uważam że prawo jazdy to uprawnienie dla tych, którzy sobie radza, a nie dla wszystkich. |
Dokładnie. Jak sobie ktoś nie radzi, to niech się uczy, aż się nauczy. Dopuszczanie takich ludzi do ruchu to rosyjska ruletka. Przerażajace jest to, że jak sie później słucha tłumaczeń takich ludzi, to okazuje sie, że nie wiedza co zrobili.
Kiedys na odcinku 300m jeden pan w wieku na oko 60-70 lat dwa razy by mi wjechał w bok.
Myslę, że jako kierowcy mamy prawo wymagać, aby ludzie jadący obok nas posiadali stosowne predyspozycje i kwalifikacje.
cns80 napisał/a: | Bo instruktor-idiota uczy kursanta |
Większość instruktorów to idioci, bo nie ucza ludzi jeździć, tylko przejeżdżać przez plac. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 24-03-2008, 09:42
|
|
|
U mnie wśród znajomych najlepszymi kierowcami sa Ci, którzy zaczeli jezdzic zanim mieli prawo jazdy |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 24-03-2008, 20:04
|
|
|
Morfi napisał/a: | U mnie wśród znajomych najlepszymi kierowcami sa Ci, którzy zaczeli jezdzic zanim mieli prawo jazdy | U mnie też. I jeszcze Ci, którzy nauczyli się jeździć u dobrego instruktora, a na koniec nauczyli się tej sztuczki z Uno na egzamin: " jak Ci się ta chorągiewka chowa za słupkiem to 2 pełne skręty w prawo. Potem jak Ci się pojawi w przedniej szybie to 2 pełne w lewo. A jak minie czubek prawej wycieraczki to znów 2 pełne w lewo i koperta gotowa". |
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 20:23
|
|
|
cns80 napisał/a: | Bo jedna pani z mojego osiedla zdała, bo za 20 którymś razem egzaminator się ulitował. Pół roku później przeleciała swoim Matizem przez przystanek pełen ludzi na zblokowanych i skręconych kołach. |
i co z tego-prawie w kazdym wyscigu F1 kierowcy po wypadnieciu z toru tak koncza jazde.dlatego wymyslono ABS.poza tym-jak to ma sie do tytulowego zagadnienia refleksu itp spraw psychotechnicznych?majac gorsze czy lepsze predyspozycje psychofizyczne skonczylaby tak samo.
zwolin napisał/a: | Dopuszczanie takich ludzi do ruchu to rosyjska ruletka |
podobnie jak ludzi pokroju zientarskiego-mlodych,zdolnych,majacych ponadprzecietne umiejetnosci.tylko w tym drugim przypadku skutki sa zwykle gorsze. zwolin napisał/a: | Większość instruktorów to idioci, bo nie ucza ludzi jeździć, tylko przejeżdżać przez plac. |
to akurat absurd-a co maja robic,dyskutowac o mozarcie?.idiotami mozna co najwyzej nazwac mafie pod nazwa min.transportu i osrodki egzaminacyjne.instruktorzy ucza tego,czego wymaga prawo.ja majac do wyboru swietna technike jazdy lub prawo jazdy wybralbym to drugie.niestety czasy sa takie,ze bez prawka nawet kubica nie moze jezdzic.
sytuacja jest absurdalna-wszyscy wiedza,ze system szkolenia na kierowcow jest denny,przepisy dotyczace zdawania egzaminow sa kryminogenne,przykladowego egzaminu nie zdaja wieloletni doswiadczeni kierowcy,ale NIC sie nie robi aby to zmienic.owszem,co roku sa tematy zastepcze-bo przeciez wiadomo,ze np.zastosowanie swiatel dziennych przez caly rok daje wiecej niz prawdziwe szkolenie kierowcow.to nic,ze w krajach gdzie rzadko zapala sie swiatla nawet w nocy jest mniej wypadkow niz w polsce -my w takich dziedzinach musimy byc bardziej swieci od papieza.zamiast rzetelnego szkolenia kierowcow co roku sa wprowadzane coraz to nowe przepisy,ktorych zadaniem jest tak naprawde dalszy drenaz kieszeni.
powtarzam-wole slabego kierowce,ale wyposazonego w mozg od swietnego technika,ktory WIE o swojej swietnosci. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-03-2008, 07:31
|
|
|
wlad napisał/a: | dlatego wymyslono ABS.poza tym-jak to ma sie do tytulowego zagadnienia refleksu itp spraw psychotechnicznych?majac gorsze czy lepsze predyspozycje psychofizyczne skonczylaby tak samo. | Zanim wymyślono ABS istniało coś takiego jak hamowanie pulsacyjne. Poza tym jeśli ta pani by była dobrze przeszkolona to wiedziałaby że przed łukiem się zwalnia, a nie wali tak jak na prostej i nie wiechałaby w przystanek.
wlad napisał/a: | to akurat absurd-a co maja robic,dyskutowac o mozarcie?. | Uczyć jazdy, a nie pachołkowania. |
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2008, 08:24
|
|
|
cns80 napisał/a: | Poza tym jeśli ta pani by była dobrze przeszkolona to wiedziałaby że przed łukiem się zwalnia, a nie wali tak jak na prostej i nie wiechałaby w przystanek. |
a gdyby zientarski byl GORZEJ przeszkolony,nie czulby sie tak pewnie i jechalby tylko 2 x szybciej niz ograniczenie.
takie przyklady nic nie daja-wiadomo,ze w sytuacji kryzysowej dochodzi do glosu np.panika i szkolenie jest na dalszym planie.
cns80 napisał/a: | Uczyć jazdy, a nie pachołkowania. |
zapewniam cie,ze uczyliby-gdyby to bylo wymagane do zdania egzaminu.teraz jest wymagane swietne parkowanie,wiec tego ucza.gdyby wymagane bylo stanie na glowie,pewnie uczyliby stania na glowie zamiast jazdy.
dlatego nazywanie ich idiotami jest zlym adresem-ucza tego czego WYMAGAJA idioci.za komuny byly tzw bony PKO-kto byl idiota: ten ktory byl zmuszony do korzystania z tego,czy ci co to wymyslili?
natomiast dziwnym jest,ze takze w innych krajach szkolenie stoi na tak samo niskim poziomie,zaryzykuje teze ze kierowcy sa technicznie slabsi od polakow-a jednak wypadkow jest mniej....to chyba o czyms swiadczy. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-03-2008, 08:45
|
|
|
wlad napisał/a: | a gdyby zientarski byl GORZEJ przeszkolony,nie czulby sie tak pewnie i jechalby tylko 2 x szybciej niz ograniczenie. | Po pierwsze nie wiadomo czy Zientarski i ogólnie w tej sprawie nic nie wiadomo, są tylko spekulacje. Po drugie bezmyślność nie ma nic do samopoczucia. Nie widzę takiej korelacji jak ty. Według mnie jeśli ktoś jest bezmyśny to jego prędkość nie zależy od jego odczucia co do swoich umiejętności, bo on wogóle nie myśli na ten temat.
wlad napisał/a: | zapewniam cie,ze uczyliby-gdyby to bylo wymagane do zdania egzaminu.teraz jest wymagane swietne parkowanie,wiec tego ucza. |
Bzdura. Miałem dobrego instruktora, który nauczył mnie jeździć, parkować i jescze myśleć o innych użytkownikach drogi, a także oduczył kilku złych nawyków, które uzyskałem zanim zrobiłem prawko. Znam jeszcze kilku takich i uważam że nie wszyscy są idiotami. Po prostu niektórzy traktują swoją pracę serio i nie chcą żeby ich były kursant zabił ich żonę czy dziecko. Jak ktoś się nie nadaje to trudno. A pozostali uczą pachołkowania, żeby auto-szkoła miała największą zdawalność wśród kursantów.
Mój instruktor za próbę bezsensownej jazdy środkowym lub lewym pasem walił po łbie
Jeszcze raz powtarzam: PRAWO JAZDY NIE JEST DLA WSZYSTKICH. Ja np. nie mogłem się starać o licencję pilota, chociaż chciałem ją mieć. Trudno. Lajf is brutal |
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 25-03-2008, 09:01
|
|
|
Ja miałem idiote dostawałem auto i plac a On szedł na kawe, powiedział mi tylko ze mam poczuc auto
Dlatego zdałem za 4 razem, muszac wykupc dodatkowe jazdy (oczywiście wziołem gdzie indziej) |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2008, 19:22
|
|
|
cns80 napisał/a: | ;]Po pierwsze nie wiadomo czy Zientarski i ogólnie w tej sprawie nic nie wiadomo, są tylko spekulacje. |
faktycznie,dzis slyszalem w TV ze jechali 40km/h i UFO w nich pierdyklo.. cns80 napisał/a: | A pozostali uczą pachołkowania, żeby auto-szkoła miała największą zdawalność wśród kursantów |
ale przeciez w prosty sposob mozna zmienic,aby najwieksza zdawalnosc mialy szkoly uczace jezdzic.ale widocznie komus jest to nie na reke...moze wiec poszukac winnych na gorze,a nie zwalac winy na instruktorow.oni tylko wykonuja to,czego zycza sobie klienci-daja im mozliwosc dostania prawa jazdy. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
|
Wysłany: 25-03-2008, 19:40
|
|
|
Co do tematu:
jestem za testami i co 5 lat nawet po 30 ale niech papiery daja za darmoche bo ja juz 2 razy placilem za ten sam dokument.
Kierowcow po 50 dawal bym na psychomotoryczne czyli nie tylko jak sie czuje za kiera ale jak reaguje ... dzis taki bereciarz kolo 60 z denkami od butelek zamist pingli 2 razy rozoral by mi bok (kolega pasazer to chyba sie zfajdal w gacie z wrazenia jak zobaczyl srebrna almere na boku)
Co do umiejetnosci:
Sa kierowcy ktorzy maja to cos a inni musza ciezko pracowac zeby sie nauczyc...
Ja zaczynalem jezdzic jako bzdac na kolanach ojca pozniej sam smigalem a w wieku 16 lat mialem wiecj kilometrow niz 50% znajomych moich rodzicow z prawkami.... i na kurs szedlem bo trzeba bylo..jezdzic nauczyl mnie ojciec i matka...
(na kursie dostawalem dokumenty kluczyki i mam sobie pojezdzic... sam... to jezdzilem, a jak juz byl instruktor to jezdzilem za jego sprawunkami... czyli po flaszke po zakupy itd....)
To co ja jeszcze chcialbym od polskiego panstwa to zmian w szkoleniu kierowcow... 30 godzin jazdy to malo... a juz napewno za malo zeby nauczyc odruchow.
Czemu podniesiono wiek do 18? bo za wiele bylo wypadkow powodowanych przez mlodych kierowcow.. (nie wiele to dalo) moja propozycja to zmalpowanie systemu francji...
dac prawko 16 latkowi (pierwszy rok jazda tylko z osoba pelnoletnia majaca prawko minimum 2 lata i z predkoscia nie przekraczajaca 70km/h przy zlamaniu takich warunkow prawojazdy zabierac...) Rok czasu jazdy z opiekunem jest wstanie wiecej dac niz 100 godzin na placu, kazdego dnia warunki sa inne.
Czemu nie ma trolei (albo plyty poslizgowej ) na kursie na prawko? tylko teoria?
Pozniej sa takie kwiatki.... wpadl w poslizg czekal poslusznie az w cos przypier... i sie zatrzyma... 0 reakcji w 95% przypadkow a wszyscy wiedza co robic....
Dobry pomysl.. idziemy w dobrym kierunku..ale jeszce usza dopracowac mankamenty.. badania co 15 lat niewiele dadza musza byc czestsze ale nie odplatne, bo ile mozna doic krowe.... |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 25-03-2008, 20:50
|
|
|
To może z badaniami tak :
1 Badanie - 2-3 lata po odebraniu prawka
2 Badanie - w wieku 28 lat
3 Badanie - w wieku 38 lat
4 Badanie - w wieku 42 lat
5 Badanie - w wieku 46 lat
6 Badanie - w wieku 50 lat
Ustalić granicę wieku gdzie kierowca będzie sprawdzany dalej co 2-3 lata. Wszystko nawet było by ok gdyby to RP X płaciła, a nie szary obywatel, który ledwo ciuła na benzynę do swojego autka... |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 15:37
|
|
|
Cytat: | W Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Przemyślu odbywał się egzamin praktyczny na prawo jazdy. Wszystko przebiegało w porządku, młody kandydat na kierowcę wykonał poprawnie wszystkie manewry na placu, wyszedł z samochodu i dopiero wtedy egzaminator poczuł woń alkoholu.
Egzaminator od razu udał się z 24-latkiem na komendę policji w Przemyślu. Przywiózł ze sobą kursanta, którego podejrzewał o kierowanie pod wpływem alkoholu. Policjanci zbadali "zdopingowanego" kierowcę, a alkomat wskazał 1,6 promila alkoholu w organizmie.
Niedoszłemu kierowcy grozi teraz kara dwóch lat pozbawienia wolności za jazdę pod wpływem alkoholu. Oczywiście egzaminu nie zdał, i sąd zadecyduje o tym, kiedy młody człowiek będzie mógł ponownie ubiegać się o prawo jazdy. Prawdopodobnie będzie to możliwe dopiero za kilka lat. |
[ Dodano: 26-03-2008, 15:38 ]
Chcialem jeszcze dodać że ta osoba już NIGDY nie powinna otrzymać prawa jazdy |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 26-03-2008, 15:46
|
|
|
dm17 napisał/a: | Chcialem jeszcze dodać że ta osoba już NIGDY nie powinna otrzymać prawa jazdy |
dokładnie
...słyszałem o tym w radiu jakieś 3/4 godziny temu i jeszcze to, że dzisiaj czy wczoraj na jakieś porodówce urodziło się ... pijane dziecko - miało coś ok 0,6 promila .... matka tłumaczyła się, że przed porodem łyknęła se trochę na odwagę
.... normalnie niektórym to już alkohol mózg wyżarł
takim to dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów .... a tą kobietę to powinni od razu wysterylizować |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 16:36
|
|
|
etam akbi omskło sie jej (na poważnie nie mieści sie w głowie)
-ale w temacie -ciekawe jak to będzie jak ktoś nam powie -niestety musimy cofnąć panu prawo jazdy,koniec???może wtedy wielu z nas chciało by się kulać 50 na godzine,męczyc na parkingu itp., żeby tylko nie zabierali nam jeszcze jednej rzeczy???
-poza tym myślę że wszystkiego mozna w ten sposób zabronić
-ale po cholere nowy dokument-a właściwie czemu płatny,skoro państwo chce przyoszczędzić na leczeniu (bo nie łudzcie się ze chodzi o troske heh) to czemu naszym kosztem- dla moich rodziców 80pl to bardzo duzo(i liczenie w groszach na 15 lat -totalna bzdura - troszkę pokory za parę lat moze się okazać że będziesz musiał szukać -ja czy Ty puszek w śmieciach-różnie bywa)
-podsumowując matrix |
|
|
|
 |
|
|