|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero] 2,5tdi 90r.Kłopoty silnika |
Autor |
Wiadomość |
bogdan762 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 15:37 [Pajero] 2,5tdi 90r.Kłopoty silnika
|
|
|
Witam wszystkich klubowiczów.Od miesiąca mam to autko i jak na swój wiek wszystko działa OK. Jednak mam problem z silnikiem-NIE ZAWSZE-dymi na biało jak parowóz na wolnych obrotach.Po 15-20min.przestaje,zwiększone są też obroty o 100/min.Wymieniłem fitr paliwa(mocno zabrudzony)i powietrza,nie pomogło.Chciałem wymienić uszczelkę pod głowicą ale odradził mechnik stwierdzając iż olej jest czysty a woda nie bulgocze.Oprócz tych wiekszych obrotów silnik pracuje równo i niema spadku mocy,olej jest w stanie,a przejeżdżam nim tygodniowo 700km.Doradżcie co jest. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
bogdan762 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 22:46
|
|
|
Dzięki samotny kolego,może jak komuś na skrzyżowaniu zasłoni dym z rury światła lub w korku koło Grójca....to mój Pajero,, może pomogą. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 26-03-2008, 23:11
|
|
|
Powodów może być kilka, biały dym oznacza dostawanie się wody do komory spalania
Są dwie a może trzy przyczyny
1 uszczelka głowicy
2 pęknięta tuleja w bloku
3 pęknięta głowica
czasem jest tak, że silnik nagrzewając się powoduje zejście się pęknięcia, często nawet w głowicy.
Trzeba sprawdzić
Były takie przypadki, że sprawdzano głowice i była szczelna a po założeniu biały dym, okazało sie, że to peknięta tuleja. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
bogdan762 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 20:08
|
|
|
Tuleja raczej by odpadła bo nie wyrzuca wody,też przypuszczam głowice.A może spróbować troche specyfiku uszczelniającego do wody wlać,,,jak myślicie?
[ Dodano: 16-04-2008, 22:57 ]
Dosypałem pół buteleczki proszku uszczelniającego i dymienie zanikło.Zobacze na jak długo to wystarczy. |
|
|
|
 |
manta4.0
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi payero
|
Wysłany: 14-10-2008, 17:48
|
|
|
Nie koniecznie, w układzie chłodzenia ciś. 1 bar a w komorze spalania około 400 |
|
|
|
 |
|
|