Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Parktronik, parktronic
Autor Wiadomość
kamil73-73 
Forumowicz
Gal 2,5 V6 Elegance

Auto: Mitsubishi galant 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2008, 13:11   [EAxx] Parktronik, parktronic

Czy można zamontowac w galu 2000r jeżeli tak to ile to będzie kosztowac i czy będe w stanie sam zamontowac??[chyba że w galu nie było]
Ostatnio zmieniony przez Owczar 29-01-2010, 10:33, w całości zmieniany 1 raz  

MAJK
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 13:59   

potwierdzam sam montowałem zestawik na 4 czujniki z tyłu... mnogo tego wybierać przebierać... jedyne utrudnienie jakie miałem w galu to podpięcie do światła wstecznego które w moim galu występuje tylko w klapie... wiec doszło przeprowadzenie kabelka z klapy do budy. i tak zajęło to ok 1h.
MAJK

kamil73-73 
Forumowicz
Gal 2,5 V6 Elegance

Wysłany: 16-03-2008, 20:51   

Dzięki ,no przecież wystarczy wejśc na allegro

wienio66
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2008, 13:32   parktronik

Zakupując takie czujniki trzeba patrzeć na firmę ja w poprzednim aucie po montażu byłem bardzo niezadowolony gdyż na okrągło mi się w obudowę czujnika w zderzaku dostawał kurz i żle wskazywał a pozatym po jakimś pół roku 2 czujki już musiałem odłączyć

michalsiak 
Mitsumaniak
michalsiak

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 27-03-2008, 21:18   

czytałem posty dotyczące czujników cofania i tak mi przyszło do głowy czy nie można wbudować takiego LCD od czujnika w miejsce tego śmiesznego zegarka.
Nie wyciągałem jeszcze zegarka (ale musze bo sie spóźnia) więc nie wiem ile tam jest miejsca i jaki wyświetlacz wejdzie ale myślę że jest to do zrobienia

Można tam wtłoczyć np. taki czujnik cofania, wszystko kwestią wymiaru.

W sumie takie dolączane wyświetlacze sterczące z deski rozdzielczej to obciach mozna sie obstawic jak choinka: nawigacja na szybe, telefon w uchwycie, wysietlacz od zestawu bluetooth i wyświetlacz od parktronika :-) . Najlepiej byłoby kupic radyjko 2din do którego podłączyć kamere cofania, zestaw głosnomowiacy ale chyba za duzo wymagam :-)

przypomniało mi się że można też taki wyświetlacz umieścić w miejsce schowka pod radiem :-)

pozdro

kamil73-73 
Forumowicz
Gal 2,5 V6 Elegance

Wysłany: 28-03-2008, 12:09   

michalsiak ,masz bardzo dobry pomysł ale czy znasz szczegóły montażu tzn.czy czujki są połączone z modułem przewodami czy bez przewodowe

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 28-03-2008, 12:37   

A nie lepiej nauczyć się jeździć????

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

mouseman 
Mitsumaniak
Krzyś :)

Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Wysłany: 28-03-2008, 13:15   

W służbowym Aurisie mam fabryczny parctronic.... i klne kiedy tylko chce cofać :evil: :evil: Myślałem że będzie to PROFI zabawka i parkowanie bedzie przyjemnościa, a tak jest tylko dzwiek z tyl samochodu ze niby występuje przeszkoda... krzyczy o wiele za szybko, czasami tez sobie pika na kraweznik.... Mysle ze zabawka nie warta zachodu. Proponuje dostosować sie do rady Bartka :mrgreen:

kubasiw 
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
Wysłany: 28-03-2008, 14:03   

Ja kupiłem gala już z zamontowanym zestawem boscha. Na początku bylem nastawiony sceptycznie bo ogólnie nigdy jakoś nie widział mi się taki system, do tego te dynksy w zderzaku. Ale z biegiem czasu okazało byc się skubaństwo pomocne. Jestem bardzo zadowolony. Wykalibrowane jest to bardzo zmyślnie, nie meczy, nie denerwuje, podpowiada w sposob czytelny - pikanie (częstotliwość) oraz taki diwajs z diodkami na tylnym słupku. Ogólnie miodzio.

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 28-03-2008, 14:26   

Bartek napisał/a:

hmm ja też tak myślałem :( , we wtorek czytając tego posta po raz kolejny rozważałem zasadność montażu u mnie takiego ustrojstwa, doszedłem do wniosku że nie warto, wracając do domu z pracy podjechałem po mleko dla córy, cofając popatrzyłem tylko w oba boczne lusterka, a qwa po środku był jeszcze jeden mały słupek!!!! no i oparłem się!
wszak lekko ale zawsze, serce boli!

tak więc jezeli takie maleństwo miałoby mnie uchronić przed taka sytuacją to chyba bym sie zdecydował.

kamil73-73 
Forumowicz
Gal 2,5 V6 Elegance

Wysłany: 28-03-2008, 19:29   

Bartek napisał/a:
to nie dla mnie tylko dla żony,która jest miesiąc po egzaminie,ostatnio na zlocie cofała i zaliczyła chęchy ale ostre.było ciemno przyciemka na szybach itd to skłoniło mnie do myślenia o systemie.Niestety narazie nie mam ciacków na mniejsze auto dla niej ,więc ów systemik chronił by auta.Kolega nadmienił że jest zadowolony z bocha ,problem tkwi właśnie w znalezieniu odpowiedniego sprzętu co by pomagał ,a nie dekoncentrował.Mam propozycję aby zainteresowani zrobili wywiad u elektryka ,może coś doradzi póżniej będzie łatwiej przy wyborze i montażu

morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Wysłany: 23-03-2009, 15:48   

Witam. Ja mam seryjny partronik w Galu 99 po lifcie. Taka czarna skrzyneczka z rysunkiem auta, znaczkiem mitsu, 5 diod na obrysie (3 z tyłu, 2 z przodu) i poniżej kilka lampek oznaczających odległość od przeszkody. Generalnie wszystko działa dosyć sprawnie. Tylko zastanawiają mnie te lampki na przedzie. Zapalają się po włączeniu zapłonu, jednak czujek jakby nie było - nie zapalają się przy przeszkodach. Wiem, że może zasadność czujników parkowania z przodu jest średnia, jednak przy parkowaniu na styk w Warszawce była by atutem, dającym duży komfort psychiczny. Czy ktoś ma podobny zestaw? Czy działają Wam przednie czujki?

[ Dodano: 19-01-2010, 18:37 ]
Mam kolejne pytanie. Ostatnio przełączyłem tą kostkę na desce ręcznie i czujniki się włączyły. Tylko teraz nie wiem jak przełączyć ją spowrotem do trybu automatycznego, żeby się uruchamiała, przy wrzuceniu wstecznego. Ma ktoś jakiś pomysł jak to działą?

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2010, 22:02   

napisz PW do atsar'a :arrow: http://forum.mitsumaniaki...profile&u=10441 on chyba ma fabryczne

morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Wysłany: 09-04-2010, 18:48   

Panowie czy ktoś wie jak włączyć tryb automatyczny w fabrycznym parktronik?

Optic 
Mitsumaniak
00693/KMM :)

Auto: Gal EA2A A/T K-tronik Prestige
Wysłany: 01-11-2010, 10:07   

morosophem napisał/a:

[ Dodano: 19-01-2010, 18:37 ]
Mam kolejne pytanie. Ostatnio przełączyłem tą kostkę na desce ręcznie i czujniki się włączyły. Tylko teraz nie wiem jak przełączyć ją spowrotem do trybu automatycznego, żeby się uruchamiała, przy wrzuceniu wstecznego. Ma ktoś jakiś pomysł jak to działą?

Siema siema.
Mam ten sam dynks - na tej kostce możesz guziczkiem go włączać w dowolnej chwili, np jeśli potrzebujesz wskazanie na przód (bo sam się przecież nie włącza jak jedziesz do przodu), np gdy parkujesz prostopadle przodem i jest wąsko. Oczywiście wówczas włącza się też tył. Według instrukcji (mam niestety niemiecką i wsparcie słownika było niezbędne, ale mogłem coś źle przetłumaczyć), powinien on się sam wyłączyć po ok. 15 sekundach jeśli nie będzie sygnału z żadnego czujnika albo jak wyłączysz zapłon. Następnie można go znów włączyć tym przyciskiem, albo wrzucając wsteczny (wówczas powinien się włączyć automatycznie i również automatycznie wyłączyć po ok. 15 sek - w sytuacji jak poprzednio).

Witać fabryczny parktronik jest dość lipny. U mnie po zaktywowaniu pokazuje na obrysie, który czujnik chwycił przeszkodę, ale cały czas pokazuje 0.3m na skali (wszystkie żółte diodki zapalone). Na szczęście reaguje diodka STOP. Czyli dziwna sprawa: czujnik działa, tylko odległości nie pokazuje chyba że jest <0.2m. :P

Morosophem, jak chcesz to Ci w przepiszę ten akapit z instrukcji po niemiecku, to sobie sam przetłumaczysz po swojemu. Skanera u mnie niet.

Pozdrufka!

Odpowiedz do tematu