[Carisma] Czujniki parkowania |
Autor |
Wiadomość |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 16:21 [Carisma] Czujniki parkowania
|
|
|
Witam sznownych forumowiczow.
Dzis rano czujniki parkowania zeswirowaly. Wrzucenie wstecznego nie jest juz tak sygnalizowane jak wczesniej. Sygnalizują go tylko dwa "pikniecia" po tym jest chwila przerwy i sa 3 "pikniecia" odstep 1 s i znowu 3 i tak caly czas bez wzgledu na to czy jest przeszkoda za autem czy jej nie ma, nie wiem co sie stalo. Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? Co moze byc tego przyczyna? Prosze o pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez glina 22-01-2013, 08:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 03-04-2008, 16:27
|
|
|
Może masz uszkodzone połączenie centralka<->czujnik (którykolwiek) |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Triball
Forumowicz

Auto: Outlander 2 2.0 Pb/LPG 2010r
|
Wysłany: 04-04-2008, 13:13
|
|
|
Przymierzam się do zakupu czujników parkowania. Może macie jakieś sprawdzone typy. Czytałem ostatnio o GoldenEye'ach możecie mi powiedzieć jak to hula i czy są jakieś problemy z użytkowaniem.
Czy lepszy jest system z kabelkami czy raczej bezprzewodowy bo też się nad takimi zastanawiałem.
Dzięki wielkie..
Pozdro |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-04-2008, 17:17
|
|
|
Ja mam już z półtora roku GoldenEye z miniwyświetlaczem lcd i cały czas działają perfekcyjnie i bezawaryjnie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
MarcinoV [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2008, 21:25
|
|
|
ja tez zakupiłem sobie GoldenEye i śmiga b. dobrze (można podejść blisko do auta stojącego z tyłu gdzie dawno juz w lusterkach nie widać)
co do Twojego problemu to sprawdź czy połaczenie + i - z centralki z instalacją samochodową nie ma luzu lub są jest zasniedziałe |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 16:52
|
|
|
Rónież takie mam i jest wszystko ok.Polecam. |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-01-2009, 20:33
|
|
|
Trochę odgrzebię temat.
Przymierzam się do zamontowania czujników parkowania (cofania) . Wybór padł na Golden Eye.
I tu mam kilka pytań.
Wskaźnik diodowy można zamontować na/pod deską rozdzielczą, wówczas jednak będę musiał przeprowadzić przewody przez całą długość auta i skupiać się na migających diodach nie patrząc do tyłu. Sygnał dźwiękowy pozostawiamy w spokoju, ma brzęczeć i już.
Można również zamontować pod sufitem przy krawędzi tylnej szyby , tak by patrząc w lusterko wsteczne widzieć działanie wskaźnika.
To ostatnie rozwiązanie rozwiązanie wydaje mi się bardziej "ergonomiczne".
Prosiłbym o uwagi i ewentualne podpowiedzi.
Z góry dziękuje.
pozdrawiam jak zawsze :):) |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 23-01-2009, 06:25
|
|
|
kosek napisał/a: | Można również zamontować pod sufitem przy krawędzi tylnej szyby , tak by patrząc w lusterko wsteczne widzieć działanie wskaźnika.
To ostatnie rozwiązanie rozwiązanie wydaje mi się bardziej "ergonomiczne".
Prosiłbym o uwagi i ewentualne podpowiedzi.
Z góry dziękuje.
pozdrawiam jak zawsze :):) |
Bardzo dobre rozwiazanie. Jezdzac po Arabii Saudyjskiej, GMC Yukon'em XL (zakochalem sie w tej gablocie ), wlasnie takie rozwiazanie bylo wrecz idealne. Bo ciezko jest parkowac tak "gabarytowym" autem nie patrzac w lusterka. Tam rozwiazaniem bylo trzy diody umieszczone w tylnym slupku po stronie kierowcy, i zdawalo egzamin wysmienicie. |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2009, 16:38
|
|
|
Ja mam też zestaw golden eye.
Wskaźnik umieściłem w konsoli środkowej, w tej przestrzeni pod radiem
jak chce, to podnosze klapke i patrze, jak mi to niepotrzebne to wystarczy że brzęczy.
Centralke umieściłem pod lewym tylnik głośnikiem (nad nadkolem), zdjąłem lewy boczek kanapy, kabel do wyświetlacza puściłem pod boczkiem, pod osłonką tą na dole drzwi plastikową, pod zakrycie słupka środkowego, potem pod osłone drzwi kierowcy od dołu -> pod fotem -> w tunel środkowy -> w konsolę środkową
wszystko śmiga pięknie, jestem bardzo zadowolony. |
|
|
|
 |
kreta [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Nikka
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI, r 2001
|
Wysłany: 15-02-2009, 13:08
|
|
|
Widoczność przez tylnią szybę Cari jest prawie żadna a na lusterka jakoś ciężkawo... (zawsze mi jakoś sporo miejsca zostaje...) Dlatego też myślę o czujnikach cofania-parkowania. Piszecie tylko o golden eye wiec rozumiem że popularne i sprawdzone a coś oprócz tego??? czy niezastanawiać się i brać pewniaka???
standardowo spotyka sie 4 sensory ale widzę że są też w komplecie z ośmioma??? jakie lepsiejsze???? |
_________________ Lena
01462/KMM
 |
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 15-02-2009, 13:19
|
|
|
Te w komplecie z 8 czujnikami, to są 4 na przód i 4 natył - więc pytanie czy na przód potrzebujesz?
Ja za to oddam do jakiegoś serwisu - niech mi zamontują czujniki - będzie 2 lata gwarancji i problem z głowy, |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
Nikka
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI, r 2001
|
Wysłany: 15-02-2009, 13:31
|
|
|
O ja pierdoła !!! No tak.... W sumie najważniejszy tył... Sama też tego niezałożę więc pewnie też musiałabym komuś to powierzyć... |
_________________ Lena
01462/KMM
 |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2009, 08:06
|
|
|
I ja sobie założę czujniki parkowania.
Powiedzcie mi jak wg was będzie lepiej
Czy kupić taki z ekranikiem
Czy może taki zintegrowany z lusterkiem
Ja osobiście wolałbym to na lusterku, ale zastanawiam się na ile pogrubi to ogólnie lusterko i jak to wtedy będzie wyglądać (bo to się nakłada na stare). Ma ktoś może już takie? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 03-03-2009, 08:44
|
|
|
ten na lusterko moze nie tyle co pogrubi, co je poszerzy - przynajmniej takie widzialem jakis czas temu jak kupowalem do siebie, ale jesli szerokoscia jest okej, to bralbym to na lusterko |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|