Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY2A 1.5] Ile Wam spalają Lancerki z silnikiem 1,5?
Autor Wiadomość
Tosch
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2008, 15:55   [CY2A 1.5] Ile Wam spalają Lancerki z silnikiem 1,5?

Witam,

właśnie jestem na etapie poszukiwania nowego samochodu i muszę przyznać, że nowy Lancer od razu przypadł mi do gustu.
Nurtuje mnie jednak jedna kwestia, a mianowicie: jak wygląda spalanie przy silniku 1,5, wiadomo, bowiem, że dane producenta to tylko pobożne życzenia.
W przypadku Colta spalanie z tym silnikiem wychodzi całkiem przyjemne, przynajmniej wg danych ze Spritmonitor.de, niestety o Lancerach z 1,5 nic nie ma (brak tego silnika w ofercie na zachodnie rynki). Dlatego też, będę bardzo wdzięczny wszystkim użytkownikom nowego Lancera za informacje na temat spalania. Z góry wielkie dzięki.

Forensic
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2008, 20:19   

Według wskazań komputera:
Na mieście, na krótkich odcinkach (mam blisko do pracy, ok. 5km), kiedy silnik nie zdąży się rozgrzać trudno zejść poniżej 10l. Na dłuższych trasach po mieście udaje mi się zejść do ok. 7,5l.
Poza miastem przy 4 osobach udało mi się zejść do 6,2l?100km.
Najniższe spalanie jakie osiągnąłem to 5,7l/100km (trasa o małym natężeniu ruchu, podróżowałem sam, prędkość do 110km/h, płynna jazda bez szaleństw).
Mój styl jazdy? Jeżdżę dynamicznie ale staram się przewidywać sytuację na drodze. Dużo hamuję silnikiem. Na trasie przy wyprzedzaniu nie oszczędzam -redukcja i "w palnik".

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2008, 21:56   

Witam!
W moim wg wskazań przy średniej prędkości przejazdowej 71km/h (Augustów-Białystok) i mały ruch, wskazał dzisaj 7,4l
Po mieście krótkie odcinki nawet 9,5l
przy delikatnej jeździe 90km/h i delikatnym tykaniu na pedał gazu narazie 6,5l ale od grzyba tirów, 8 fotoradarów i trudno było o płynną jazdę.

kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Wysłany: 05-04-2008, 01:14   

Na trasie Warszawa- Płońsk na dwupasmowej drodze przy prędkości 110-115 km/h i jednostajnej jeździe było 5,9 :D Po mieście na krótkich odcinkach powyżej 9, na dłuższych ok. 8- 8,5 , w weekendy poniżej 8. Ale samochód jest na dotarciu i mam nadzieję że potem będzie jeszcze lepiej choć i tak nie jest źle.

Pzdr

osa
[Usunięty]

Wysłany: 05-04-2008, 01:23   

Mój rekord - 5,6 , ale tempo tragiczne :wink:
A na autostradzie ( tak, w Polsce ) ok 9 - ale powiedzmy sobie szczerze, że nie była to optymalna jazda i co godzinę trzeba zrobić odpoczynek - jest głośno i to męczy :(

Dzisiaj (wczoraj wieczorem) odcinek 100km pokonałem ze średnią prędkością ok.85 i autko spalało 7 litrów.

Normalnie na tej trasie (czyli jadąc z rozwagą i płynnie) schodzę do 6-6,2

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 05-04-2008, 18:29   

Rozumiem, ze wszyscy podajecie wartosci podane przez komputer pokladowy?

Czy ktos z Was moglby sie poswiecic, wlac paliwka 'pod korek' i starajac sie utrzymac jeden styl jazdy w miescie przejechac powiedzmy z 600km (powinno sie udac na 58l ;> ) i pojechac znow na stacje zobic dolewke 'pod korek'?

Tylko tak przekonamy sie ile faktycznie spalil.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 05-04-2008, 20:19   

Hmy?
w Augustowie to ja mogę co najwyżej 50 km przejechać i to pod koniec będę zasypiał za kierownicą. :mrgreen:
Ale mogę spróbować w tygodniu może wtorek.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-04-2008, 20:23   

No nie mowie, ze w ciagu jednego dnia ;) Poswieceniem bedzie zalanie pelnego baku dwa razy pod rzad (to dla niektorych topienie pieniedzy w baku - doslowny cytat) oraz pilnowanie aby jazda byla w miare jednolita.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 05-04-2008, 21:22   

Wiesz co arekp. U nasz wtorek to jak Al. Jerozolimskie w Wawie o 7:30 rano.
"Świeto dyszla" mamy, z tym że na alejach to ludziki do pracy mkną a u nasz na targowisko
Po zatym miastko to jak tor kartingowy przeskalowany oczywiście. 30 do 100m prostej i potem skrzyżowanie itd. Jednostajnie będzie gwarantuje. A w sezonie!!! spalanie będzie na poziomie 11l. :sunny:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-04-2008, 21:25   

Rozwaliles mnie tym tekstem ... smieje sie pod nsoem sam do siebie i az sie ludzie z boku dziwia co jest grane ;-)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 12-04-2008, 23:32   

Za dużo to se nie pojeździłem.
Grypka mnie rozniosła. Ale zanim to się stało. spostrzegłem coś tekiego.
Nie przekraczając 2K - 2,3K obrotów komp. wskazuje spalanie 7,7l. Warunek jest jeszcze jeden jazda na najwyższym biegu z prędkością do 60km/h nie może być krótsza niż 600m
Przecież to można silnik zamulić na śmierć.

Forensic
[Usunięty]

Wysłany: 14-04-2008, 19:01   

Wyszło 6,8l/100km.
Tankowanie do odcięcia. Trasa 572km (3 osoby, włączona klima) w tym 400km po drodze o sporym natężeniu ruchu (dużo tirów -dużo wyprzedzania), reszta trasy po mieście (dużo korków -Wa-wa w godzinach szczytu).
Ponowne tankowanie do odcięcia na tym samym dystrybutorze -weszło 39l.
Wynik zbliżony do wskazań komputera pokładowego.

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2008, 22:42   

To chyba mimo wszystko sporo mniej od 1.8l, czyli do miasta lepszy 1.5l

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-04-2008, 02:40   

1.8 na trasie z predkosciami glownie 100-140km/h pokazal na komputerze 8,3l/100km. Jutro powiem ile wyszlo zbiornikowo.

[ Dodano: 23-04-2008, 11:09 ]
Moje pierwsze wrazenia opisalem tutaj

wgromada
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 14:32   

Witam posiadam lancerka kombi z silnikiem 1,6 16V w miescie spala mi od 9l do 10l/100km
Na trasach szybkiego ruchu i autostradkach przy malym natężeniu ruchu lancerek bierze w granicach 6,5l do 7,5 l /100km

w trybie mieszanym spala okolo 8l do 9l /100km
Wszystkie parametry spalania obliczalem recznie poniewaz nie posiadam komputera który wyswietla mi parametry spalania.

Prowadze dynamiczny tryb jazdy. Wszystkie obliczenia byly robione przy predkosciach miasto 50/60 km/h a trasa od 100km/h do 130kmh.

oczywiscie jak sie wcisnie gaz do dechy to przy predkosci 180/kmh lancerek potrafi spalic nawet 12l/100km Pozdriowionka i szerokiej drogi :lol:

Odpowiedz do tematu