|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] addinol SAE 10W 40 |
Autor |
Wiadomość |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2008, 20:31 [Cari 1.9DI-D] addinol SAE 10W 40
|
|
|
Mam w świeżo kupionym samochodzie z Niemiec taka karteczke przyczepioną olej SAE 10W 40 Addinol. Co to za rodzaj oleju?? półsyntetyk czy peły syntetyk?? ma perzejechane dopiero 60.ooo km, czym zalać na 75.ooo km??
Pozdr. |
|
|
|
 |
wit [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 07:25
|
|
|
Półnyntetyk . |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 16:48
|
|
|
Syntetyk miałby ,5W,a ,10,ma półsyntetyk tak jakk kolega WIT Ci napisał.Nalej jakiś inny byle miał te same oznaczenia i był półsyntetykiem.Nie nalej czasami pełnego syntetyku. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 18:07
|
|
|
heckler napisał/a: | Syntetyk miałby ,5W,a ,10,ma półsyntetyk tak jakk kolega WIT Ci napisał.Nalej jakiś inny byle miał te same oznaczenia i był półsyntetykiem.Nie nalej czasami pełnego syntetyku. |
ok... dzieki... mam jeszcze sporo czasu do nastepnej wymiany, ale wolę wcześniej się dowiedzieć....
heckler a na jakim aktualnie oleju jeździsz, chodzi o markę??
ja bym optował za np. Mobilem
Pozdr. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 06-04-2008, 18:14
|
|
|
JackD napisał/a: | ma perzejechane dopiero 60.ooo km, |
Zastanawia mnie że po tak małym przebiegu , jak i roczniku zalany był 10W, a nie 5W |
EA5W

|
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 18:19
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | JackD napisał/a: | ma perzejechane dopiero 60.ooo km, |
Zastanawia mnie że po tak małym przebiegu , jak i roczniku zalany był 10W, a nie 5W |
Też się zastanawiałem, dlatego piszę i pytam... ale była przyczepiona karteczka z pieczątką servisy w Niemczech i jest dokładnie taki wpis.. ADDINOL SAE 10W - 40.
W sumie chciałem zalać go nastepnie pełnym syntetykiem. i dlatego zadałem to pytanie..
POzdr... |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 06-04-2008, 18:29
|
|
|
JackD napisał/a: | chodzi o markę??
ja bym optował za np. Mobilem |
Gdybyś chciał się trzymać helmuta to dobry jest olej valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
EA5W

|
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 18:43
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | JackD napisał/a: | chodzi o markę??
ja bym optował za np. Mobilem |
Gdybyś chciał się trzymać helmuta to dobry jest olej valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
Może warto sie go trzymac i jeżeli tak radzisz. jestem skłonny takim zalać, tylko chcę kupić w porządnym źródle, żeby nie trafić na podróbę, wiele o takich rzeczach słyszałem. |
|
|
|
 |
wit [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2008, 19:07
|
|
|
No niestety podróbki się zdarzają kolega kupował ostatni castrola którego po zalaniu szybciutko zlewał niby opakowanie oryginalne ale sam olej jakiś taki dziwny ,silnk zaczał głośno pracować .Dlatego używam Midlanda ,rozlewany i produkowany w Szwajcari, pewny,poza tym mam znajomego w Szwajcari który to działa w branży motoryzacyjnej,same superlatywy dotyczace wyżej wymienionej firmy. |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2008, 06:28
|
|
|
Ja jezdzę na Castrolu 5W.Wiem że Castrol i Mobil były podrabiane,więc te marki najlepiej kupować w jakimś markecie.Wczoraj kupiłem bańke Castrola w Makro,było najtaniej,a i tak dałem 145zł za 4L,a na Allegro mają po98zł za 5L!!Pamiętaj że do DID-a wchodzi prawie 5L oleju!!Jak był zalany półsyntetykiem to taki nalej,niekombinuj. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 07-04-2008, 22:28
|
|
|
JackD, tu masz info o tym oleju Addinol
Kup poprostu dobry półsyntetyczny olej do TD i będzie OK. Moim zdaniem warte uwagi są Mobil, Valvoline, Texaco. W żadnym wypadku nie lej Shela. To dobry olej, ale ma bardzo silne właściwości płuczące. Jeśli nie był zalewany od początku to diabli wiedzą, co wypłucze. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
GUREGORI [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2008, 22:29
|
|
|
Ja osobiście jeżdze na oleju LOTOS SYNTETIC 5W/40, samochód sprowadziłem z Belgii i nie było informacji jakim był zalany(przebieg 117 000 km) .Mój dobry znajomy mechnik poradził mi żebym zalał go polskim dobrym syntetykiem a takim jest LOTOS SYNTETIC .Silnik po zalaniu sprawuje się ok ,nie ma nigdzie wycieków .Mam chociaż pewnośc że nie jest podrabiany (kupiłem w hurtowni motoryzacyjnej INTER-TEAM).
CARISMA 1.9 TD 1999 r. 117 000 km przebiegu |
|
|
|
 |
|
|