|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Chooper 09-04-2008, 05:30 |
[Cari 1.6] Dziwny dźwięk... |
Autor |
Wiadomość |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:42 [Cari 1.6] Dziwny dźwięk...
|
|
|
Witam, dzisiaj mam taki problem, wygląda on tak, że przy obrotach jakiś 2000 - 2200 obrotów słuchać taki dziwny metaliczny dźwięk, słychać to tak jakby jakiś kawałek (ułamek) metalu wpadał w rezonans właśnie na tych obrotach. Słychać to najlepiej przy przyspieszaniu, zaczyna brzęczeć przy 2000 a kończy koło 2200, na innych obrotach tego nie słychać. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być???
Tak poza tym to jaki płyn do chłodnicy polecacie??? Słyszałem, że zielony jest najlepszy bo nie wyżera uszczelki pod głowicą. Macie jakąś dobrą ale nie straszliwie drogą firmę, które robi dobre płyny chłodzące???
Z góry dzięki za każdą odpowiedź. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:47
|
|
|
A ten dźwięk to słychac tylko w czasie jazdy w tym zakresie obrotów, czy na postoju również?? Jeżeli na postoju jest odvzuwalny i słyszalny to jeden trzyma na obrotach a drugi myszkuje i ustala zródło dziwnego dżwięku...Ja stawiam na układ wydechowy...
Płyn może być każdy, byle na bazie glikolu i możesz lac Castrola, Mobila i innych znanych firm... sa juz gotowe rozieńczone do -35 stopni C. W poakowaniach 1 L, i większych
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:52
|
|
|
dzięki, na postoju jak wkręcam go na te obroty też słychać. Też tak myślę że coś w układzie wydechowym, a gdzie tam mniej więcej coś może być??? Kurcze nie chce mi się całego układu rozkręcać i rozkladać na czynniki pierwsze, bo to trochę roboty z tym będzie.
O płyn się pytam, bo chcę stary zlać i wlać nówkę, bo wydaję mi się że poprzedni właściciel długo go nie wymieniał, bo jest brudny jak choler..... |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:56
|
|
|
Stawiam na ten element przedni praktycznie pod silnikiem, oststnio dawno nie leżałem pod autem, ale jest taki odcinek, że idzie rura w rurze, czyli własciwy element wydechowy jest dodatkowo schowany w koszulce z blachy... tam zacznij szukac.
Znajdz jakiś najazdowy podnośnik i do dzieła....
Pozdr |
|
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:59
|
|
|
no dzięki, mam u teścia kanał, więc może w weekend się tym zajmę i zacznę właśnie tam szukać. Dzięki jeszcze raz |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-04-2008, 22:04
|
|
|
Miałem tez problem z podobnym dzwiękiem i przyczyna tego była metalowa osłona na początku układu wydechowego, elastycznym łącznikiem. Przy wymianie układu mechanik mi to wyciął i po problemie. Pod ta osłona zbierało sie tylko błoto i do korozji juz nie daleko;))) |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź