Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJxA] Nieprawidłowo działające wycieraczki
Autor Wiadomość
hulas
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 07:22   [CJxA] Nieprawidłowo działające wycieraczki

Witam

Kilka dni temu przestały mi działać czasowe wycieraczki (tryb szybki i bardzo szybki działa), nie działa przedni spryskiwacz ani wycieraczka i spryskiwacz tylnej szyby. Czy ktoś miał podobne zdarzenia i jaka to może być przyczyna takiej awarii?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 01-02-2010, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  

olej3232
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 09:13   

Jeśli pompka od spryskiwacza działa, spróbuj jakąś szpileczką przeczyścić spryskiwacz, może się czymś zapchał.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 09:20   

a wlasnie dolacze sie do tematu ....

jezeli chodzi o przednia szybe wszytko ladnie pieknie .. wycieraczki dzialaja spryskiwacze tez ...
na tylniej szybie dziala wycieraczka ale juz nie dziala spryskiwacz :/

sprawdzalem to pod siedzeniami przy prograch idzie rurka z plynem do tego spryskiwacza ale jak wlacza sie zeby pryskalo to zadnej reakcji ....

czy jest jakas dodatkowa pompa do tylniego spryskiwacza ??? czy nie ma nic takiego i musze szukac bo gdzies cos sie zapchalo ???

Stanleydebik
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 12:47   

Tak są dwie pompki: do przodu i do tyłu. Niech ktoś Ci pomoże, włączy spryskiwacz a Ty słuchaj przy zbiorniku do spryskiwaczy czy działa pompka.

majkel
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 12:49   

Ja również się dołączę...

Mam od niedawna Colta '96.
Problem prawie ten sam co u hulasa - nie działa wycieraczka przednia, ale tylko na czasowym, szybki i b.szybki działa, nie działa też przedni spryskiwacz... tylni działa bez zarzutu. Na pompce do spryskiwacza nie ma prądu jak się okazało (stąd wniosek, że do tylnego spryskiwacza musi być dodatkowa pompka...). Chciałem sprawdzić bezpieczniki, ale na pokrywie od nich (przy akumulatorze) nie ma symbolu wycieraczek...

Wie ktoś może na jakim bezpieczniku są wycieraczki?

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 20:14   

wrrr ..... czyli u mnie jest ta pompa walnieta ...

moze mi ktos jakos opisac ( zdjecie mile widziane ) gdzie ta pompa jest ??? i moze ktos sie orientuje ile takie cos kosztuje ???
moze malo przydatny bajer ale skoro byc powinna to chce to naprawic :D

Edit oczywiscie chodzi o ta pompe z tylniej szyby bo jak wlaczam zeby lalo plynem na tyl to nie slychac nic .. ( no i nie trzeba 2 osoby do tego ... 1 pompa chodzi dosc glosno tak jak i w kazdym aucie .. ale na wszelkie wypadek qmpel stal przy silniku i nic nie slyszal tak wiec ta 2 pompa albo walnieta albo pradu nie dostaje...

wojtas20 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD 2000r 90km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2008, 20:33   

heeh ja mam inny problem z tylna wycieraczką.
Mianowicie nie ściera mi tak jak powinna, jest nowa bo ją wymieniłem ale nie przylega do szyby tak blisko jak bym chciał.. ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

hulas
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 21:23   

Temat zrobił się ogólno-wycieraczkowy :-)
U mnie chyba wina jest gdzieś po stronie tej "wajchy" od wycieraczek bo wszystko przestało działać w jednym momencie. Na dniach oddaje auto do elektromechanika i niech szuka przyczyny. Jak będzie wiadomo co i jak to napiszę.
Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-04-2008, 21:44   

wojtas20 napisał/a:
Mianowicie nie ściera mi tak jak powinna, jest nowa bo ją wymieniłem ale nie przylega do szyby tak blisko jak bym chciał
Nie ma innego wyjścia jak to, że kupiłeś tanie, badziewne pióro (a może wymieniłeś samą gumkę?). Pomyśl: nie ma opcji żeby szyba się wygięła :mrgreen: . Więc po zamontowaniu odpowiedniej długości pióra i odpowiednio wyprofilowanego (dobrej jakości)-musi wycierać dokładnie.

wojtas20 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD 2000r 90km
Wysłany: 10-04-2008, 17:01   

Wymieniłem całe pióro ... co ciekawe ta wycieraczka która była wcześniej założona też nie przylegała dobrze do szyby... :)

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2008, 17:08   

wykrzywiona końcówka ramienia - dognij ją kombinerkami tak, żeby mocowanie wycieraczki poruszało się w płaszczyźnie równoległej do szyby

BH20
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2008, 17:33   

ja dolacze do tematu z takim problemem iz wycieraczki jak sa wylaczone to leza nisko prawie na masce a jak wlaczam tryb chocby czasowy prz predkosci 80km/h wylatuje poza szybe a nie powinno tak byc przynajmniej tak mi sie wydaje jest ktos w stanie powiedziec mi czy to tak ma byc czy jakos mozna to naprawic

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-04-2008, 00:09   

BH20 luzy na mechaniźmie wycieraczek.

BH20
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 15:44   

A jak mozna to naprawic??

Hugo