KOMPENDIUM Witam wszyskich :) zakup Carismy |
Autor |
Wiadomość |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 12-04-2008, 15:11 KOMPENDIUM Witam wszyskich :) zakup Carismy
|
|
|
Cześć.
Jestem nowym urzytkownikiem forum Mitsubishi. Mam na imię Krzysiek.
Nie mam jeszcze swojego Mitsu, ale poważnie się zastanawiam nad kupnem właśnie Carismy. Obecnie poruszam się DU Tico, ale w najbliższym czasie będę musiał kupić coś większego.
Zastanawiałem się nad wieloma autami (między innymi nad Astrą II, Fokusem, Seatem Leonem) ale moje największe zainteresowanie wzbudza właśnie Carisma.
Planowałbym kupić coś z przedziału wiekowego 2000-2004.
I teraz kilka pytań do fachowców. Co wybać. Nie ukrywam że bardzo ważne są dla mnie koszty utrzymania. Zastanawiałem się albo nad silnikiem 1,6 z LPG, albo może któryś diselek.
Co byście poradzili ???
Napiszcie mi proszę na co zwracać uwagę przy kupnie Carismy, może jakieś czułe (słabe) puntky?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. |
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 13:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-04-2008, 19:01
|
|
|
1.8 GDI spala 8 w mieście. Tez ze Śląska wiec moge pomóc w poszukiwaniach .
Z tych samochodów co wymieniłeś to Tylko Seat Leon mógłby byc Alternatywa ale wychodzi bardzo drogo w zakupie. Ja mam 3 japończyka i tylko japońskie wozy bede kupować.
Widze jak koledzy narzekaja na inne marki a Ja leje, zmieniam oleje i ciagle jezdze |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-04-2008, 19:38
|
|
|
Morfi napisał/a: | 1.8 GDI spala 8 w mieście. Tez ze Śląska wiec moge pomóc w poszukiwaniach .
Z tych samochodów co wymieniłeś to Tylko Seat Leon mógłby byc Alternatywa ale wychodzi bardzo drogo w zakupie. Ja mam 3 japończyka i tylko japońskie wozy bede kupować.
Widze jak koledzy narzekaja na inne marki a Ja leje, zmieniam oleje i ciagle jezdze |
No też z tych propozycji wybrałbym Seata Leona, ale jak dla mnie to trochę dużo traci na wartości na rok.
Obecnie korzystam z koreańca i też nie mam powodów do narzekań.
Powiedzcie mi jeszcze dlaczego bliźniacze forum klik o Carismie a użytkowników i postów duuuużo mniej.
Jeśli chodzi o mnie to raczej częściej będę się u Was udzielał. |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 12-04-2008, 19:40
|
|
|
ile KM robisz rocznie. I jaka kwota dysponujesz ?? |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 12-04-2008, 21:28
|
|
|
Kris1980_147 napisał/a: |
Powiedzcie mi jeszcze dlaczego bliźniacze forum klik o Carismie a użytkowników i postów duuuużo mniej.
|
dziwne, ja jakoś nie natrafiłem na te forum przy szukaniu...Ogólnie porażka, trzeba się logować żeby cokolwiek sprawdzić.... |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-04-2008, 22:29
|
|
|
Morfi napisał/a: | ile KM robisz rocznie. I jaka kwota dysponujesz ?? |
Ok. 20 kkm.
Na autko mogę wydać max. 25 000 zł
Chciałbym kupić w miarę młodę z małym przebiegiem. |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 13-04-2008, 13:29
|
|
|
to ja dorzucę swoich parę groszy mam cari 1.6 + LPG tak jak pod avatrem..i mi w mieście pali od 8.3-9.5 l/100km oszczędna jazda to ta pierwsza agresywna ta druga, jeszcze nigdy nie przekroczyłem 10l więc na pewno jest taniej..ale jak kupujesz autko z LPG musisz być pewien stanu silnika..alternatywą są DiD które w mieście spalają bodajże około 5-6l/100km a GDI - tak jak koledzy pisali palą mało, pod warunkiem że umie się nim jeździć ( chyba dobrze to określiłem? ) w sumie cari jest najlepszym rozwiązaniem z tej gamy aut co podałeś, potem osobiście brałbym focusa ( ale tylko i wyłącznie sedan - nie wiem dlaczego ale reszta mi się nie podoba z focusów )
pozdro i owocnych poszukiwań życzę |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 13-04-2008, 13:50
|
|
|
Tomashi napisał/a: | Kris1980_147 napisał/a:
dziwne, ja jakoś nie natrafiłem na te forum przy szukaniu...Ogólnie porażka, trzeba się logować żeby cokolwiek sprawdzić.... |
oj to chyba słabo szukałeś Ogólnie tam to forum jst mocno związane z naszym |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-04-2008, 13:53
|
|
|
Dzisiaj pogoda dopisała i postanowiłem przejechać się na giełdę samochodową do Mysłowic.
Samochodów całe mnóstwo, ludzi jeszcze więcej. Istny zawrót głowy.
Ale do rzeczy. Chyba połowa wszystkich aut na giełdzie to Astry (zarówno I jak i II), fokusy, Vectry. Było też kilka Leonów i kilka ładnych "nowych" Toledo. Carismę widziałem tylko jedną
Stwierdziłem że to już nie ta giełda co kilka lat temu. Teraz to z 80% wszystkich pojazdów to samochody sprowadzone (bez udokumentowanego przebiegu) albo od handlarzy.
Muszę sobie chyba odpuścić giełdę i czekać na jakąś okazję ze śląska w internetowych ogłoszeniach. |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-04-2008, 13:57
|
|
|
Kris1980_147 napisał/a: |
Muszę sobie chyba odpuścić giełdę i czekać na jakąś okazję ze śląska w internetowych ogłoszeniach. |
Uwierz mi nie warto szukać w jednym województwie, jak trafi się rodzynek bądź naprawdę zadbana cari na drugim końcu Polski warto jechać ja po swoją zrobiłem jakieś 600km i jestem diabelnie z tego powodu szczęśliwy..Więc życzę cierpliwości w poszukiwaniach i szczęścia |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Morfi

|
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 15-04-2008, 13:55
|
|
|
niesamowicie podejrzana cena
I to jeszce bez opłat, zarejestrowana, DI-D z 2003 roku???? |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2008, 14:04
|
|
|
Tomashi napisał/a: |
niesamowicie podejrzana cena
I to jeszce bez opłat, zarejestrowana, DI-D z 2003 roku???? |
i do tego jeszcze przebieg 21.500 km.... to chyba swoje autko przepłaciłem i to sporo.... hehe |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-04-2008, 14:12
|
|
|
Moim zdaniem warto oglądać, nie widzę oznak mocnych dzwonów lub spartaczonej roboty. Trzeba zauważyć że jest to uboga wersja.
Trzeba ją postawić na płytę pomiarową w ASO zrobić dokładny przegląd za 500zł i wtedy ocenić czy warto.
Ponadto nie ma zdjęć środka więc nie wiemy co w nim leży
A co dy przytoczonych pozostałych autek:
Carisma bije wszystkie na głowę (może poza Fordem w sferze zawiechy) i jest to jedyny rozsądny wybór i nie będę z nikim prowadził polemiki na ten temat, jest to moje zdanie i tyle.
Miałem Seata, Opla tym panom dziękuję (w moją dużo starszą Carismę włożyłem wielokrotnie mniej niż w tamte nowsze auta)
Nie miałem Forda więc żyję w nieświadomości ale Carisma to nie ta klasa więc nie ma co porównywać. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-04-2008, 15:11
|
|
|
JackD napisał/a: | do tego jeszcze przebieg 21.500 km.... to chyba swoje autko przepłaciłem i to sporo.... hehe |
Tutaj zapomniałeś o jednym zerze 215 000 km ...
A autko prezentuje się ładnie, tylko ciekawe jak z silnikiem i w środku...ja bym skoczył zobaczyć jak on wygląda... |
|
|
|
 |
|