Pojawił się problem z ASB po wymianie oleju :( |
Autor |
Wiadomość |
DamianBlue
Mitsumaniak vel FURIAN

Auto: Galant'97 2,5 V6 24V Automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2008, 19:40 Pojawił się problem z ASB po wymianie oleju :(
|
|
|
WItam szanownych kolegów,
Przyszedł czas na wymiane oleju w ASB. Przed wymianą przy ręcznej redukcji z 4. na 3. bieg występowało "uderzenie" i tylko przy takiej redukcji. Pozostałe biegi przy redukcji ok.
Po wymianie oleju (dynamicznie) na DIA QUEEN SPIII zaczęły się schody. Mianowicie zaczął się dość spory poślizg przy przejściu z 1. na 2. Zanim wskoczy 2. bieg nastepuje wysprzęglenie na około 1-2 s i dość gwałtowne zasprzęglenie 2. (tym większe im większa prędkośc obrotowa silnika) (bez szarpnięcia, lecz bardzo mało płynnie). Jeżeli rozpędzam samochód z max przyspieszeniem z 1. biegu(gaz do dechy) to obroty rosną do 7100 (oczywiscie chwila wysprzęglenia) i dopiero gwałtowne zasprzęglenie 2. biegu, w takim stopniu że kołą boksują. Z 2. biegu na 3. bieg przerzuca przy 6500, czyli tak jak było wcześniej. Czasami bywa też tak że przy przejściu na 4. bieg jest jakby na pół sprzęgle i dopiero wskakuje "pełny" 4. bieg. Dodam że ustąpiło szarpnięcie przy ręcznej redukcji z 4. biegu na 3. Więc co się mogło stać? Skrzynia jakby straciła płynność, przed wymianą działała, jak to się mówi "miodzio", z małym zastrzeżeniem tej redukcji z 4. biegu na 3. Czy powodem tego problemu moze być za duży poziom oleju w szkrzyni???? Czy może ona się dopiero "uczy" i trzeba poczekać jeszcze z 3-4 dni zanim się "nauczy" ??
Dzięki z góry za odpowiedż
Pozdrawiam
DamianBlue |
_________________ Polonez Caro Plus'97 1,6 GLI ]:->
Galant'97 2,5 V6 Automat |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2008, 19:44
|
|
|
Twoja skrzynia sie nie uczy to zwykly automat rozumiem bo '97. nie znam sie ale moze skrzynia sie sypie to mam taka to ci opchne
sprawdz poziom oleju itd wszystko wedlug manuala z download. |
|
|
|
 |
DamianBlue
Mitsumaniak vel FURIAN

|
Wysłany: 13-04-2008, 19:51
|
|
|
Z tego co ja wiem to chyba INVECS. Poziomu oleju nie moge dokładnie odczytać, ponieważ wyjmując bagnet babra się on i nie wiadomo. Jeżeli wkładam bagnet (który z restzą mam od CIEBIE PaniePLPynton ) , ale nie dokońca, czy nie słychać tego "pstryk" aż gumka uszczelniajaca wejdzie do środka, to już pokazuje HOT.
P.S Niech ktoś powie czy to skrzynia INVECS, z tego co czytałęm na forum to galanty 97 wzwyż miały INVECSA.
[ Dodano: 13-04-2008, 19:52 ]
A tak skrzynia w razie najczarniejszego scenariusza, to za ile jak już ??? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 13-04-2008, 20:03
|
|
|
Na tabliczce na przedniej grodzi będziesz miał wpisane czy:
trans axle: F4A42
Jesli tak to jest to INVECS-II więc po wymianie oleju i filtru trzeba odpiąć klemę by się zresetowały kompy w aucie - szybciej się wtedy wszystko nauczy lepiej tak niż jak ma zmieniać swe przyzwyczajenia i nastawy bo to dłuuuużej potrwa. Po zresetowaniu to kilka dni jazdy i powinna się od nowa nauczyć twojego stylu jazdy w nowych warunkach (z nowym olejem). |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
DamianBlue
Mitsumaniak vel FURIAN

|
Wysłany: 13-04-2008, 20:18
|
|
|
Dzięki za informacje. Właśnie tak mam napisane. A komputery oczywiście zresetowane zostały.
To przez te parę dni póki co się nie martwić? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-04-2008, 09:01
|
|
|
U mnie skrzynia po resecie uczy się jakieś max tydzień w jeździe miejskiej. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 18-04-2008, 11:42
|
|
|
DamianBlue napisał/a: | A tak skrzynia w razie najczarniejszego scenariusza, to za ile jak już ??? | jak będziesz potrzebował daj znać na priva (PW)
saphire napisał/a: | U mnie skrzynia po resecie uczy się jakieś max tydzień w jeździe miejskiej. | strasznie długo Jak możesz to napisz w jaki sposób "uczysz" skrzynię automatyczną.
Prawidłowe "uczenie" skrzyni wygląda następująco.
Odpalasz auto przy zimnym silniku, włączasz bieg do jazdy do przodu (pozycja D) i rozpędzasz w normalnym tempie (delikatnie, bez gazu do "dechy") autko do najwyższego biegu. Po rozpędzeniu auta zwalniasz pozwalając skrzyni na przejście z najwyższego biegu do najniższego.
Po paru kilometrach jak będzie rozgrzana skrzynia należy jeszcze raz się zatrzymać, po czym ponownie rozpędzać autko z tą jednak różnicą, że w tym przypadku robimy to w sposób bardzo dynamiczny (na pełnym otwarciu przepustnicy- gaz do "dechy")
W skrzyni typu tiptronic dodatkowo przełączamy na tryb sekwencyjny i również zmieniamy biegi od najniższego do najwyższego oraz odwrotnie
W ten sposób skrzynia zapamiętuję poszczególne wartości dla danych biegów przy różnych prędkościach oraz określonej dynamice.
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2008, 12:20
|
|
|
tiptronik ma dodatkowo mozliwosc przejscia z D na tiptronik w prawo. jak masz wajche ktora idzie tylko w gore i w dol a na bok nie to masz normalny automat. btw nie bylo tiptronikow na europe przed '98 tak ze nie ma takiej opcji w '97. skrzynie w razie czego ale na prawde jak Twoja popsuta opyle ci za "do okolo" 1.5kpln przebieg 140tys '98. no i honoruje zwroty, jesli ten bagnet co gratis wyslalem szwankuje to mozna smialo odeslac z powrotem |
|
|
|
 |
DamianBlue
Mitsumaniak vel FURIAN

|
Wysłany: 18-04-2008, 13:08
|
|
|
bagnet nie szwankuje . Co do skrzyni. Zmienia normalnie i bardzo płynnie z wyjątkiem przejścią z 1 na 2. Jak dam gaz gdzieś do połowy i zmienia przy 3 tys obrotów to tak szarpie jakby koła podskakiwały takich kilka bardzo krótkich szarpnieć i zaczepia dwójkę.
P.S. podskakujące koła to jako przykład, dla dociekliwych amorki jak nowe są.
P.S. Ech z tym galantem od początku same problemy . Kupując nie znałem się kompletnie na mitsu galach, nie wiedziałem na co patrzeć i nadepnąłem na mine. A mitsumaniaków jeszcze nie znałem. |
|
|
|
 |
Jeremy79
Mitsumaniak
Auto: KIA Carnival 2.9 CRDI
|
Wysłany: 18-04-2008, 13:25
|
|
|
A ja mam pytanko do znawców tematu: Czy skrzynia F4A42 z Space Wagona 2,4 GDI to ta sama skrzynia co w Galancie, czy Carismie o tym oznaczeniu? |
_________________ Space Wagon 2,4 GDI 99'
Galant Kombi Sport Edition 2,4 GDI 99'
Carisma Elegance 1,8 GDI 99',
Carisma GLS 1,8 96' |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-04-2008, 14:11
|
|
|
F4A42 z Wagona jest taka sama jak w Galancie 2.0, w GDi szły tylko Tiptroniki
F4A42 z Carismy jest taka sama jak w Galancie 2.5
Jeżeli chodzi o położenie rozrusznika......
[ Dodano: 18-04-2008, 14:21 ]
No i oczywiście F4A42 tiptronik względem F4A42 automat reż się różnią, ale minimalnie |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Jeremy79
Mitsumaniak
Auto: KIA Carnival 2.9 CRDI
|
Wysłany: 18-04-2008, 15:04
|