Przesunięty przez: Hubeeert 24-04-2007, 00:44 |
[ALL] Problem z elektryka drzwi.. |
Autor |
Wiadomość |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:18 [ALL] Problem z elektryka drzwi..
|
|
|
A wiec pierwsza - to mam problem z szyba od strony kierowcy(elektryczne)- z tego co można zauważyć to szyba troche skacze i w momęcie kiedy dochodzi do końca i udeża w uszczelke to automatycznie opuszcza sie do połowy i przez jakies 10 sek nie mozna jej ruszyc ,przełącznik nie działa.czysciłem moduł ale -nic nie dało-nie sprawdzałem siłowników.Druga sprawa to wycieraczki wczoraj przestał działać 1 bieg - po godzinie padły całkowicie okazało sie ze problemem jest uziemienie było brudne- po przeczyszczeniu zaczeły działac ale na godzine-sprawdzałem jeszcze raz uziemienie i nic w momencie kiedy przez przypadek musnołem śrube która jest przy silniczku wycieraczki zaczeły chodzic ( styk miało uziemienie i własnie ta śrubka) -zastanawiam sie co padło.Rozkręciłem moduł i sprawdzałem włacznik przy kierownicy-słychac charakterystyczne pykaniecie przy włączaniu biegu wycieraczek.No to chyba wszystko!! Ale pewnie jak wjede do auta to mi sie przypomni. |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 14:41, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:25
|
|
|
stankiew napisał/a: | ale nie sprawdzałem siłowników. |
Czas najwyzszy - i przy okazji prowadnice. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:28
|
|
|
słuchaj ale myslisz ze jesli to siłowniki to trzeba je bedzie wymienic czy mozna je wyczyscic lub jakos odnowic?? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:33
|
|
|
To nie muszą byc siłowniki do wymiany - raczej masz brudne prowadnice albo linke która dogorywa/źle się nawija. Dopóki nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział. I my też nie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:38
|
|
|
spoko dzieki za pomoc- up date zrobie jak wszystko rozkręce i zobacze co jest nie tak.Teraz tylko żeby wycieraczki jeszcze działały to by było fajnie:D |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:43
|
|
|
Sprawdź resztę połaczeń, kostki, masę (spróbuj oczyścić wszystko co się da) sterownik wycieraczek może nie mieć masy na przykład, bezpieczniki i przekaźnik czy dobrze siedzi na miejscu. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 14:56
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Sprawdź resztę połaczeń, kostki, masę (spróbuj oczyścić wszystko co się da) sterownik wycieraczek może nie mieć masy na przykład, bezpieczniki i przekaźnik czy dobrze siedzi na miejscu. |
Koste dochodzaca do silniczka sprawdzałem i ja oczysciłem- sprawdzałem czy przechodzi prąd-wiec w 3 wskazówka nie ruszyła sie a w 4 pokazała ze przechodzi prąd. nastepnie sprawdziłem moduł który jest przy kierownicy był czysty parokrotnie wyciagnołem kostke i włozyłem ja spowrotem.Bezpieczniki no i tu mam problem nie mam instrukcji obsługi i sprawdzałem wszystkie - nie wiem mogłem cos przeoczyć ale wydaje sie ze to nie jest wina bezpieczników.A i jeszcze przypomniało mi sie jedno ze w momencie kiedy wyłaczam wycieraczki to zostaja w dowolnym miejscu na szybie nie wracaja,i przy spryskiwaniu też sie nie właczaja.czy jest to problem z silniczkiem czy moze z modułem sterujacym.w ASO nic mi nie powiedzieli chcieli robic cały układ.
edit by Hubeeert: wstawiłem cytowanie
[ Dodano: 28-02-2006, 15:01 ]
dobra jutro napisze czy sie udało !!!Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-02-2006, 15:02
|
|
|
Wygląda to na problem z silniczkiem i/lub sterownikiem wycieraczek. Powinno być tam coś takiego jak podtrzymanie prądu w momencie gdy wyłaczasz przełącznik - to znaczy powinny wrócić na miejsce. A teraz zachowują się tak jakby traciły zasilanie gdy wyłączasz przełącznik przy kierownicy. Może to przy kierownicy jest problem - któryś ze styków albo kabelków nie ma przejścia? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 15:08
|
|
|
no to trzeba bedzie walczyc i wsyzstko rozkrecic. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28-02-2006, 18:29
|
|
|
Prowadnicę od szyby wyczyść i poczekaj aż odezwie się ktoś kto ma elektryczne szyby. Mitsumaniaki, które mają elektryczne szyby mówiły coś o uczeniu ich pozycji zamknięte/ otwarte. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 28-02-2006, 19:33
|
|
|
o uczeniu sie szybek el.
opuszczajac szybe trzeba caly czas trzymac przycisk nie zwalniajac go po calkowitym opuszczeniu szyby przez kilkanascie sekund (ok.20 tak dla pewnosci) i to samo przy zamykaniu |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2006, 16:34
|
|
|
ja to myślałem ze tylko zwierzęta sie uczy No to sobie zabaweczke kupiłem |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2006, 14:56
|
|
|
Matejko napisał/a: | o uczeniu sie szybek el.
opuszczajac szybe trzeba caly czas trzymac przycisk nie zwalniajac go po calkowitym opuszczeniu szyby przez kilkanascie sekund (ok.20 tak dla pewnosci) i to samo przy zamykaniu |
Ja znam inny sposob:
szyba w dol i trzymac przycisk tak dlugo, az uslyszczysz cykniecie, puszczasz przycisk, jeszcze raz naciskasz i trzymasz do cykniecia, i raz jeszcze to samo. Pozniej szyba w gore i podobnie jak w dole az 3 razy cyknie. Sprawdzalem. Dziala |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 05-03-2006, 18:28
|
|
|
no u mnie nie slychac cykania ;p |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-03-2006, 21:44
|
|
|
Ale takie "stuknięcie" tak prawda?
generalnie to nie dotyczy tylko Miśków. Jak w Oplu (tfu!) Astrze nie wiadomo dlaczego rozprogramowywały się szyby (tzn nie dojeżdżały same do końca) to wystarczyło je zamknąć trzymając tak długo aż zadziałał mechanizm zabezpieczający (było takie ciche stuknięcie) i potem juz działało jak należy. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|