[Cari 1.9TD] Obroty, brak regulacji |
Autor |
Wiadomość |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 19-04-2008, 13:44 [Cari 1.9TD] Obroty, brak regulacji
|
|
|
Witam!
Mam takie oto pytanko:
co może być powodem tego, że jak włączę np. klimę, ogrzewanie tylnej szyby itd. obroty silnika spadaja trochę (tak na oko o 100...150 obrotów) i tak już zostają, jak wyłączę to co wcześniej załączyłem to obroty wzrastają do poprzedniej wartości. Wydaje mi się że nie jest to normalne??
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 16:33
|
|
|
jak wlaczasz klime to silnik jest bardziej obciazony , spokojnie nic sie nie dzieje , wszystko z obrotami masz wporzadku |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2008, 17:19
|
|
|
No nie jestem pewien, a czy "coś" nie powinno lekko podnieść obrotów przy większym obciążeniu ??
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 19-04-2008, 18:47
|
|
|
przy włączonej klimie ma być włączone ssanie. Może linka do regulacji a może urządzonko właczające ssanie nie działa. Włącz klimę i ręką podciągnij dzwignię ssania na pompie w stronę skrzyni biegów do oporu ok 2 mm i zobaczysz czy obroty sie podniosą |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 18:55
|
|
|
a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ? |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-04-2008, 18:59
|
|
|
Meteo napisał/a: | a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ? |
przy włączonej klimie i sprawnym ssaniu tak się dzieję właśnie że wracają |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 19:01
|
|
|
kielurkk napisał/a: | Meteo napisał/a: | a te obroty jak spadna przypuscmy o wartosc 100 to po chwili nie wracaja do normalnych obrotow ? |
przy włączonej klimie i sprawnym ssaniu tak się dzieję właśnie że wracają |
o to mi wlasnie chodzilo i zle na poczatku zrozumialem kolege , w takim przypadku jest chyba tak jak mowisz tzn ze Werwolf ma jakis problem z ssaniem |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2008, 19:15
|
|
|
Nie znam się na tym, ale co ma ssanie do podwyższania obrotów przy wzroście obciążenia silnika? Raczej linka nie bierze w tym przypadku udziału.
Wydaje mi się, że ssanie działa tylko w przypadku niskich temperatur, tzn pompka podciśnieniowa naciąga linkę - obroty wzrastają jak jest zimno, jak silnik się zagrzeje linka jest luźna - obroty spadają (swoją drogą to mi przestało działać jak "fachowiec" od diesli sprawdzał mi luzy i takie tam na pompie, no i teraz nikt nie potrafi mi tego naprawić, uruchomić).
A może ktoś z szanownych kolegów wie jak sprawdzić to urządzonko (może ktoś wie jak to to się nazywa), które steruje membraną (pompką podciśnieniową), która z kolei naciąga albo luzuje linkę ssania??
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-04-2008, 19:30
|
|
|
Werwolf napisał/a: | Wydaje mi się, że ssanie działa tylko w przypadku niskich temperatur |
błąd
ssanie działa też i ma działać przy właczonej klimie. Obciażenia typu odbiornik dużej mocy elektrycznej nie włacza ssania ale klima TAK. Szkoda że na spocie nie mówiłeś o tym pokazałbym Ci jak to u mnie jest. |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-04-2008, 09:41
|
|
|
Też żałuję. To był pierwszy spot, na którym nie rozmawialiśmy o technicznych sprawach dotyczących naszych Miśków.
No ale nic straconego, pewnie niedługo odbędzie się następny spot, więc trzymam za słowo.
A może uda mim się znaleźć jakiegoś fachmana który się na tym zna, albo odezwie się ktoś kto miał taki sam problem i podzieli się informacjami jak się z nim uporał. Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
szymekus [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 16:16
|
|
|
odczytaj kody bledow i sprawdz czy nie ma przypadkiem bledu o kodzie 26. pozdrawiwm. |
|
|
|
 |
|