Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kradzież tablicy rejestracyjnej.
Autor Wiadomość
dany642
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2008, 09:27   Kradzież tablicy rejestracyjnej.

cześć wszystkim.
W nocy z soboty na niedzielę ukradli mi przednią tablicę rejestracyjną - ukradli to mało powiedziane, została ona wyrwana razem z ramką. O całej sprawie powiadomiłem policję i miejscowy urząd komunikacyjny. Na dorobienie tablicy muszę poczekać 2 tygodnie.
Policjant mówił, że nie mogę poruszać się autem bez rejestracji a tym czasem mam napięty tydzień i muszę trochę pojeździć między innymi i do Rosji. Macie może jakieś pomysł? Chciałem skserować tylną tablicę i wylaminować ale czy nie będę miał potem nieprzyjemności w razie kontroli. Mam też pismo z komendy o kradzieży tablicy.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2008, 10:05   

dany642 napisał/a:
Mam też pismo z komendy o kradzieży tablicy

A co na to policja. Pytałeś czy możesz się poruszać ( nie wolno) do czasu wydania nowych tablic i dow. rej.

[ Dodano: 22-04-2008, 10:11 ]
dany642 napisał/a:
Policjant mówił, że nie mogę poruszać się autem bez rejestracji

Niech dadzą na piśmie z pieczątką.
dany642 napisał/a:
Chciałem skserować tylną tablicę i wylaminować ale czy nie będę miał potem nieprzyjemności w razie kontroli.

Napewno będą.
dany642 napisał/a:
Na dorobienie tablicy muszę poczekać 2 tygodnie

Na ten czas powinni wydać wtórnik z tablicami.
Renata
EA5W

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 22-04-2008, 10:38   

Pomysl z "dorobieniem" tablicy nie jest zly ale niestety na bakier z prawem. Mysle, ze na terenie Polski Twoja "kopia" plus papier o zgloszonej kradziezy pozwolilyby Ci sie wytlumaczyc, ale Ty piszesz, ze chcesz jechac za granice i to wschodnia, a tam problemy moga byc wieksze...
Nie wiem tego do konca wiec nie traktuj tego w 100% za pewnik, ale wydaje mi sie, ze wraz z wprowadzeniem "bialych" tablic zmienily sie przepisy dotyczace tablic rej. i teraz traktowane sa jako dokument na ktorym nie mozna dokonywac zmian o kopiowaniu nie wspominajac.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2008, 12:10   

dany642 - Złapac tego *cenzura* i z *cenzura* . Licz się z tym że poniesiesz koszty,chyba takie jak byś zakładał po raz pierwszy.
Renata
EA5W

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-04-2008, 12:57   

Ale jakie dorobienie, czy nie powinno być nowych tablic na nowy Nr rejestracyjny, nowy DR, nowa nalepka na szybę i wpis w KP.
Z tego co wiem to nie dorabia się białych tablic.

tekki326
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2008, 14:16   

Ja jak mialem wypadek i przednia pekla, to (oczywiscie po zgloszeniu) dostalem nowa. Chyba w 3-4 dni. Tylko wczesniej mialem z flagami, wiec kazali przyniesc obie i dali z tym samym numerem, ale z gwiazdkami...

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2008, 14:24   

Student napisał/a:
czy nie powinno być nowych tablic na nowy Nr rejestracyjny, nowy DR, nowa nalepka na szybę i wpis w KP.

I z tym się w zupełności zgadzam :!:
Renata
EA5W

detlef
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2008, 14:30   

No cóż, znam ten problem. Mi też ukradli pewnego dnia rejestracje.
Dowiedziałem się przy tym kilka ciekawych rzeczy.
Otóż, po 1. koszt nowych rejestracji (i o ile zmieniasz numery (możesz zostać też przy starych) koszt nowego dowodu rejestracyjnego) pokrywasz TY !
Kłóciłem się na policji i w Urzędzie Miasta Warszawa Wola - myślałem, że za chwilę wyprowadzę urzędnika z urzędu, żeby wytłumaczyć mu, że to nie ja ukradłem a mi ukradziono !!
po 2. bez rejestracji nie możesz się poruszać - po ostrej dyskusji wystawiono mi dokument na podstawie którego mogłem dojechać TYLKO do domu - dokument ten musiał być podpisany przez Komendanta, którego akurat nie było więc sobie poczekałem :twisted:
po 3. Jeżeli weźmiesz sobie te same numery to za każdym razem kiedy będzie policja jechać za Tobą to będzie im pikać w samochodzie, że poszukiwane numery są w zasięgu wzroku (głupota - sam gliniarz przyznał, że nie powinno się wydawać tych samych numerów)
po 4. Nie możesz poruszać się autem dopóki nie wyrobisz nowych tablic rejestracyjnych. Zarówno po Polsce jak i (tym bardziej) po Rosji. Żaden świstek nie pomoże. Choćby podpisany przez samego Benedykta XVI.

Cóż poradzić, cierpliwości, zrozumienia dla i brak podobnych przygód w przyszłości.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 22-04-2008, 17:27   

Student napisał/a:
Z tego co wiem to nie dorabia się białych tablic.
Dorabia się.
Ja z kolei zgubiłem 1 szt w czasie przejazdu przez mega kałużę :evil: Dorobią Ci 1 szt ale dostaniesz też nowy hologram do naklejenia na tablice + wpis do dowodu (wtórnik tablic rejestracyjnych). Koszty niestety trzeba ponieść :?
Jeździć zapewne nie wolno bez jednej blachy (domyślam się, że reguluje to Kodeks) ale cóż .... życie :roll:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu