Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Oszczędna jazda CZ3 1.3
Autor Wiadomość
pelek
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 12:55   Oszczędna jazda CZ3 1.3

Witajcie!

Należę do kierowców, którzy jak mają 100 m pomiędzy progami zwalniającymi - to trzeba przyspieszyć, a potem wyhamować :) No i w związku z tym średnie spalanie (głównie w mieście) wynosi 7,7 l/100 km (przebieg 20 kkm). Wg mnie to dużo.

Samochód mój to COLT CZ3 1.3L 95KM 2006

Moje pytanie jest konkretne:
- Czy jest możliwe, żeby na trasie 12 km w mieście (zakorkowanym) podczas dojazdu do pracy spalanie było poniżej 7L ?
- Jeśli tak, jak to zrobić? Ale proszę konkretnie: jak ruszać, przy jakich obrotach zmieniać biegi, na jakim biegu i przy jakich obrotach jechać sobie normalnie
- Jak to jest możliwe, żeby na trasie spalanie było poniżej 5L ? Niektórzy to umieją! Albo choćby poniżej 6L? Jak mam jechać - na jakim biegu i przy jakich obrotach?

Dzięki i Pozdrawiam,
Łukasz

looq 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2008, 13:43   

przełącz komputer na spalanie chwilowe i zwróć uwagę kiedy auto pokazuje największe wartości. - oczywiście podczas ruszania od zera. Moim zdaniem twój wynik wcale nie jest zły przy zakorkowanym mieście. ja z silnikiem diesla 1.5 startując z zimnym silnikiem (a to też przecież czynnik, który przy krótkiej bądź co bądź trasie ma duży wpływ na spalanie) stojąc w Warszawskich korkach podczas bardzo zbliżonej trasy długościowo osiągam 7,1l/100km.
Dla przykładu kiedy nie ma korków potrafię zejść do 6,3

w trasie jadąc 90 - 100km/h na 5tym biegu moje auto pali najmniej i komputer pokazuje mi 4-4,2 l/100 (średnio)

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 14:13   

spalanie 7,7 w miescie jest ok.
u mnie (miasto i tez dynamicznie) czasami wychodzi i 9,2. średnia na trasie w okolicach 5,0 jest jak dla mnie nierealna - tzn do osiągnięcia (raz udalo mi sie 5,2), ale jazda zupelnie oderwana od rzeczywistosci i tylko mozna przyczynic sie do wypadku, bo zniecierpliwieni kierowcy zaczynaja wyprzedzac cie na wariata. u mnie w trasie jest to zazwyczaj w okolicach 6,2-7,0 w zaleznosci od stylu jazdy (7,0 to juz jest wyscig). pamietac nalezy tez, ze komputer nieco przeklamuje i podobno w przypadku cz3 - lekko zawyza wskazania.

co do ekonomicznej jazdy to mam tez maly znak zapytania. np modna ostatnio szkola ecodrive'ingu mowi zeby dynamicznie wciskac pedal gazu, ale zmieniac biegi przy 2,5 tys (benzyna) i 2,0 tyś (diesel). natomiast w instrukcji obslugi colta wyczytalem zalecenia odnośnie zmiany biegow i wychodzilo, ze 4-ke nalezy wrzucac przy ok 80km/h, co daje juz przeciez spore obroty silnika... :?

pelek
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 09:51   

Dziękuję za odpowiedzi,
Moje dzisiejsze osiągnięcie to 7,1 L na trasie 12 km, średnia prędkość 23 km/h
Zakres obrotów silnika to 1500-2000 (gdzieś przy 2000 zmieniałem na wyższy).
No i jechałem "zgodnie z przepisami" - czyli tworzył się czasem za mną "sznureczek" :)

Czy znacie jakieś przeciwskazania do jazdy na tak niskich obrotach ?
Chodzi mi o to, o czym pisał Gorzkim - instrukcja raczej zachęca do jazdy przy wyższych obrotach.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 15-04-2008, 11:38   

wiadomo, że nie należ silnika zbyt bardzo przeciągać na każdym biegu, ale nie można wpadać w drugą skrajność i go po prostu zamulać, to na pewno szkodliwe dla sinika, tzn jeśli jedziesz ze stałą prędkością to te 1500-2000 można trzymać, ale przyśpieszać przy wyższych obrotach

2k obr to zdecydowanie za mało... 2500-3000 musi mieć żeby złapać trochę oddechu

trochę poobserwowałem jak się zachowuje mój automat w Cariśmie... nigdy przyśpieszanie nie odbywa się poniżej 2k obr

jeśli stoisz w korku to ruszaj bez gazu, tylko na puszczonym sprzęgle tocz się od jednego miejsca postoju do drugiego (zazwyczaj kilkanaście metrów- tak przynajmniej we Wro)

nie rozpędzaj się bez sensu, skoro i tak niedługo będziesz hamował

ciekawostka:
czytałem kiedyś o przypadku właściciela Hondy Jazz, któremu auto paliło ok 20% więcej niż podaje producent, mimo, że jeździł (wg niego) oszczędnie, czyli na niskich obrotach, serwis poradził mu, aby trochę rozkręcił zawsze silnik do wyższych obrotów (nawet 3-3,5k) i... spalanie spadło :)
kwestia charakterystyki silnika ;)

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Wysłany: 15-04-2008, 12:18   

Mnie czasem udaje się osiągnąć 7,5l/100km w mieście, na krótkich dystansach (zmiana biegu przy 3000 rpm, hamowanie silnikiem itp).
Normalnie żonie pali 8,0-8,2, mnie 8,5-10,0 (zależnie od dynamiki jazdy).

W trasy Coltem nie jeździmy, więc się nie wypowiadam.

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2008, 23:29   

Hamowac silnikiem, przewidywac sytuacje na drodze, starac sie jechac rowno.

pelek
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2008, 14:45   

Dziękuję za Wasze odpowiedzi / podpowiedzi

Podsumowując moje ubiegłotygodniowe odkrycia:
- udało mi się spalić na trasie 200 km 5,7L/100km. Aby to osiągnąć wystarczy rzeczywiście jechać równo 90-100 km i starać się nie przyspieszać
- taka jazda niekoniecznie jest ekonomiczna, bo mi wlepili mandat za jazdę 90kmh przy ograniczeniu 70 kmh :)
- po Krakowie na alejach w godzinach szczytu nie da się według mnie zejść poniżej 8L/100km
- W Krakowie da się zejść do około 7L/100km na krótkiej trasie, ale trasa powinna być w miarę przejezdna i bez korków

Pozdrawiam,
Łukasz

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2008, 08:23   

Bardzo ladne wyniki :)

zbynio44
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2008, 18:05   

Posiadam COLTa 1,5 z roku 2005i na trasie w-wa -Stegny jadąc 90-100 komputer pokazał mi zużycie paliwa średnie 5,2l myślę ze to bardzo dobry wynik zaznaczam że jechałem spokojnie bez zbędnych gwałtownych przyspieszen.

[ Dodano: 03-08-2008, 18:08 ]
Uważam model 1,5 za bardzo udany mam go już trzy lata bez żadnej awarii, samochód super. Na autostradzie jechałem nim 198km/godz, licznik wskazywał 200 ale obok jechał znajomy BMW i jemu wskazywał 198.

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Wysłany: 04-08-2008, 10:01   

zbynio44, witamy na forum.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 21:31   

Panowie colt 1.3 automat:
Miasto przez wielkie M bo maksymalna predkosc 50 km/h + postoje pod sklepami na klimatyzacji i w nim trasa do 100km/h w proporcji miasto/trasa - 60%/40%
SPALANIE SREDNIE 6.8 l/100km
Trasa bardzo delikatnie z miastem w stosynku miasto/trasa 20%/80%
SPALANIE SREDNIE 5.6l/100km

TRASA przez wielkie T, odleglosc 90 km, predkosc nie przekroczylem 95km/h, zadnego wyprzedzania, bez klimatyzacji, 2 osoby dorosle i dziecko na pokladzie
SPALIL NA tej ODLEGLOSCI 3.8litra !!!!!!

uaktualnienie;
ostatnie tankowanie - 34,5litra przejechane 622km ( przewaga trasy ale tez spora czesc po miescie+ klima)

Odpowiedz do tematu