tarcze |
Autor |
Wiadomość |
lelo_di [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2008, 08:14 tarcze
|
|
|
siemka.Pytanie czy przy wymianie hamulców przednich a właściwie ich tarcz w misiu Lancer 1,8D 1990r. trzeba ruszac łożyska na piastach?????????? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-04-2008, 14:56
|
|
|
Znaczy konkretnie tego modelu nie znam ale wydaje mi sie ze wszedzie tak jest ze jest piasta przykrecona sruba od lozyska a tarcze trzyma tylko taka mala srubeczka wiec wystarczy ja wykrecic i tarcze mozna wybic mlotkiem (jeszcze zacisk trzeba odkrecic) albo sama zejdzie (bo tak to ją szpilki od kola trzymia)
Krzychu |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 26-04-2008, 17:14
|
|
|
lelo_di napisał/a: | czy przy wymianie hamulców przednich a właściwie ich tarcz (...) trzeba ruszac łożyska na piastach? | Nie trzeba. Łożyska są daleko od tego co Ty planujesz. Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-04-2008, 19:29
|
|
|
londolut napisał/a: | Nie trzeba. Łożyska są daleko od tego co Ty planujesz. Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty. |
Tarcza jest przykręcona na śrubach do piasty, żeby od piasty ją odkręcić trzeba piastę wyjąć ze zwrotnicy, elementem łączącym są łożyska.
Czasem wystarczy poszarpać za piastę i wyjdzie (u mnie tak było) a czasem trzeba uwolnić półoś z piasty i wydumanym ściągaczem zakładanym na mocowania sworznia i amortyzatora w zwrotnicy ściągać (tak robiliśmy u Krzyżaka) |
|
|
|
 |
|