Szarpanie na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Hary [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2008, 08:40 Szarpanie na wolnych obrotach
|
|
|
Witam. Od pewnego czasu pali mi sie check. Bylem na odczytaniu bledu i powiedzieli mi ze jest to blad 41 z tego co dobrze pamietam. Chodzi o system zasilania. Ostatnio Sigma zaczela mi poszarpywac na niskich obrotach jak przyspieszam. Jezdze Sigma ponad rok czasu i nie wymienialem ani swiec ani przewodow. Moze to byc powodem tego szarpania? Chcialem dodac ze nie mam instalacji gazowej. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2008, 16:27
|
|
|
41 - Injector(s). Possible causes: low or high injector coil resistance, connector or harness.
niska lub wysoka rezystancja wtryskiwaczy, brak styku lub zwarcie .
sprawdź najpierw te wtyczki na listwie wtryskiwaczy- jak wszystkie ok to zacznij od filtra paliwa dojdziesz po przewodzie paliwa który wchodzi do listwy wtryskiwaczy - przykręcony jest do grodzi patrząc po lewej stronie niżej przepustnicy a raczej gumowej rury która do niej dochodzi- taki sam jest do galanta - jeśli nie to to sprawdź ciśnienie jakie podaje pompa paliwa.
Może jednak jak zapalisz auto spróbuj ściągnąć przewód ze świecy po kolei przynajmniej te z przodu i słuchać co się dzieje jak ściągniesz przewód wys napięcia to powinien przerywać jeśli jeśli któryś ściągniesz i nie będzie przerywał tzn nie pali na ten tłok czyli wtrysk lub świeca.
dużo by tu pisać sprawdź na razie to sam dasz radę |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 13-04-2008, 21:05
|
|
|
Jest jeszcze jedna metoda sprawdzenia wtryskiwaczy ale do tego trzeba troche więcej zachodu aczkolwiek wtedy możesz sprawdzić wszystkie.
Na początek trzeba wykonac tą zaawansowaną konstrukcje:
to samo w trochę bardziej ludzkim opakowaniu:
A następnie pobrac programik:
Ja używałem TMO (dostarczone przez kolege Adaho-Krak dzięki!)
http://rapidshare.de/files/39108778/tmo1.zip.html
Sprawdzałem - można wyłączać każdy jeden wtryskiwacz więc będziesz mógł się pobawić
A więcej informacji w tym wątku:
http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=15 |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
Hary [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 08:30
|
|
|
Witam. Dziekuje za odpowiedzi. Ja chyba jednak nie bede tego sprawdzal... Moze macie jakiegos dobrego mechanika od Sigm w Łodzi lub w Szczecinie? Chcialbym zeby ktos zrobil to fachowo. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rafik_ [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 21:59 Z uwagi na szczury
|
|
|
Sprawdź koniecznie te konektory na wtryskach, szczególnie te które słabo widać pomiędzy dolotem powietrza, u mnie nie palił właśnie na jeden gar i objaw był podobny: szarpanie całego auta i wibracje przy przyspieszaniu, powód dość dziwny i może się wydać śmieszny - szczur - kiedyś pod maską mi siedział pod blokiem, normalnie byłem w szoku, bo dzień wcześniej mijałem chyba tego samego jak wieczorem wracałem do domu i zrobiłem mu aż zdjęcie komórką, bo było dla mnie dziwne że normalnie paraduje po chodniku przy bloku. Chyba nie wyraził zgody na fotografowanie i się odgryzł dosłownie w tego słowa znaczeniu. Po prostu przegryzł mi kabelki te przy złączu wtryskowym właśnie pomiędzy kolektorami dolotu powietrza, tak że nie od razu wiedziałem, jeden wtrysk całkiem, drugi tylko napoczął, teraz naprawdę nie mogę powiedzieć - czyż szczury nie są mądre?
Podsumowując - koniecznie chociaż optycznie sprawdź te konektory jak boisz sie kombinować ze świecami.
PZDR.
PS.
Ja dodam że na gazie tego objawu nie było i domyślałem sie że chodzi o wtrysk, a nie zapłon i świece. |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2008, 18:50
|
|
|
w dniu dzisiejszym (ponieważ od czasu do czasu miałem podobne objawy) stwierdziłem że spróbuję pościągać przewody ze świec ale ja wpadłem na wspaniały pomysł i zamiast świec sciągałem po kolei z cewki... wszystko się odbyło płynnie i objawy były super - po ściągnięciu każdego z przewodów przerywał wiec pali na wszystki świece ale ale ale.... podczas tej operacji zapaliła sie kontrolka od ABS i koniec. Pali się non stop.... sprawdziłem bezpieczniki i nic. Zdjałąm klemę (-) i też nic... Pali się non stop.... Co to może być ????? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 11:39
|
|
|
Witam!
Odnośnie szarpania na wolnych obrotach jeśli odpiąłś klemę "-" na kilkadziesiąt sekund choć ponoć 15s wystarczy więc powinieneś włączyć silnik i pozwolić mu nauczyć się obrotów od nowa tzn. koła na wprost odbiorniki powyłączane i do pierwszego włączenia wentylatora. Możesz się przejechać i sprawdzić czy szarpie. Jeśli tak to na stacji są pny do czyszczenia wtrysków -wlewasz do baku na odpowiednią ilośc benzyny - może to być kolejnym powodem szarpania.
Jeśli chodzi o ABS to akurat nie ma on nic wspólnego ze zdejmowaniem kabli ze świec. Jest to osobny układ elektroniczno-hydrauliczny z impulsowym plusem na czujnikach prędkości. Pobiera on jednak dużo prądu i jak jest cos z alternatorem czyli- lub regulatorem napięcia, szczotkami,poluzowanym paskiem alternatora, itp. najpierw zapala się lampka ABSu. Sprawdź zatem zasilanie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 21:03
|
|
|
dzieki za podpowiedz... fakt że misia stała 3 tygodnie nie jeźdzona i rozładował się aku... Może wystarczy dłuższa jazda żeby się spowrotem naładował... i bedzie oki. .. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 22:14
|
|
|
Tak nawiasem mówiąc to po uruchomieniiu silnika alternator przejmuje funkcje dostarczania prądu do poszczególnych odbiorników łącznie z ładowaniem akumulatora jeśli regulator napięcia itp. jest ok. |
|
|
|
 |
|