Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chyba zepsuty rozrusznik
Autor Wiadomość
adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 17:21   Chyba zepsuty rozrusznik

Witam!!
Dziś moja cari odmówiła posłuszeństwa. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko pompke i jakiś pojedynczy stuk. Dodam,że akumlator jest sprawny i działa jak należy. Od jakiegoś czasu przy odpalaniu dobiegał mnie nieciekawy zgrzyt i nie paliła tak jak powinna. Dowiedziałem się, że to coś może być z bendiksem, ale pewności nie mam. Oczywiście wybiore się do mechanika, tylko na dzień dzisiejszy z powodu zbliżającego się długiegi wekendu nie ma terminów i z chęcią bym wysłuchał jakiś uwag na temat tej usterki, i może ktoś miał coś podobnego u siebie. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!

[ Dodano: 28-04-2008, 17:22 ]
Moja cari to 1,8 16v GLX rok 1996

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2008, 17:24   

nie chciało sie szukać a taki sam temat jest tutaj i to pod twoim :shock:

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 17:28   

chciało się, tylko nie jest to, to samo. Bo jemu raz pali a raz nie

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 28-04-2008, 17:41   

skoro pali tzn ze sie wieszaja szczotki...skoro zgrzyta to raczej bendix...powodzenia po długim weekendzie...ja zaprowadzam jutro z tym samym ale bez zgrzytu....pozdro

p.s. chodzilo mi o to żeby nie zakladać nowego tamtu tylko w tamtym sie dopisac

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 18:21   

sęk w tym że nie pali, coś musiało sie tam zablokować(jeżeli mowa o rozruszniku), a tu długi wekend się zbliża trza by było gdzieś jechać, a tu lipa.maxwell61,

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 28-04-2008, 18:23   

podnieś maske i zlokalizuj rozrusznik...wez młotek i puknij w obudowe kilka razy...jak odwiesisz szczotki to odpali

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 19:01   

Tak chyba zrobie. Tylko w wekend chcę zrobić 1200 km, i nie wim czy jest sens, czy jak się coś w tym rozruszniku rozwali to czy pojade dalej. Bo jak co to zawsze można na pycha :D

Carrix
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 19:17   

maxwell61 napisał/a:
podnieś maske i zlokalizuj rozrusznik...wez młotek i puknij w obudowe kilka razy...jak odwiesisz szczotki to odpali

Powodzenia życzę w podejściu tam młotkiem bez kanału, no chyba, że masz elastyczne kości przedramienia :lol: .
Od góry to co najwyżej młoteczkiem podejdziesz, albo inną gazrurką :wink: .
Co w niczym nie zmienia faktu, że trzeba rozrusznik czymś postukać coby odpalać autko aż się długi weekend skończy.
Przerabiałem to niedawno u siebie bo odpalanie było podobną loterią - allegro, 120 zł za rozrusznik z anglika i na jakiś czas po problemie.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 28-04-2008, 19:45   

adaniel83 napisał/a:
Tylko w wekend chcę zrobić 1200 km, i nie wim czy jest sens, czy jak się coś w tym rozruszniku rozwali to czy pojade dalej.
na pycha nie radze chcoaiaż sam juz tak odpalalem...jednak opinie sa negatywne ze wzgledu na skrzynie biegów... poza tym rozrusznik tylko słuzy do odpalenia...wiec mozesz przejechać i nie starać sie gasić na chwilowym postoju...a jak zgasnie i nie odpali to to samo - młotek i stukanie...raczej w nim nic sie nie zepsuje...ale nie daje gwarancji :biggrin:

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 19:56   

To nie będe odkładał swoich wekendowych wojarzy. Dzięki za informacje i miłego wekendu życzę!!!

Yaris2709
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 19:59   

Miałem/mam podobny problem, ale faktycznie młotek pomógł. Miałem tylko długi pręt ok 40cm i dlatego wygodnie mogłem go trafić z góry. Najfajniejsze jest to, że rozrusznik zawieszał mi sie jesienią, a do tej pory zrobił to tylko raz.

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 20:04   

Yaris2709 napisał/a:
Miałem/mam podobny problem, ale faktycznie młotek pomógł. Miałem tylko długi pręt ok 40cm i dlatego wygodnie mogłem go trafić z góry. Najfajniejsze jest to, że rozrusznik zawieszał mi sie jesienią, a do tej pory zrobił to tylko raz.

Chyba w trase se zrobie taki dodatkowy kluczyk z pręta :D

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 15-02-2011, 13:04   

Też mam problem z paleniem. Wczoraj gdy zaszedłem do garazu odpaliła ale za drugim razem, za pierwszym tylko słyszałem pompę i jakiś "tyk". Wyjechałem z garażu, zgasiłem i jak ponownie próbowałem zapalić to juz niestety sie nie udało. Stukanie w rozrusznik tez nie pomaga. Jest jakaś metoda żeby sprawdzić czy to napewno rozrusznik? Co innego mogło paść?
Dodam że kontrolki sie palą, a po przekręceniu kluczyka trochę przygasają.

Enforcer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DID
Wysłany: 15-02-2011, 13:41   

kris80 napisał/a:
Co innego mogło paść?

Nic innego... Przerabiałem to tydzień temu. Do wymiany szczotki. Koszt niewielki :)

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 15-02-2011, 14:11   

A masz może jakiś sposób żeby wyjąć rozrusznik?
Nie ma tam w ogóle dostepu.

Odpowiedz do tematu