|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki olej do lancera 2,4 16V MIVEC ?? |
Autor |
Wiadomość |
martin01 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 15:22 Jaki olej do lancera 2,4 16V MIVEC ??
|
|
|
Pytanie jak w temacie. Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu że nie mają specyfikacji do tego silnika i nie potrafią mi pomóc, odpowiedzieli żabym sobie zalał takim jak ostatnio Ostatnio to on był zalany w USA i stał w garażu 2 lata więc nie mam pojęcia czym był zalany, myślę że jakość oleju ma znaczeniue przy zmiennych fazach. Kiedyż pamiętam jak admin Hubeeert potwierdził że to jest silnik od Outlandera więc może będzie łatwiej dobrać... Proszę o opinie jeżeli ktoś to wie ??
Pozdrawiam:
Mariusz |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2008, 21:27
|
|
|
Ma spełniac normę SG lub wyżej. Lepkość na nasze warunki klimatyczne to 10W-40, 5W-40, 5W-50 |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 22-04-2008, 22:20
|
|
|
Tak sie zapytam przy okazji co oznacza pierwsza a co druga z liczb??
Krzychu |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2008, 22:57
|
|
|
krzychu napisał/a: | Tak sie zapytam przy okazji co oznacza pierwsza a co druga z liczb?? |
SG to klasa jakościowa według API ( www.apicj-4.org/EngineOilGuide2006.pdf )
Lepkość oleju - http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
wichura1 napisał/a: | 2.4 MIVEC to jak w 2.0 MIVEC w EVO |
Eeee, raczej nie. 4G69 to SOHC z regulacją luzów zaworowych śrubami. MIVEC w tym silniku polega na zmianie profilu krzywki(wznios i czas otwarcia)
W Evo IX (4G63 DOHC) MIVEC jest typu "coltowego" czyli jest bęben który zmienia tylko moment otrwarcia i zamknięcia zaworów dolotowych (wznios i czas otwarcia nie zmienia się) - wszystko po to aby uratować 4G63 przed śmiercią. Musiał spełnić Euro 4 w Evo IX. |
|
 |
grab [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2008, 16:02
|
|
|
A jak był zalany mineralnym ? To trochę ryzykownie przechodzić na syntetyk,chyba ze pewne jest ze ma maly przebieg. |
|
|
|
 |
|
|