|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
radio+ipod |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 19:56 radio+ipod
|
|
|
kupiłem niedawno autko jednak bez żadnego graidła, w związku z powyższym będę się przymierzał do zakupu(jak tylko w maju splynie kasa) i tu pojawia się moje pytanie. Bo jak na razie przeglądałem Alpine(wizualnie ładne i nazwa mi się dobrze kojarzy) ale jak dla mnie to coraz wyższe modele różnią się głównie ceną:P Także jeżeli ktoś byłby skory doradzić na co warto zwrócić uwagę a czego unikać.
Żeby ułatwić powiem, że liczę się z wydatkiem ok 400zł (samo radio). W aucie mam zainstalowane przez poprzedniego właściciela Phonecary w drzwiach i tweetery Philipsa na podszybiu(szczegółów technicznych obu nie znam, ale myślę, że badziewia nie zamontował, chociaż o ile dobrze zrozumiałem full wypas też to nei jest).
Z tyłu nie ma nic i po przeczytatniu paru postów nt głosników stwierdzam,że pewnie nic tam nie będę wkładał i w jakiejś tam przyszłości wsadze jakis subwoofer czy inna skrzynie basową do bagażnika- jak tylko finanse pozwolą
Czego potrzebuję przede wszystkim- to bezproblemowe podłączenie z ipodem. Radia jako takiego slucham rzadko, płyt wcale- ponieważ całą muzę mam w ipodzie. Nie wiem na czym polega różnica w podłaczaniu przez aux( tzn wiem ze to po prostu wkładam jack-jack i głosniki w aucie są jak sluchawki) usb czy inne ipod full speed w alpine. Tzn nei wiem czy te rozwiązania spisują się tak samo czy któreś jest lepsze- gorsze? Chociaż pewnie usb to od razu ładuje. Nie ukrywam,że podstawowe sterowanie ipodem na wyświetlaczy radia byłoby ok, ale to nei jest mus:)
Kolor najlepiej czerwony - pomarańczowy bo po poprzednim właścicielu odziedziczyłem takie właśnei podświetlenie zegarów i przełączników.
Auto to Colt CA0.
O ile istotne jest jakich dźwięków głównie oczekuję- to nie slucham techno ani hip hopu, tylko od rocka w góre, przez hard rock do metalu( nie koniecznie death)
Będę wdzięczny za wskazówki bo serio dla mnie modele za 350 i 700zł różnią się głównie wyglądem:) |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 20:56
|
|
|
Alexander napisał/a: | Nie wiem na czym polega różnica w podłaczaniu przez aux( tzn wiem ze to po prostu wkładam jack-jack i głosniki w aucie są jak sluchawki) usb czy inne ipod full speed w alpine. Tzn nei wiem czy te rozwiązania spisują się tak samo czy któreś jest lepsze- gorsze? Chociaż pewnie usb to od razu ładuje. Nie ukrywam,że podstawowe sterowanie ipodem na wyświetlaczy radia byłoby ok, ale to nei jest mus:) |
Lacze AUX bedzie ci normalnie pobierac prad, to po pierwsze, a po drugie: jak bedziesz chcial zmienic piosenke, to musisz szukac iPoda, wylaczac blokade i dopiero "szperac". Natomiast przy gniezdzie dedykowanym do iPoda nie wiem, czy laduje, ale na pewno nie czerpie tyle energii i radio "komunikuje sie" ze sprzetem - na radiu/pilocie klikasz "next" i zmienia sie w iPodzie... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-04-2008, 00:19
|
|
|
Alexander napisał/a: | myślę, że badziewia nie zamontował, chociaż o ile dobrze zrozumiałem full wypas też to nei jest | Pewnie, że nie jest to badziewie, ale full wypas też nie . Poszukaj opinii o tych Phonocarach na forach Car-Audio-50% za, 50% przeciw. Alexander napisał/a: | w jakiejś tam przyszłości wsadze jakis subwoofer czy inna skrzynie basową do bagażnika- jak tylko finanse pozwolą | Sprzedam Ci tą skrzynię basową, którą przy Tobie wyjmowałem z bagażnika.
Skrzynia zasilana z akumulatora (wszystkie potrzebne kable masz, tylko podłączasz) wykonana bardzo starannie z MDF-u, wyłożona wewnątrz takim jakimś specjalnym materiałem (koleś mi ją robił). Robiona pod wymiar bagażnika CAO. Gratis dodaję zwrotnicę aktywną firmy Sinuslive (nowa zwrotnica ponad 30 zł). Ogólnie gra ładnie, ale głośnik i wzmacniacz są z niższej półki. Cena jak dla Ciebie 100 zł. |
Ostatnio zmieniony przez Hugo 28-04-2008, 00:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 28-04-2008, 00:21
|
|
|
mialem zapytac o cos podobnego, jako ze ostatnio stalem sie wlascicielem kilku pojazdow zaczelo zalezec mi na przenosnosci systemu audio, a jedno czesnie bardzo nie chcial bym miec potrujnego problemu narazania auta na czynnik zlodzieja, czy sa systemy do samochodow omijajace calkowicie radio samochodowe ale wykozystujace jego glosniki?
zakladamy ze jestem w posiadaniu multimedialnego telefonu i w zaleznosci od samochodu w ktorym jestem podpinam sobie go pod jakas zlaczke i cala zabawa steruje telefon, w ten sposb nie mam radia w zadnym aucie a gram sobie to co lubie.
ew jakie radia starego typu, kasetowce uchodzily za wysokiej klasy jesli chodzi o jakos dzwieku, np w starionie mam oryginalne stare radyjko ktore pasuje do calosci wnetrza, nowoczesne swietliste radio popsuje mi ten wyglad lat 80 |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 00:58
|
|
|
Hugo
najpierw zacznę od radia, bo możliwe, że głośniki w zupełności mi wystarczą. Nie jestem audiofilem więc mozliwe, że różnicy bym nie odczuł..zresztą nei stać mnei żeby na raz zrobić wszystko. I to też sie tyczy skrzyni. Zaczne od radia bo coś musi grać. Reszta w przyszłości
tekki326
czyli rozumiem ze aux działa tak jak taka zwykła przejściówka kasetowa, z której korzystałem do tej pory. W sumie aż tak bardzo mi to nei przeszkadzało, chociaż jakbym mógł to robić z poziomu radia to byłoby lepiej:)
I ponawiam pytanie czy może ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model radyjka? Albo chociaż zawęzić do firmy/grupy etc? |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 16:44
|
|
|
Alexander napisał/a: | tekki326
czyli rozumiem ze aux działa tak jak taka zwykła przejściówka kasetowa, z której korzystałem do tej pory. W sumie aż tak bardzo mi to nei przeszkadzało, chociaż jakbym mógł to robić z poziomu radia to byłoby lepiej:)
I ponawiam pytanie czy może ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model radyjka? Albo chociaż zawęzić do firmy/grupy etc? |
Ad 1: Zdaje sie, ze tak. Przynajmniej tak jest w tych lepszych - Alpine, Blaupunkt, Pioneer itp.
Ad 2: Ja osobiscie nie mam ani nie mialem radia z podlaczeniem do iPoda, ale sadze, ze wybieralbym sposrod tych 3 wymienionych przeze mnie marek. I sklanialbym sie raczej w strone Alpine - slyszalem same pozytywne opinie o ich sprzecie. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 20:59
|
|
|
niestety jak to przy szukaniu bywa musiałem podnieść poprzeczkę i teraz na placu boju zostały dwa radyjka Alpine
IDA-x200 oraz
CDE-9880
jestem otwarty na wszelkie sugestie i przypomnę tylko, że brak CD a pierwszym nie gra dla mnie szczególnie ważnej roli |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2008, 15:44
|
|
|
Ja bym bral pierwszy. Wyglada swietnie, na pewno bedzie wygodny w uzytkowaniu, a jak zajdzie potrzeba - mozna dokupic zmieniarke plyt. Sadze, ze bedzie on najrozsadniejszym wyjsciem... |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2008, 16:07
|
|
|
w sumie też się ku temu skłaniam, teraz tylko szukam najkorzystniejszej oferty cenowej:)dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2008, 16:23
|
|
|
No problem... |
|