Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Wymiana wahaczy
Autor Wiadomość
r3m3dy
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 11:36   [Cari 1.8] Wymiana wahaczy

Szukam wahaczy do mojej Cari 97 i znalazlem na alledrogo taki:

Link

za 95 zł sztuka. :doubt:

Nie wydaje sie to za tanio? Czy za ta niska cena nie idzie tez niska jakosc?

Ale ciekwasze pytanie to: Czy da sie samemu to wymienic ze standardowym zestawem narzedzi?

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2008, 11:49   

a co w tych wahaczach sie popsulo? Bo jesli masz oryginalne, fabryczne wahacze a do wymiany sa sworznie, to mozna wymienic same sworznie (samemu bez narzedzi sie tego nie zrobi ale wychodzi taniej niz wymiana calych wahaczy).
Jesli zas masz uzywane to niestety do zamiennikow w wiekszosci przypadkow sworznie nie pasuja i trzeba za kazdym razem wymieniac calosc. Co do ceny czesci wahacza to troche tanio (ja za regeneracje (wymiane sworznia) zaplacilem wiecej). Z drugiej strony, zamienniki i tak dlugo nie wytrzymuja (przynajmniej u mnie w Wawie, ale Wrocław do równych też nie należy chyba).

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

r3m3dy
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 11:56   

Zdecydowalem ze wymienie wahacze, bo nie wiem czy mam oryginalne czy nie. Zaczynam sie zloscic na poprzednich wlascicieli mojej cari ze nie za bardzo o nia dbali, albo dbali super niskim kosztem.

Z reszta, mialem teraz mala stluczke i dostalem troche kasy z AC... i ze sam wszystko robie to stac mnie na renowacje tego, co powinno byc zrobione wczesniej :)

Torax
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 16:51   

2 powody dla których nie kupowałbym tych wahaczy:

1. Zdecydowanie zbyt tani - wahacz firmy SWAG kosztuje jakieś 300 zł prawy i drugie tyle lewy.
2. Na tym zdjęciu widać gołym okiem różnicę między tym które przedstawiają katalogi firmowe z tymi które koleś sprzedaje.

reasumując o jakaś ściema a jeśli nawet je założysz to daje sobie rekę uciąć że długo na nich nie pojeździsz.

Pozdrawiam :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-05-2008, 16:59   

Torax napisał/a:
2. Na tym zdjęciu widać gołym okiem różnicę między tym które przedstawiają katalogi firmowe z tymi które koleś sprzedaje

a to dziwne, bo w moim aucie sa dokladnie takiego samego ksztaltu ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 08-05-2008, 17:58   

Sam jestem ciekaw tego wahacza.
Bo wujaszek napalil sie na stuknieta Cari, ktora sciagnal jego znajomy i tam po wstepnych ogledzinach tez mi stuka wahacz albo cos innego.
A taka cena za wahacz to dosc tanio.

Torax
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 21:43   

Nad wyraz tanio.....

Matejko - Jutro postaram się zamieścić zdjęcie katalogowe dla porównania :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 08-05-2008, 23:26   

spoko :)

co do wahaczy - proponuje poszukac firmy SH - dobry wahacz, cena ok 120zl, sworznie wymienne, wymiana samemu jest do zrobienia trzeba tylko sposobem sie zabrac za sworzen wahacza jesli nie mamy odpowiedniego sciagacza :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Torax
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 08:18   

Zwracam honor podaję fotkę - zasugerowałem się fotką swagowską i nie sprawdziłem już delphi.

Wahacz

Słuszna uwaga Matejko :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 09-05-2008, 09:09   

jedyna roznica polega na tym uchwycie do mocowania drazka stabilizatora, bo w starszym modelu jest mocowany do amortyzatora, jedyna roznica - nie robi to roznicy w montazu
Lexus IS220D
Calish4nia

stanley33 
Nowy Forumowicz
stanley33

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8kat. GDI
Wysłany: 17-05-2008, 19:46   

Witam

Chciałem zapytać czy da się wzrokowo odróżnić wachacz zamiennik od ori.
Pytam bo Pan na stacji diagnostycznej powiedział mi, że mam do wymiany sworzeń kulisty przedniego lewego wachacza, a poza tym stwierdził że zero luzów w zawieszeniu.
Drugie pytanie to czy powinno się profilaktycznie wymienić tuleje i inne gumy w tylnym zawieszeniu, ponieważ pomimo pozytywnego wyniku badania i tak słyszę stuki przy pokonywaniu dziur i dołów oraz poprzecznych nierówności.
Dodam, że amory z tyłu wymieniałem rok temu (KAYABA).
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 17-05-2008, 23:33   

Ja teraz właśnie będę wszystkie gumy i tuleje na tyle wymieniał a amorki nowe zakładałem w ubiegłym roku a dodatkowo jeszcze wymienię im poduszki górne - przy czym moje elementy metalowo gumowe chyba jeszcze od nowości nie zmieniane (10lat) :) więc nie dziwne że są hałaśliwe...

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 19-05-2008, 12:38   

Słyszałem że są problemy z wprasowaniem sworznia do wahacza. Sądzicie że lepiej jest wymienić cały wahacz niż bawić się w sztukowanie ?

Dodam tylko iż wahacze mam wporządku 8)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 19-05-2008, 15:43   

Nie wiem sam tego nie robiłem ale mechanik nic o tym nie wspominał.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 20-05-2008, 10:56   

Ja mam Cari przed liftem i z przodu ori wahacze i mechanik nie miał żadnych problemów z wymianą sworzni (ThreeFives "555").

Odpowiedz do tematu