Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podnieść moc w cari?
Autor Wiadomość
cząstek
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 23:26   Jak podnieść moc w cari?

Tak się zastanawiam jak jak dodać parę koni do mojej cari 1.8 GDI??? Nie chciał bym za bardzo ingerować w silnik ale może jakiś czip czy coś innego?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 23:38   

zaden chip, tylko turbo

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-05-2008, 00:10   

wyrzuc wszystko oprocz fotela kierowcy i kierownicy ;)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2008, 00:11   

Instalacja podtlenku :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 10:15   

1. chip - koszt jakieś 2000pln (tańszy około 1500pln) -przyrost mocy 5-7%, nieopłacalne,
2. turbo - koszt jakieś 12000pln - skok mocy na jakieś 180-190KM + kilka poprawek, strojeń i napraw na początku użytkowania - duża kasa, dużo mocy,
3. wymiana wałków, wtryskiwaczy, układu wydechowego itp. - sumarycznie droższe od chipa, a przyrost mocy podobny, jakieś 5-10% - jak dla mnie niewydajne zużycie kasy.
4. nitro - od 2000pln do 7000pln - kosztowna i nadwyrężająca silnik (trzeba uważać) zabawa, powinno się do niego zestroić silnik co generuje kolejne niemałe koszty - fajne ale drogie.
Przy silniku wolnossącym stosunek koszty/przyrost mocy, jest mocno niekorzystny. Inaczej ma się sprawa przy uturbionym silniku - wystarczy chip i moc wzrasta o 15-25% za jakieś 2000-2500pln.

I zapomnij o czarodziejskich sztuczkach typu magiczne rezystory, e-turbo i inne badziewne cuda-wianki - debilna fikcja i wysysanie z ludzi pieniędzy, OSZUSTWO.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 08-05-2008, 10:21   

najtaniej (i relatywnie najlepszy efekt) będzie chyba kupić auto z mocniejszym silnikiem.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 21:47   

stanik napisał/a:
najtaniej (i relatywnie najlepszy efekt) będzie chyba kupić auto z mocniejszym silnikiem.

Pozdrawiam

otóż to.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 09-05-2008, 07:46   

Tym bardziej że turbo w GDI to nie jest dobry pomysł bo przecież ECU musi mieć zmienione mapy paliwowe, "znać" turbawkę, silnik musi być odprężony a tak się składa że w GDI jest właśnie większy spręż niz w zwykłych silnikach nie mówiąc już o tych odprężanych.

Chcesz więcej mocy to zmień auto albo skołuj sobie ECU z GDI z Japonii bo ponoć takie 1.8GDi tam mają ponad 140 koni ale jeżdżą wyłącznie na paliwie bezsiarkowym.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 09-05-2008, 08:55   

saphire, tam było tylko ECU zmienione ??

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 10:24   

saphire napisał/a:
Tym bardziej że turbo w GDI to nie jest dobry pomysł bo przecież ECU musi mieć zmienione mapy paliwowe, "znać" turbawkę, ...

Każde uturbienie wiąże się z koniecznością dostrojenia ECU, nie ma innej możliwości, silnik całkiem inaczej pracuje i musi zostać dostosowany do turbiny. Wywalając jakieś 12k na turbo ma się w tym kilka strojeń (w porządnej firmie przynajmniej). Założenie i dostrojenie silnika to jedno, później jak zacznie się już jeździć trzeba zawsze jeszcze coś przestrajać, zmieniać, naprawiać bo teoria teorią, a w praktyce zawsze coś wyjdzie.

Geloo_Jedi
[Usunięty]

abc /coś kićnęło i jeden post wysłało mi 4 razy, niech ktoś je usunie/
Ostatnio zmieniony przez Geloo_Jedi 09-05-2008, 10:36, w całości zmieniany 3 razy  

Geloo_Jedi
[Usunięty]

abc
Ostatnio zmieniony przez Geloo_Jedi 09-05-2008, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  

Geloo_Jedi
[Usunięty]

abc

cząstek
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 17:53   

dzięki za pomoc -wnioski są jedne - nie ma sensu grzebać w cari.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 09-05-2008, 23:59   

Ja pierwsze co zrobiłem to zobaczyłem filtr powietrza czy da sie stożek i niestety ciezka sprawa.
Jedyne co to można kupic wkładke K&N za 250 zł moze da 1KM

Mark Twain

Odpowiedz do tematu