Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:30
[MSS ALL] [WNĘTRZE] Kierownica - problem
Autor Wiadomość
przem20
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 18:51   [MSS ALL] [WNĘTRZE] Kierownica - problem

Chyba od temperatury odkleiła mi się na pewnej długość w górnej części jakby wierzchnia część od pręta w kierownicy. Efekt jest dość dziwny jak się trzyma kierownicę w rękach - jakby się plastelinę w rękach trymało - co z tym fantem począć? Jakoś to przykleic?

Proszę o poradę bo mnie to wkurza niemiłosiernie
Ostatnio zmieniony przez cns80 26-02-2009, 12:49, w całości zmieniany 2 razy  

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 28-04-2008, 19:07   

przem20 napisał/a:
co z tym fantem począć

Dać do obszycia, lub szukać jakiejś w lepszym stanie. Klejenie to środek dorażny po pewnym czasie efekt powróci.
Renata
EA5W

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2008, 09:50   

Czy obszycie na pewno załatwi problem? - tzn. czy nie będzie sie ruszało to wszystko pod ręką?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 30-04-2008, 09:59   

Moim zdaniem pomóc może tylko wymiana kierownicy lub przyzwyczajenie się. Rozcinanie i klejenie raczej nie na długo pomoże, a efekt wizualny będzie ohydny. Obszycie wogóle nie zlikwiduje problemu.
Jeśli dobrze rozumiem to czujesz w ręku jak gumowa część kierownicy przesuwa się na tym drucie, który jest w niej zatopiony ? U mnie (w poprzednich autach) najczęściej ten objaw występował w górnej częsci kierownicy, ale wogóle mnie nie denerwował :)

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 14:42   

Dokładnie tak - guma rusza się na drucie - no dobra przyzwyczaję się pewnie. To samo mi się zrobiło w poprzednim samochodzie. I tu i tam jak i u Ciebie tylko w górnej części kierownicy. Myślałem czy nie nawiercić otworu od tyłu i nie wtłoczyć tam kleju typu jakiś patex lub klej montażowy - klei i twardnieje - może to zlikwiduje problem?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 09-05-2008, 08:28   

Cytat:
Myślałem czy nie nawiercić otworu od tyłu i nie wtłoczyć tam kleju typu jakiś patex lub klej montażowy - klei i twardnieje - może to zlikwiduje problem?

Raczej nie bardzo. Po pierwsze większość klejów potrzebuje do wyschnięcia powietrza i z tym może być problem. Po drugie żeby napchać kleju po całości trzeba by tych otworów kilka. Jeśli nawiercisz od przodu to będzie cię to wkurzało. Jeśli nawiercisz od tyłu to z zewnątrz będzie wyglądało okropnie. Poza tym musiałbyś chyba ściągnąć kierownicę. Po trzecie to niezaschnięty klej będzie wyłaził, a dodatkowo będzie stanowił smarowidło i kierownica będzie się jeszcze bardziej ślizgać. Po czwarte klej może prężyć i rozszadzać kierownicę.

Chyba nie warto ryzykować.
Moje problemy wynikały z tego że zawsze byłe nie do końca oparty o fotel i jakby trzymałem się kierownicy. Może ty też tak masz. Proponuję podsunąć fotel lub bardziej pionowo go ustawić (w końcu to nie Ferrari :wink: ).

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 12:05   

Ok - odpuszczam ten klej - faktycznie zagrożeń więcej niż to warte. Co do sposobu jazdy to głównie trzymam kierownicę lewą ręką w górnej lewej części - i tam sie właśnie odkleiło - chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.

Dzięki z opinie i odwiedzenie od głupiego pomysłu

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 09-05-2008, 12:19   

przem20 napisał/a:
chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.
:mrgreen:

Jacho
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 14:00   

przem20 napisał/a:
chyba musze popracowac nad zmianą nawyków i trzymac kierownice w innym miejscu.

Proponuję w bagażniku albo w domu jak Jaś Fasola 8)

A tak na poważnie, to na kursach uczą trzymać oboma rękoma w pozycji "za piętnaście trzecia" ;) , a nie lewa na kierownicy a prawa na kolanie pasażerki... :roll:

;) J.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 09-05-2008, 14:19   

Nie wiem dlaczego odpuściliście klej, to naprawdę dobry pomysł tylko trzeba użyć dobrego kleju do gumy, wstrzyknąć przez 4-5 otworów o śr. 3-4mm i załatwione, otwory uzupełnić silikonem np. przezroczystym, NIKT się nie pozna i będzie dobrze.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 09-05-2008, 14:39   

Student napisał/a:
Nie wiem dlaczego odpuściliście klej, to naprawdę dobry pomysł tylko trzeba użyć dobrego kleju do gumy, wstrzyknąć przez 4-5 otworów o śr. 3-4mm i załatwione, otwory uzupełnić silikonem np. przezroczystym, NIKT się nie pozna i będzie dobrze.
A robiłeś to kiedyś ? Bo efekt może być różny.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-05-2008, 15:35   

Zrobić to i dać do obszycia. Jak jest skórzana, nie klei się i łatwiej ją czyścić.

Odpowiedz do tematu