[ALL] Jak poznac czy byl ,,bity"- szyby??? |
Autor |
Wiadomość |
vippo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 15:52 [ALL] Jak poznac czy byl ,,bity"- szyby???
|
|
|
Witam.Mam takie pytanko,czy w colciaku wszystkie szyby powinny miec jednakowe oznaczenia i numery?Pytam bo u siebie ostatnio zwrócilem na to uwage i okazuje sie ze wszystkie boczne szyby mam takie same tzn.MMC i numer sa jednakowe,a przednia i tylna szyba maja inne oznaczenia a dodatkowo są one(oznaczenia) rózne od siebie .A teraz nurtuje mnie pytanie czy mam podstawy podejrzewac,ze autko bylo bite i byly wymienione szyby??? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-05-2008, 16:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 11-05-2008, 19:15
|
|
|
vippo napisał/a: | a przednia i tylna szyba maja inne oznaczenia a dodatkowo są one rózne od siebie | ja tam bym wolał żeby moje szyby - przednia i tylna - różniły się od siebie.
Może nie musiał być "bity", tylko po prostu dostał kamykiem i ktoś wymienił |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-05-2008, 21:10 Re: Jak poznac czy byl ,,bity"- szyby???
|
|
|
vippo napisał/a: | Witam.Mam takie pytanko,czy w colciaku wszystkie szyby powinny miec jednakowe oznaczenia i numery?Pytam bo u siebie ostatnio zwrócilem na to uwage i okazuje sie ze wszystkie boczne szyby mam takie same tzn.MMC i numer sa jednakowe,a przednia i tylna szyba maja inne oznaczenia a dodatkowo są one rózne od siebie .A teraz nurtuje mnie pytanie czy mam podstawy podejrzewac,ze autko bylo bite i byly wymienione szyby??? |
mnie też to zastanawiało. Wiele aut m na szybach ostatnią cyferkę rocznika, albo ilość kropek oznaczającą rocznik. Tymczasem oglądając szyby mojego Colta nie wiem na co zwracać uwagę... |
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 21:15
|
|
|
Szyby powinny byc jednakowe jednak to ze byly wymieniane nie swiadczy o tym ze samochod byl bity. Przednia mogla zostac wymieniona po tym jak zostala stluczona przez kamyk ktory wylecial z pod kola jadacego przed nami tira. Tyl to albo ktos wjechal w dupe albo ktos zaczail sie na glosniki lub tez znam taki przypadek ze rozgrzana szybe polano zimna woda |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-05-2008, 21:32
|
|
|
do rozwazan o symbolach nadrukowanych na szybach, dodam jeszcze, ze 4mc temu (po wlamie) wstawialem do swojego Galanta szybe (trojkatna) od Galanta VR4 (jeszcze raz dzieki AutoR) .... i wszystkie oznaczenia sa identyczne jak na moich pozostalych szybach ... z wyjatkiem przedniej ... co ostatnio odkryl Raddex |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
vippo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 21:53
|
|
|
SlaVkoEg chyba tu masz racje z tym ze co chodzi o tylnia szybe,ze ktos sie mogl zaczaic na glosniki,bo jak go kupilem to byl bez tylnej pólki |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-05-2008, 22:22 Re: Jak poznac czy byl ,,bity"- szyby???
|
|
|
vippo napisał/a: | Witam.Mam takie pytanko.....
[ciach]
|
Wymieniona szyba o niczym nie świadczy..znam ludzi którzy wymieniali przednie szyby z takiego powodu, że była porysowana - nie mówiąc już o pęknięciach czy stłuczeniach. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na elementy nośne karoserii - podłużnice, kielichy. progi, podwozie, podłoga bagażnika...czy nie noszą śladów napraw blacharskich (przeważnie jest to widoczne). Drobne uszkodzenia samochodu typu wymieniony błotnik czy drzwi, raczej auta nie dyskwalifikują. To są niestety przypadki które mogą zdarzyć się codziennie - np na parkingu pod domem. Przykładowy samochód, który oglądalem tydzien temu:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5051230
Prawy kielich nosi ślady prostowania, w dodatku ma świeży lakier wewnątrz komory silnika. Świeżo polakierowana dolna belka - niestety źle i niechlujnie wyprostowana - mocowanie poduszki silnika jest przekrzywione. Dodatkowe szczegóły: oba przednie reflektory są nowe (widać po świeżutkim plastiku i nowiutkich śrubach mocowania), maska od wewnętrznej strony - polakierowana na srebrno (oryginalnie jest szara). Blok silnika skorodowany tak, jakby go wydobyto z Titanica - miska olejowa chyba niedlugo też odpadnie. A z zewnątrz to auto się prezentuje swietnie |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
Ostatnio zmieniony przez Kaleid 11-05-2008, 22:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 347 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 11-05-2008, 22:29
|
|
|
Ja w Lancerze mam wymienianą szybę przednią. Jak go kupowałem to gość poinformował mnie o tym. I rzeczywiście ma ona inne oznaczenia i inaczej rozmieszczone kropki, niż wszystkie pozostałe szyby w samochodzie. Wg mnie wszystkie szyby w aucie powinny mieć takie samo oznaczenie. |
_________________ Wspomnienie...
 |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 23:07
|
|
|
PiotrekSL4 napisał/a: | Wg mnie wszystkie szyby w aucie powinny mieć takie samo oznaczenie. |
i tak jest
[ Dodano: 11-05-2008, 23:13 ]
Cytat: | SlaVkoEg chyba tu masz racje z tym ze co chodzi o tylnia szybe,ze ktos sie mogl zaczaic na glosniki,bo jak go kupilem to byl bez tylnej pólki |
mogla tez zostac polamana po dzwonie W kazdym badz razie nie mowie ze tak bylo. Ja u rodizcow w Astrze mam wymieniona przednia szybe bo dostala kamykiem podczas podrozy. Lewy reflektor tez ma mala dziurke po takiej samej przygodzie. Przez takie wlasnie incydenty podczas sprzedarzy moze to byc podejrzane dla kupujacego dlatego wedlug mnie wazne jest zostawianie faktur za wymiane oraz ewentualnie starych czesci. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 12-05-2008, 06:38
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | PiotrekSL4 napisał/a: | Wg mnie wszystkie szyby w aucie powinny mieć takie samo oznaczenie. |
i tak jest |
Nie jest powiedziane. Otóż oglądałem szyby u siebie i są różnice.
Szyby z boku mają identyczne numery. Natomiast przednia i tylna różnią się, na dodatek między sobą. Auto na bank nie miało wymienianych szyb z ręki, któregoś z właścicieli. Może na produkcji coś się stało i założyli szyby z innej partii?
Najważniejsze jednak przy szukaniu bez wypadkowości auta jest to, żeby rama była prosta, nie było żadnych niepokojących fałd czy korozji we wnęce na koło zapasowe i na podłodze bagażnika, czy podłużnice są proste, mocowania silnika do karoserii, mocowania amorów. Można zrobić pomiar punktów nadwozia, sprawdzić czy niema dziur po automacie do naciągania karoserii, badać grubość lakieru itp.
Wydaje mi się jednak, że większość samochodów w tym roczniku są po stłuczce tudzież dzwonku
Niema aut bezwypadkowych Są tylko profesjonalnie (bądź nie) poskładane. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
vippo [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 12:24
|
|
|
Mam prosbe do wlascicieli coltów-zerknijcie u siebie po szybach,czy macie tak samo jak ja i dajcie znac |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-05-2008, 13:43
|
|
|
U mnie wszystkie szyby ze znakiem MMC z dopiskiem "Temperline". Na czołowej szybie nie zamiast "Temperline" napis MMC "Vought Alpine Glass". Numerów nie sprawdzałem ale na 99% szyby są oryginalne. |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 17:56
|
|
|
londolut napisał/a: | zyby z boku mają identyczne numery. Natomiast przednia i tylna różnią się, na dodatek między sobą. Auto na bank nie miało wymienianych szyb z ręki, któregoś z właścicieli. |
Skad masz taka pewnosc ze nie mial wymienianych szyb?? Znasz cala historie swojego auta oraz kto i co z nim robil? U mnie tylna szyba jest taka sama jak boczne. Przod byl wymieniany. |
|
|
|
 |
|