|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Grandis DID - dziwny dźwięk |
Autor |
Wiadomość |
frizb [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 23:29 Grandis DID - dziwny dźwięk
|
|
|
Mam przejechane ok. 14kKM. Jak zrobiłem 10, pojawiło się dziwne piszczenio-buczenie. Pojawia się na chwilę między 1700 a 2300 rpm, kiedy delikatnie się naciska na gaz albo kiedy jadąc na biegu spadają obroty. Czasem też jadąc na równych obrotach w tym zakresie. Ktoś wie o co może czhidzić? Chęnie pojadę do serwisu z jakąś wiedzą żeby mi znowu kitu nie wciskali. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-05-2008, 23:31
|
|
|
Może jest to dogłos turbosprężarki? |
|
 |
frizb [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 23:57
|
|
|
sugerujesz że byłem w takim szoku przez pierwsze 10kKM zrobione dieslem że nie usłyszałem turbiny?
A tak poważnie to raczej jest niefabryczny dźwięk i jestem prawie pewny że pojawił się po ok. 10kKM |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-05-2008, 00:24
|
|
|
frizb napisał/a: | sugerujesz że byłem w takim szoku przez pierwsze 10kKM zrobione dieslem że nie usłyszałem turbiny? |
To tylko moja sugestia - czyli człowieka który nie słyszy odgłosu.
Ale i tak stawiam na turbo. Zakres obrotów który podałeś to moment, kiedy turbo zaczyna mocniej pracować i stąd świst. |
|
 |
frizb [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 00:29
|
|
|
Też tak myślę. Tyle że skoro to się pojawiło po jakimś czasie to znaczy że coś nie jest OK. Słabo bo podobno robią problemy z naprawą sprężarek na gwarancji. Jak zwykle nie mam szczęścia. Starałem się stosoac do elementarza jazdy turbodieslem (chłodzenie po szybkiej jeździe itp) a i tak coś się skrzaczyło i teraz bede się z tym bujał...
[ Dodano: 16-05-2008, 00:30 ]
Chodzi o to że to bardziej buczenie niż świst. Jakby łozyska, ale jak wspomniałem, starałem się obchodzic delikatnie, więc nie wiem o co kamani. |
|
|
|
 |
niedal
Mitsumaniak wózkowy

Auto: Hyundai Santa Fe GLS 2,7V6 4x4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2007 Posty: 83 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 16-05-2008, 07:37
|
|
|
frizb napisał/a: | Też tak myślę. Tyle że skoro to się pojawiło po jakimś czasie to znaczy że coś nie jest OK. Słabo bo podobno robią problemy z naprawą sprężarek na gwarancji. Jak zwykle nie mam szczęścia. Starałem się stosoac do elementarza jazdy turbodieslem (chłodzenie po szybkiej jeździe itp) a i tak coś się skrzaczyło i teraz bede się z tym bujał...
[ Dodano: 16-05-2008, 00:30 ]
Chodzi o to że to bardziej buczenie niż świst. Jakby łozyska, ale jak wspomniałem, starałem się obchodzic delikatnie, więc nie wiem o co kamani. |
w granichach >1700rpm sprezarka produkuje sie najbardziej, normalnie powinno byc slychac swist, ale skoro slychac cos innego to nie jest dobrze. buczenie powoduje wirnik, ktory byc moze wpada w jakies wibracje bo jest juz nie do konca dobrze ulozyskowany.
U mnie stuknelo wlasnie 127kkm i najblizszy wydatek to tarcze i klocki na przod. jedyne 1500zl |
|
 |
Jak-Szymon
Forumowicz
Auto: Grandis DiD 136 kM 2007/8
|
Wysłany: 24-06-2009, 18:21
|
|
|
to może być odgłos turbiny, miałem już taki przypadek (VW TDI 115KM), ale jeśli wszystko działa normalnie to powiedziano mi, ze każda turbina wydaje nieco inne nie zawsze podobne przydźwięki. Gorzej jak schodzi z obrotów lub jąka się, to prawie na pewno przepływomierz. Jedne wytrzymują 60 tyś inne 100 i więcej. Może pomoże mu przeczyszczanie w serwisie ale chyba trzeba zmienić na nowy (Bosch kosztował rok temu 240 zł) |
_________________ Jak-Szymon |
|
|
|
 |
|
|