[Cari 1.9TD] Problem z rozrusznikiem |
Autor |
Wiadomość |
tadeusz
Forumowicz kontrola silnika
Auto: carisma 1,9 TD z 97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2008, 14:34 [Cari 1.9TD] Problem z rozrusznikiem
|
|
|
Witam.Ostatnio w mojej cari 1,9 TD z 97 coraz częściej mam problem z rozrusznikiem,
gdy przekręce kluczykiem kontrolki wszystkie się świecą, natomiast gdy już chcę uruchomić silnik,rozrusznik nie daje znaku życia,tak jakby coś nie łączyło,dopiero po kilku prubach załapi. Obawiam się że w końcu wogóle mi nie zaskoczy.Może ktoś wie coś na ten temat
proszę o radę.Zgóry dzięki,pozdrawiam. |
_________________ tadek |
|
|
|
 |
jb07 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 15:00
|
|
|
Szczotki w rozruszniku sie zawiesiły lub się skończyły. Wal z tym do elektryka samochodowego. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 12-05-2008, 15:41
|
|
|
przyokzaji wymień automat przy rozruszniku, bo za 2 lata bedzie to samo...koszt z robocizną 200-250zl |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 12-05-2008, 22:06
|
|
|
a nawiasem mówiąc (pisząc) świetny dostęp jest do niego
gratulacje dla renowskich konstruktorów |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 12-05-2008, 22:58
|
|
|
kielurkk napisał/a: | a nawiasem mówiąc (pisząc) świetny dostęp jest do niego | hehe jest powiedzmy beznadziejnie tragiczny ... zawsze mechanik mówi że dokłada z 10zł wiecej do robocizny za sam dostęp ...dycha drogą nie chodzi ale samemu nie mam zamiaru sie męczyć |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 13:33
|
|
|
Mam ten sam problem i woże ze sobą 30 cm prenta, którym mogę go "puknoć" i problem znika |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 13-05-2008, 15:43
|
|
|
adaniel83 napisał/a: | Mam ten sam problem i woże ze sobą 30 cm prenta, którym mogę go "puknoć" i problem znika | do czasu aż sie zaczną nieodwieszać...nie daj boże o godz 2:00 w Borach Tucholskich |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Andrew [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 08:15
|
|
|
No cóż miałem to samo z rozrusznikiem w swoim aucie. W przeciągu miesiąca zdarzyło się tak dwa razy. Za pierwszym razem nie zareagowałem ponieważ uznałem, że winne są ogrome kałuże w które nieopatrznie się władowałem. Za drugim razem natychmiast pojechałem do elektryka. Gościu zdiagnozował przyczynę jako zawieszone lub zużyte szczotki w rozruszniku. Pomijam temat dostępu do rozrusznika Okazało się, że szczotki są zużyte w połowie, małe zdziwko, ale decyzja: wymieniamy. Na moją sugestię (niestety tylko sugestię) żeby zerknąć na automat - spec mówi, że nie trzeba, przyczyną na pewno były szczotki. Po godzinie rozrusznik na swoim miejscu, wszystko ok. Kilkanaście razy silnik odpalany jeszcze na podnośniku - wszystko ok. W momencie opłacenia robótki, odpalam silniik, żeby zjechać z podnośnika i co? Na tablicy choinka i nic. Silnik ani mru, mru. Szlag mnie o mało nie trafił. W efekcie wymieniono automat. Koszt robocizny, nowych szczotek i automatu - 220 PLN. Tego samego dnia wymieniałem jeszcze klocki hamulcowe, bębny i okładziny oraz wszystkie czynnosci przy klimie. W warsztacie spędziłem prawie 8 godzin, z czego rozrusznik zajął PIĘĆ godzin. |
|
|
|
 |
jarek19681 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 12:01
|
|
|
Andrew twój elektryk to zwykły naciągacz, elektromagnes kosztuje 80 zł to za wymianę nie więcej niż 50 zł, a szczotki jeżeli były w połowie dobre, to po co je wymieniać ? |
|
|
|
 |
Andrew [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 21:15
|
|
|
Z tym naciąganiem to nie tak do końca. Zakład sprawdzony i solidny i naprawdę stosunkowo tani. Faktem jest, że dłubali przy rozruszniku az 5 godzin, ale pierwsza diagnoza była trochę chybiona - wina została odpuszczona. W tym zakładzie biorą po 80 PLN za godzinę roboty przy elektryce - akurat to spora stawka. Ale np. za sprawdzenie klimy, uzupełnienie czynnika, uzupełnienie oleju i odgrzybienie - policzyli tylko 105 PLN. Dalej - za wymianę klocków - 30 PLN. No i najważniejszy plus - mają części dobrych firm i w niezłej cenie - a jak części nie mają na miejscu to zawsze jeszcze tego samego dnia znajdą!
PS. Szczotki wymieniłem ponieważ i tak rozrusznik został rozebrany - ot tak na zapas. |
|
|
|
 |
landron
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:01
|
|
|
kolego sprawdź podstawowe rzeczy
po
1 przeczyść klemy na akumulatorze (jeżeli przygasają kontrolki to może być to )
2 ładowanie zakładam ze masz i akumulator naładowany (sprawdź miernikiem w trakcie pracy zakres pomiędzy 13,7 a 14,6 v )
3 podstawowa sprawa jest przeczyszczenie cienkiego styku kabelka przy automacie rozrusznika
4 główny przewód plusowy przy rozruszniku ostrożnie jest tam stały plus
5 następnie jeżeli to nie pomoże można czepiać sie dopiero rozrusznika
lub stacyjki ale podstawowa sprawa pierwsze cztery punkty |
|
|
|
 |
adamk4
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|