|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Kmer 16-10-2009, 18:16 |
[EAx 97-04] kolejny Galant z Allegro |
Autor |
Wiadomość |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 28-05-2008, 23:45 [EAx 97-04] kolejny Galant z Allegro
|
|
|
Witam,
Od lilku miesiecy chodzi mi po glowie Galant, kilka dni temu rozbilem auto wiec zaczynam miec cisnienie. Moze najpierw napisze czego szukam:
- sedan
- V6
- najchetniej automat
- max 15 tys zl.
Od kilku dni przegladam forum i mam kilka pytan (sorki jesli juz bylo ale przejrzec wszystkie posty to nierealne):
- czy to prawda, ze automaty sa takie mulowate? biarac pod uwage zasoby finansowe raczej odpada tiptronic wiec zostaje zwykly automat... nie zebym sie chcial scigac na 3/4 ale czasem lubie poczuc moc...
- czy to prawda, ze hamulce przed liftem sa do dupy? zalezy mi na opinii osob, ktore przesiadly sie do galanta z innej marki, bo wiem, ze porownanie z nowszym galantem wypadnie blado
- jak sie sprawuje tapicerka z bezowej skory? nie ma problemu z utrzymaniem czystosci zakladajac, ze auto ma byc codziennym dupowozem?
- czy w sedanie z jasnymi skorami tapicerka bagaznika tez jest jasna?
i teraz prosba, pewnie wszyscy juz widzieli te aukcje ale moze ktos ogladal to auto na zywo i nie ma po co jechac?
http://moto.allegro.pl/item369418117.html
a moze jakis klubowicz mieszka niedaleko i posiadajac fachowe oko moglby sie wybrac na ogledziny? oczywiscie zwroce ewentualne koszty...
dzieki za wszelkie info i pozdrawiam
Artur |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 15:48
|
|
|
Zhan napisał/a: | zy to prawda, ze automaty sa takie mulowate? | troche tak(potrzebuje chwile na myslenie) ale swoje pokaze jak go przycisniesz to wkoncu 2.5
Zhan napisał/a: | czy to prawda, ze hamulce przed liftem sa do dupy? | zatrzymac sie zatrzyma w to nie ma co watpic jednak wiadomo ze wieksze lepsze
Zhan napisał/a: | auto ma byc codziennym dupowozem | oj nieladnie sie wyrazasz Gal nie jest zaliczany do tego rodzaju aut to nie fiat
wyposazenie bardzo bogate wg mnie jak na te cene skory dosc jasne jak widzisz... blacha chyba rowniez oki ale dokladniejsze ogledziny napewno cos pokaza np troche rudej na nadkolach z tylu |
|
|
|
 |
zefir [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 21:32
|
|
|
Czesc
Miałem wcześniej lagunę z 96 roku i jedyne co było w niej dobre to hamulce.
Teraz mam gala 2,5 Kombi z 97 roku i powiem że hamulce są gorsze.
Przynajmniej przy tak dużym silniku, przy ostrym hamowaniu mają tendencję do lekkiego bicia - można się przyzwyczaić.
Ale generalnie myślełem przed zakupem że będzie gorzej. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-05-2008, 22:35
|
|
|
super... teraz jezdze autem, w ktorym tak na prawde dobrze hamuje jedno kolo wiec pewnie sie nie rozczaruje
orientujecie sie moze koledzy czy mozna w serwisie na podstawie vinu sprawdzic historie auta?
no i przepraszam za ten dupowoz wszystkich, ktorzy poczuli sie doknieci |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 23:44
|
|
|
sam sie przekonasz ze to nie jak staniesz na swiatlach lub w korku i zobaczysz w aucie obok i podziw fury |
|
|
|
 |
zefir [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:11
|
|
|
hmmm.. tarcze prawie nowe maja 3 miesiace, na razie nie zaglądam bicie nie jest uciążliwe bardziej to takie biciuńko niż poważnie bicie. Mój portfel zbiera teraz na łożysko kulowe w skrzyni biegów - łożysko tanie ale wymiana... hmmmm czasami żałuje że nie jestem mechanikiem. |
|
|
|
 |
Ajsi [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 23:02
|
|
|
Jeśli to jest przy ostrym hamowaniu to może ABS działa i bije w pedał? |
Ostatnio zmieniony przez Ajsi 30-05-2008, 23:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stefek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 23:10
|
|
|
Witam posiadam w stajni takiego cudo jak szukasz ;]
V6 rewelka … jeszcze ten pomruk… <buja w obłokach>
Co do tapicerki to jak na razie nie ubrudziłem jej, ale bardzo fajnie się czyści mleczkiem, którego nazwę podam później, bo nie pamiętam w tej chwili, gdzieś na forum czytałem wypowiedz użytkownika, który na co dzień zajmuje się skórą i zalecał środki czyszczące pianą
(zaraz odszukam i wkleje link)
Ogólnie jak będziesz dbał o skórę i czyścił razem z odkurzaniem to na pewno będziesz miał czysto w aucie
Co do bagażnika to jest ciemny, przynajmniej ja tak mam i wg to bardzo dobrze ;]
u mnie tak to wyglada
Kolejna rzecz to skrzynia, automat bardzo przyzwoity, co prawda krótką chwilkę opóźnienia ma, jeśli musi zredukować (opóźnienie naprawdę minimalne). Natomiast przy delikatnej jeździe nawet nie poczujesz, kiedy zmieniony został bieg (mój ma przebieg 87tyś km nie wiem jak jest przy ok. 200tyś wiadomo, że kilometry robią swoje). Ale jedno, co jest pewne to jak przyciśniesz pedał gazu do końca to tam jest taki fajny przycisk, którego nazwałbym przyciskiem sport ;] bo po jego wciśnięciu biegi zmieniają się przy ok. 7tyś obrotów ]:-> wyłącza się jak tylko gaz nie będzie wciśnięty do końca ;] (sprawdzałem organoleptycznie , ale tylko kilka razy ze względu na obawę przed wirem w baku hehe taki siuuuuuuuuuuuuuuup i paliwa ni ma )
Pozdrawiam
edit
Tutaj jest topic o czyszczeniu skóry natknąłem się niedawno wiec podaje warto przeczytać
skóra
i kolejny edit
a co do mleczka które okazało się balsamem hehe zreszta jakie to ma znaczenie to wyglada to tak
balsam
Ogólnie ten balsam nie usuwa brudu z głębokich zakamarków i bardzo starych plam (ja mam jedną takową szukam czegoś bezpiecznego do jej usunięcia) ale do czyszczenia kilku tygodniowych zanieczyszczeń w sam raz nie powiem że go polecam bo dopiero 2 razy używałem |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 23:48
|
|
|
stefek napisał/a: | Kolejna rzecz to skrzynia, automat bardzo przyzwoity, co prawda krótką chwilkę opóźnienia ma, jeśli musi zredukować (opóźnienie naprawdę minimalne). Natomiast przy delikatnej jeździe nawet nie poczujesz, kiedy zmieniony został bieg (mój ma przebieg 87tyś km nie wiem jak jest przy ok. 200tyś wiadomo, że kilometry robią swoje) | wcale nie moj misiek ma 214 tys i jest git . skrzynia ogolnie chodzi perfekt to fakt ...jak DSG z VW wprowadzona z 3 lata wstecz |
|
|
|
 |
stefek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 00:12
|
|
|
no to w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd co do tych 200tyś
aha a co do tego autka to sprawdziłbym czy 98r to data produkcji czy pierwszej rejestracji bo ja się tak zrobiłem podane było że rok produkcji 98 a w rzeczywistości była to końcówka roku 97 zawsze powód do negocjacji ceny :F |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-05-2008, 22:26
|
|
|
stefek napisał/a: |
Co do tapicerki to jak na razie nie ubrudziłem jej, ale bardzo fajnie się czyści mleczkiem, którego nazwę podam później, bo nie pamiętam w tej chwili, gdzieś na forum czytałem wypowiedz użytkownika, który na co dzień zajmuje się skórą i zalecał środki czyszczące pianą
(zaraz odszukam i wkleje link)
Ogólnie jak będziesz dbał o skórę i czyścił razem z odkurzaniem to na pewno będziesz miał czysto w aucie
|
serdecznie dziekuje za te informacje, co do jasnej tapicerki to szczerze mowiac bardziej niz o skory martwie sie o jasna wykladzine na podlodze (dywanik nie zakrywa calosci) oraz jasne plastiki na progach i drzwiach, ktore z doswiadczenia wiem czesto sa brudzone butami... |
|
|
|
 |
stefek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 23:31
|
|
|
zaczyna sie robic off top mały ale co tam za 2 posty nas nie zabija
Soldi napisał/a: |
stefek, Wpadnij kiedyś na jakiegoś spota - w końcu do Wrocka daleko nie masz.... |
we wrocku jestem od niedzielnych południ do piątku rano wiec nie problem. Chyba, że jakieś kolokwium albo egzamin mi wypadnie bo sie sesja zbliża ;/
jest tylko jedno ale ea5a jest ojca ja na co dzień poruszam się e33a którego zaczynam odnawiać gdyż jest autem po przejściach ale myślę że jak się uda to kiedyś się i v6 zjawię tak więc na dzień dzisiejszy bardzo chętnie ale jeszcze nie ea5a chyba że akurat tato nie będzie miał nic przeciwko;)
ale wracając do tematu to myślę, że plastik na progach to raczej nie problem pomimo iż jest jasny to trochę wody i jakaś szmata może odrobinę płynu i po sprawie (idealny nie będzie ale zawsze niemal czysty ), a co do wykładziny to faktycznie tutaj jest mały problem gdyż z jednej strony można użyć jakiś środek do dywanów typu vanish ale obawiam się że wykładzina może stracić swoje właściwości, tak jak to przy dywanach bywa i prostu zaczyna się bardziej brudzić czyli będzie trzeba częściej czyścić
taka mała dygresja co do drzwi to w e33a (ciemna tapicerka) mam takie zabrudzenie od buta na schowku problem w tym ze ani środek do tapicerki ani woda z płynem sobie nie poradziły i obawiam się, że może to być farba, ale ja dalej z tym walczę i nie poddam się ;] ale o co mi chodzi… chodzi mi o to że kolor tapicerki tutaj nie ma znaczenia ciemną też można „ufajdać”
jeszcze co mi się przypomniało to popatrz w okolice puszki bezpiecznikowej pod maską bo tam lubi go korozja brać ;(( nie jest to nic strasznego jeżeli się w porę zlokalizuje i usunie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-06-2008, 23:20
|
|
|
a co powiecie o tej sztuce?
http://moto.allegro.pl/item375024602.html
w sumie i tak planowalem zagazowac wiec jak sie podsumuje koszt instalacji i oplaty zwiazane z rejestracja w kraju tego poprzedniego Galanta to wyjdzie niewiele mniej a ten jest po lifcie i ma tiptronik... tylko jakis taki zmeczony na tych fotkach wyszedl, moze ktos go juz ogladal na zywo?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
stefek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2008, 09:12
|
|
|
Wydaje mi się, że co do wyglądu to wygląda na zadbany, jak na moje prawie ślepe oczy to ze zdjęć nie widać żeby miał gdzieś jakąś większą przygodę tylko felgi nie wyglądaja, ale ewidentnie został wyczyszczony do sprzedaży, no chyba, że właściciel czyścił nawet progi i wewnętrzna stronę karoserii, którą widać przy otwartych drzwiach.
Na pewno nie decyduj się bez oglądania auta bo zdjęcia nigdy nie oddają żeczywistego wyglądu
Ale co do gazu… ja mam taki sam ból w E33A - butla w bagażniku… na co dzień jest ok. ale jeżeli chcesz wyjechać chociaż na długi weekend w 4 osoby to będzie Ci brakowało miejsca w bagażniku a z tego co mi wiadomo to bez problemów można założyć 55l zbiornik w kole zapasowym a jak już bardzo się chce to można założyć i nawet 70l tylko wtedy będzie wystawał nie wiem w jakim stopniu ale tak mi mówili jak zakładałem w EA5A no i dodatkowo powiem że jak sam zakładasz to prosisz o wlew gazu obok wlewu paliwa i nie ma korka w zderzaku tylko oba pod klapką wlewu.
No i na koniec dowiedz się jaka tam jest instalacja bo do takiego auta to tylko sekwencja. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-06-2008, 22:45
|
|
|
a tak przy okazji, moze ktos ostatnio rejestrowal sciaganego gala i podzieli sie kosztami? |
|
|
|
 |
|
|