|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] Róznica w skrzyniach biegów wersja Europa a Canada ? |
Autor |
Wiadomość |
stiop3
Nowy Forumowicz stiop3
Auto: hyundai sonica
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2008, 00:36 [CAxA] Róznica w skrzyniach biegów wersja Europa a Canada ?
|
|
|
Hyundai Sonica 94r -czyli kanadyjska wersja Sonaty, silnik Mitsubishi 2.0dohc, skrzynia manualna, (na oko) ta sama, co w Galancie. Sprawdzajac poziom oleju w skrzyni (zbyt niski, niestety) zastanowił mnie kolor oleju- jest czerwony i dziwnie podobny gestoscia i zapachem do ATF-u. Poprzedni własciciel twierdzi, iz oleju w skrzyni nie zmieniał, a tylko pare lat temu sprawdzał poziom. Skrzynia działa bez zarzutu, ale cos z tym poziomem musze zrobic.Mam dwa pytania - 1. czy to mozliwe, aby na rynek amerykanski skrzynie te były zalewane ATF-em? , 2. dolac ATF do poziomu, czy spuscic i wlac gl-4? Czytajac, jakie problemy ze skrzyniami mają użytkownicy Misków, stałem sie nadwrażliwy, do poprzedniego mojego auta po prostu dolałbym ATF. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 04-11-2008, 00:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 30-05-2008, 08:28
|
|
|
ATF to płyn do przekładni i nie powinien on zeźlić czegoś w skrzynce
stiop3 napisał/a: | dolac ATF do poziomu, czy spuscic i wlac gl-4? | Ja bym zlał wszystko co do cm³ i zalał skrzynię świeżym płynem, nie zaszkodzi a będziesz wiedział co masz |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
stiop3
Nowy Forumowicz stiop3
Auto: hyundai sonica
|
Wysłany: 30-05-2008, 09:33
|
|
|
ok, ale co znaczy swieżym? - pozostac przy ATF czy wlac gl-4? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-05-2008, 12:31
|
|
|
Jakby mógł być ATF, to by producent podawał. Ma być 75W90 API GL4 półsyntetyk (bo syntetyka bym nie wlewał). Płyn ATF może rozwalić synchronizatory. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 31-05-2008, 21:41