KUPIĘ AUTOMATYCZNĄ skrzynię biegów |
Autor |
Wiadomość |
MARKO POLO [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2008, 12:30 KUPIĘ AUTOMATYCZNĄ skrzynię biegów
|
|
|
Witam wszystkich!
Niedawno nabyłem Colta 1.5 GLXi 12V (84 KM) z automatyczną skrzynią biegów.
Samochód piękny, jak każde MITSU, ale skrzynka najprawdopodobniej do wymiany. Zanim zarejestrowałem samochodzik wszytko wydawało się być w porządku, ale kiedy wybrałem się na pierwszą dłuższą przejażdżkę poza miasto zauważyłem następujące problemy:
1. Przy prędkości np. 120 km/h obroty sięgają 4,5 tyś. a skrzynka nie przełącza biegów (O/D jest w pozycji ON).
2. Silnik nie trzyma wolnych obrotów (myślałem, że to może końcówki wtrysków, bo samochód stał przez dłuższy czas...).
3. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów samochód zaczął gasnąć, zapaliła się kontrolka check ENGINE.
Co prawda w skrzyni nie były zmieniane olej z filtrem. Ale w warsztacie od razu powiedziano mi, że ślizga sprzęgło i taką skrzynię trzeba oddać do regeneracji. Można sobie wyobrazić jakie to będą koszty:-/
Dlatego będę bardzo wdzięczny za wszelkie namiary na osoby, które byłyby w posiadaniu takiej skrzyni.
Z góry dziękuję |
Ostatnio zmieniony przez MARKO POLO 17-05-2008, 18:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-05-2008, 15:57
|
|
|
po I wymiana kondensatorów w ECU oraz sterowniku automatycznej skrzyni.
Po II na stronie użytkownika Krzyżak jest regulacja wolnych obrotów oraz nauka wolnychg obrotów po odłończeniu akumulatora. Potem czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego. Jeśli to nie pomoże to wtedy pomyśleć o wymianie skrzyni biegów |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-05-2008, 15:57
|
|
|
po I wymiana kondensatorów w ECU oraz sterowniku automatycznej skrzyni.
Po II na stronie użytkownika Krzyżak jest regulacja wolnych obrotów oraz nauka wolnychg obrotów po odłończeniu akumulatora. Potem czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego. Jeśli to nie pomoże to wtedy pomyślećo wymianie skrzyni biegów |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
remix
Mitsumaniak
Auto: Civic 2015, Corolla 1997
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 83 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 18-05-2008, 00:00
|
|
|
akurat olej w automacie to podstawa, więc musi być regularnie wymieniany.
zużyty olej może dawać takie objawy!- z uwagi na zasadę działania sprzęgła hydrokinetycznego.
problem jest taki, że standardowa wymiana obejmuje niestety połowę oleju obecnego w skrzyni (tak naprawdę to odświeżenie oleju) i dlatego nigdy nie należy dopuścić do zasyfienia. |
|
|
|
 |
czubekxx [Usunięty]
|
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-06-2008, 00:19
|
|
|
remix napisał/a: | akurat olej w automacie to podstawa, więc musi być regularnie wymieniany.
zużyty olej może dawać takie objawy!- z uwagi na zasadę działania sprzęgła hydrokinetycznego.
problem jest taki, że standardowa wymiana obejmuje niestety połowę oleju obecnego w skrzyni (tak naprawdę to odświeżenie oleju) i dlatego nigdy nie należy dopuścić do zasyfienia. |
A jest jakiś sposób na całkowitą (no powiedzmy sięgającą poziomu 80 %) wymianę oleju w automacie ? Czy zawsze się wymienia tylko te 50 % bo tak jest zalecane ? |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
remix
Mitsumaniak
Auto: Civic 2015, Corolla 1997
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 83 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 01-06-2008, 17:43
|
|
|
problemem jest spuszczenie starego oleju. zawsze dużo zostaje. ciężko mi powiedzieć. chyba tylko całkowite zdemontowanie skrzyni może pomóc. |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 02-06-2008, 00:09
|
|
|
Pozostaje strzykaweczka setka lub większa i wężyk Tylko olej niech będzie ciepły. Mam nadzieję, że zwykłym wężykiem używanym w hodowaniu rybek nie uszkodzi się nic w środku skrzyni ? Przynajmniej teoretycznie nie powinno. |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
|