|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
21 XII 2012 - kleski zywiolowe czy banialuki? |
Autor |
Wiadomość |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2008, 02:05 21 XII 2012 - kleski zywiolowe czy banialuki?
|
|
|
Tak sobie przeglądałem sieć i znalazłem ciekawe wypowiedzi. Wpisałem także w google datę 21.12.2012 i nie mam pojęcia ale zdaje mi się, że sporo osób wpadło w globalną histerię i tak z Ciekawości chciałbym usłyszeć co Wy o tym myślicie ogólnie, nie chodzi mi o konkretne odwołanie się do dziwnego miejsca jakim jest Islandia.
Cytat: | cześć
pisze do was, zeby poznac wasze zdanie na temat zagrożenia Islandii roztopieniem się Biegunów... (ogólnie mówiąc PRZEBIEGUNOWANIE ZIEMI w 2012r. )
nie będe się przedstawial bo zrobiłbym niepotrzebny zamęt Wink aczkolwiek jestem osobą poważną - tak jak ten temat i prosze podejść do tego poważnie.
jak większość wie.. niestety błędnie - że w 2012 roku ma skończyć się świat.
prawda jest taka, że nie będzie żadnego końca świata tylko katastrofy na skalę globalną.
średnio co 11,5 tyś lat.. ma miejsce na ziemi przebiegunowanie - co za tym idzie, katastrofy (trzęsienia ziemi, wulkany, powodzie, huragany, tsunami)
Ba! ziemia zbliży się owego dnia (21.XII.2012 - przesilenie zimowe) bardzo blisko słońca... co będzie przyczyną roztopienia się lodowców, biegunów itp.
i własnie na szczególne zagrożona jest wyspa Islandia...
ze strony zachodniej, grozni wyspie Grenlandia..
od pólnocy - biegun północny...
podczas tak wysokich temperatur, ostatnich lat przed przebiegunowaniem ziemi przecież pewne jest, że wszystkie lodowce się roztopią...
a na Islandii temperatura sięgnie +30 ©
następnym zagrożeniem są wulkany i trzęsienia ziemi.
Islandia leży na przecięciu się płyt tektonicznych ziemi co nie prorokuje mieszkańcom, ba ! strukturze geograficznej dla wyspy...
czy zatem dla Islandii to będzie KONIEC ?
czekam na wasze zdania...
niżej publikuje kilka WAŻNYCH terminów i objasnień związanych z 2012.
Cytat:
Termin New Age ma astrologiczny rodowód i wiąże się z wiarą w nadejście epoki Wodnika pod koniec roku 2012, w której przed ludzkością otworzą się nowe, fascynujące możliwości. Zgodnie z tym przekonaniem zbliża się kres panowania chrześcijaństwa (Ery Ryb) które, według wielu krytyków z kręgów New Age, jest odpowiedzialne za liczne negatywne przejawy cywilizacji Zachodu.
Według wyznawców New Age, w roku 2012 dobiegnie końca epoka Ryb (interpretowana jako epoka chrześcijaństwa) i nastanie czas pokoju i jedności. Jednak poprzedzi to zdarzenie wiele kataklizmów, które doprowadzą do śmierci wielu milionów ludzi. Według niektórych źródeł z kręgu tej kontrkultury, do roku 2012 staniemy się świadkami takich zdarzeń jak np.: III Wojna Światowa, objawienia obcych cywilizacji na Ziemi, przebiegunowanie Ziemi czy upadek Kościoła katolickiego. Źródeł tego poglądu oraz genezy całego ruchu należy szukać nie tylko w astrologii, również w teozofii (zwłaszcza w pismach A. Bailey — ważnej prekursorki New Age), antropozofii (R. Steiner) oraz kontrkulturze lat 60 (np. ruch hippisowski).
Jednym ze znaków rozpoznawczych ruchu New Age jest panteizm, czyli wiara w to, że wszystko jest Bogiem a Bóg jest we wszystkim. New Age zakłada iż wszyscy są jednością, a poczucie odrębności jednostki od świata i innych istot jest iluzją wytworzoną przez umysł. Ruch ten zaleca wiele praktyk, mających na celu zjednoczenie ze światem i światłem. Są to np. medytacja, koncentracja, afirmacja, joga, reiki i channeling - przekazy od obcych cywilizacji poprzez osobę będącą w transie (np. przekazy Kasjopean, Plejadian, Ra, Wingmakers)
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/New_Age"
Cytat:
Świat kończy się 21 grudnia 2012
Datę końca świata większość znawców tematu wyznacza na rok 2012, a ściślej rzecz biorąc - na 21 grudnia roku 2012, na godzinę 11:11 GMT, kiedy nastąpi przesilenie zimowe. Skąd ta data? Otóż kalendarz Majów podaje właśnie tę dzień jako ostatni dzień historii, co posłużyło wielu wizjonerom jako punkt wyjścia do budowania teorii o mającej wtedy nastąpić apokalipsie.
Cytat:
Nie będzie to jednak oznaczać zupełnej zagłady planety, ale raczej koniec naszej cywilizacji. Co więcej, nie będzie to pierwsza taka apokalipsa. Według Geryla, Ratincksa i naprawdę niemałej rzeszy ich zwolenników takie przebiegunowanie zdarza się cyklicznie co ok. 11,5 tys. lat. Poprzednie miało miejsce w roku 9792 p.n.e., a katastrofę, jaka mu towarzyszyła, Biblia opisuje jako wielki potop. Proroctwa mówią zaś, że w roku 2012 Wenus, Mars, Orion i inne gwiazdy znajdą się w takiej samej pozycji szyfrowej jak w roku 9792 p.n.e.
Cytat:
Dobra wiadomość płynąca z teorii o cykliczności ziemskich "apokalips" jest taka, że koniec świata ma oznaczać nie totalną zagładę ludzkości, ale raczej zagładę świata, jaki znamy. Tak jak kiedyś na arce Noego, nieliczni przeżyją "koniec świata" i dadzą początek nowej epoce. Najbardziej bezpiecznym miejscem ma być zaś Afryka. Tak więc rok 2012 w bardziej zdroworozsądkowej interpretacji ma być po prostu końcem pewnego rozdziału w historii ludzkości.
Cytat:
Szczególnie datę tę rozpowszechniła w swoim czasie książka "Proroctwo Oriona 2012", której autorami są panowie Patrick Geryl i Gino Ratinckx. Autorzy twierdzą, że właśnie 21 grudnia 2012 roku ma nastąpić tzw. przebiegunowanie Ziemi, czyli - innymi słowy - nasza planeta ma się na chwilę zatrzymać, a potem zacząć obracać w przeciwnym kierunku, czemu towarzyszyć będą liczne katastrofy naturalne - powodzie, trzęsienia ziemi, huragany itd., które spowodują śmierć większości ludzi.
Dowody na katastrofę globalną w 2012 r.
• Rok 2012 jest ostatnim opisanym w kalendarzu Majów jako katastrofa na skalę globalną.
• Przebiegunowanie Ziemi, te zdarza się co 11,5 lat - ostatnie takie wydarzenie opisane jest w Bibli ! jako Wielki Potop.
• W 2012 roku następuje koniec ery wodnika.
• Przesłanki, kody Egipcjan i Majów wskazują własnie na rok 2012...
• Przepowiednie proroków, prorocze sny zwykłych ludzi wskazują własnie na te datę.
• Fakty naukowe, Wenus, Mars, Orion oraz inne gwiazdy znajdą się w takiej samej pozycji szyfrowej jak w roku 9792 p.n.e
•• Ocieplenie klimatu na ziemi.
•• Katastofy nękające ziemie od ostatnich 2, 3 lat.. (huragany w Ameryce, tsunami w Azji, trzęsienia ziemi...)
•• Przepowiednie Papieskie.
|
|
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2008, 07:20
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Przebiegunowanie Ziemi, te zdarza się co 11,5 lat |
11,5k jeśli już. A skąd ta wartość? O ile mi wiadomo, to proces przebiegunowania wciąż nie jest znany, i każdy z naukowców podaje inne wartości. Badania geologiczne zaś pokazują, że proces ten zachodził w historii ziemi w różnych odstępach czasu. Na wikipedii artykuł możesz poczytać - niewiele informacji, ale dość kompetentnie napisany:
http://pl.wikipedia.org/w...gunowanie_Ziemi
Juiceman napisał/a: | czy zatem dla Islandii to będzie KONIEC ? |
Dla islandii koniec może być, choć moim zdaniem nie tak gwałtowny. Lodowiec nie topi się ot tak, na to potrzeba lat. Ośmielę się twierdzić, że więcej niż czterech. Tym niemniej islandia jest faktycznie w nieciekawym miejscu jeśli idzie o zalanie, a ocieplenie klimatu (m.in. spowodowane zmianą nachylenia osi obrotu ziemi - co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym) jest faktem.
Juiceman napisał/a: | nasza planeta ma się na chwilę zatrzymać, a potem zacząć obracać w przeciwnym kierunku |
A dlaczego ma się zatrzymać? Pole magnetyczne jest wytwarzane przez prądy wirowe w jądrze ziemi. Opisują to zasady magnetohydrodynamiki (połączenie hydrodynamiki i teorii maxwella). Więcej o mhd niestety nie powiem, bo zwyczajnie nie pamiętam całej teorii (no dobra, olałem to sobie nieco na wykładach, bo nie lubię hydrodynamiki ).
Dowody na katastrofę natomiast wymiatają, np. te:
Juiceman napisał/a: |
Przesłanki, kody Egipcjan i Majów wskazują własnie na rok 2012...
|
a zwłaszcza ten:
Juiceman napisał/a: | W 2012 roku następuje koniec ery wodnika. |
Podsumowując, żeby dalej nie przynudzać:
jak dotąd niewiele wiemy o przebiegunowaniu ziemi. Moim zdaniem zbyt mało, żeby wyznaczać daty. Przesłanki są, bo zgodnie z badaniami geomagnetycznymi, natężenie pola cały czas spada. Przez ostatnie 2000 lat zmniejszyło się o ~35%, co daje wyobrażenie o powolności zjawiska. Bez paniki więc |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 02-06-2008, 08:47
|
|
|
Powiedz to tej rzeszy amerykanów heh. No ale cóż jedno jest pewne w
1812 - wojna napoleońska
1912 - utonął Titanic
2012 - Euro w Polsce xD |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2008, 08:57
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Powiedz to tej rzeszy amerykanów heh. |
Powiedz cokolwiek rzeszy amerykanów Do nich przemawia jedynie film z hollywoodu
Juiceman napisał/a: | 2012 - Euro w Polsce xD |
No tak, ten argument przeoczyłem |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 02-06-2008, 09:11
|
|
|
To jest ciekawe heh:21 12 2012 |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
|
|