Co może jeszcze pukać w kole? |
Autor |
Wiadomość |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 17:52 Co może jeszcze pukać w kole?
|
|
|
Wymieniłem górne mocowanie amortyzatora, komplet tuleji na wachaczch, dziś odebrałem autko po wymianie tuleji wachacza wleczonego, sprawdziłem amorki i są w przyzwoitym stanie. Co może w tym ..... kole jeszcze pukać? Może to wcale nie element zawieszenia...? Jesli macie jakieś pomysły to mi je podsuńcie bo ja uż nie wiem co z tym problemem dalej robic. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 04-06-2008, 17:55
|
|
|
czy puka ci w czasie jazdy po równym czy tylko na wybojach? |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 18:03
|
|
|
Podczas jazdy i to przy krótkich twardych wstrząsach (studzienka, nierówny przejazd tranwajowy) Dla pweności wypakowałem wszystko z bagażnika i dokręciłem wszystkie możliwe śróby. |
|
|
|
 |
BodoV6 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 18:27
|
|
|
mogą pukać jeszcze klocki hamulcowe, na 99%. Mają za dużo luzu w tych blaszkach...
Niektóre, np Lucas, mają takie miękkie naklejki gumowe |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 18:34
|
|
|
W mojej wersji występują z tył bębny. |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 20:08
|
|
|
Tak jak napisałem w temacie - puka tylne koło. Przy lekko zaciągnietym recznym też słychać stuki - wiec to raczej nie hamulec. Ktoś mi jeszcze sugerował że może być to wina amortyzatora który puka w środku, tyle że w ten sposób będzie łatwiej kupić cały tył od carismy i z dwóch samochodów zrobić jeden. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 23:34
|
|
|
Nie wiem jakie wsadził poprzedni właściciel. Rozwiązaniem problemu amorków była by zamiana ich stronami ale nie mam pojęcia czy lewy makperson wejdzie na prawą stronę i odwrotnie. Po takim teście miałbym już w zasadzie pewność co wymienić. |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 11:15
|
|
|
Skoro z tylu tlucze to o jakim mcphersonie gadamy? Przeciez tam zestaw wachaczy jest.
Co mi jeszcze do glowy przychodzi to jeszcze okolice stabilizatora - gumy, laczniki - jesli to ma byc zawieszenie. |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 14:40
|
|
|
Ja obstawiam na górne mocowanie amortyzatora (gumy).
Ewentualnie pozostają do wymiany gumy stabilizatora, lub wytłuczone amortyzatory. |
Ostatnio zmieniony przez loidd 05-06-2008, 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 14:48
|
|
|
Górne mocowanie wymienione, wachacz wleczony i wachacze stabilizujące - zrobione. Amorki sprawne - jeśli chodzi o tłumienie drgań. Chyba że lewy puka w środku.
Może ktoś wie czy jest różnica między lewym a prawym amorkiem? |
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 14:58
|
|
|
Może być luz na amortyzatorze jedyna metoda aby to sprawdzić to wyjąc amorek i sprawdzić czy jest luz na tłoczysku
Nie ma różnicy między prawym a lewym amortyzatorem |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 15:24
|
|
|
Tak ręcznie były już sprawdzne i luz w jednym i drugim był taki sam (a puka tylko jeden). Chyba spróbuję zamienić je stronami i zobaczę czy będzie jakaś różnica. |
|
|
|
 |
diego [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 17:00
|
|
|
W moim miśku pukało i pukało, wymienione było prawie wszystko w zawieszeniu a po wszystkim okazało się że puka rura wydechowa zerwana z jednego sparciałego zaczepu. Objawy jak przy problemie z kołem. Nie zaszkodzi sprawdzić. |
|
|
|
 |
|