[C50 88-92]woda pod nogami kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 17:45 [C50 88-92]woda pod nogami kierowcy
|
|
|
Witam.
Sam uczesticzyłem w tym temacie. Niby znalazłem przeciek pod uszczelką wprowadzającą przewody, wiązkę do wnętrza samochodu. Zdjąłem błotnik, wyjąłem uszczelkę, w rowek uszczelki nałożyłem silikonu i założyłem. No i z pod uszczelki dalej kapała woda. Więc zasmarowałem z obu stron czarnym mazidłem, a przewody w miejscu wejścia w uszczelkę owinołem taśmą izolacyjną, przypuszczając że woda zcieka po przewodach. Jutro sprawdzę efekt. Żadnych innych miejsc, jak przerdzewiałe poszycie, czy podszybie nie znalazłem. Odpływy są drożne, z podszybia.
Czy możliwe że woda dostaję się w miejscu wklejenia szyby i wydostaje w okolicy uszczelki wprowadzającej przewody?????. Tego nie sprawdziłem bo już ciemno. Bo ja już innych możliwości nie widzę. Może ktoś ma jakiś pomysł. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 09-03-2008, 00:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 24-01-2008, 18:51
|
|
|
gabi napisał/a: | woda zcieka po przewodach | U siebie to właśnie stwierdziłem , zrobiłem tak jak ty , z tą różnicą że całą uszczelkę wysmarowałem silikonem . Następnego dnia kolega wylał kilka wiader wody na przednią szybę , ja obserwowałem od wewnątrz - żadnego przecieku |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 19:25
|
|
|
Byłem przedchwilą ,dalej cieknie, podejżewam że przeciek jest nad uszczelką i zcieka po uszczelce. Tam jest trudny dostęp żeby cokolwiek zobaczyć. Jutro sprubóję wcisnąc się pod kierownicę. |
|
|
|
 |
kamil14 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2008, 00:19
|
|
|
Miałem podobną sytuację w passacie u mnie wyciekało z kilimy bo zapchał się przewód odprowadzający i wszystko leciało do środka na dywaniki.
Nie wiem natomiast jak to się ma do colta? |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

|
Wysłany: 25-01-2008, 17:14
|
|
|
gabi napisał/a: | sprubóję wcisnąc się pod kierownicę | "Wcisnąć " to jest bardzo trafne określenie , prubowałem dostać się do wycieraczek i wymiękłem . Jutro sprawdzę czy u mnie jest nadal sucho |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2008, 12:07
|
|
|
Witam.
Nadl nie zlokalizowałem miejsca przecieku mimo że udało mi się tam wsadzić głowę. Z rękami był już problem. Podejżewam że będę musiał rozebrac kokpit, przynajmniej częściowo.
[ Dodano: 27-01-2008, 12:14 ]
kamil14 napisał/a: | u mnie wyciekało z kilimy |
w moim niema klimy. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2008, 19:15
|
|
|
Odświeżę troszkę temat bo po ostatnich deszczach, zrobiło sie bardzo mokro pod butami . Dzisiaj miałem troszkę czasu i zacząłem szukać przyczyny od nowa, wydaje mi się że znalazłem ją pod listwą która jest zamocowana z boku przedniej szyby, u dołu na wysokości gdzie kończy się błotnik jest połączenie blach przez zgrzewy które przerdzewiały, a rdza odsadziła błachy tak że powstała szczelina. Po oczyszczeniu zapuściłem w tę szczelinę dość sporo "brunoxu" z którego część wypłynęła pod błotnikiem na zewnatrz a część bardzo ładnie, po wolutku spłynęła sobie do wewnątrz wprost pod nogi kierowcy . Jutro jak to wszystko wyschnie, zapakuję silikonu, założę uszczelkę i liswę no i poczekam na deszcz . O wynikach poinformuję |
_________________  |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2008, 19:34
|
|
|
lipa40 napisał/a: | pod listwą która jest zamocowana z boku przedniej szyby |
jak zdjąłeś tą listwę, boję się uszkodzić uchwyty listwy. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

|
Wysłany: 04-06-2008, 21:16
|
|
|
Najpierw zdjąłem uszczelkę do wysokości dachu, wtedy odsłania się cała listwa. Listwa przykręcona jest jednym wkrętem (z boku na dole) , są jeszcze 4 zatrzaski płaskie szerokości ok. 15 mm. których z zewnątrz nie widać, pierwszy jest jakieś 5-7 cm. od góry listwy, następne co ok.20 cm. Listwę podważałem płaskim śrubokrętem od strony zdjętej uszczelki zaczynając od góry. Na dwie zdjęte listwy tylko jeden zatrzask troszku uszkodzony . |
_________________  |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 16:59
|
|
|
lipa40 napisał/a: | uszczelkę do wysokości dachu, | czy mówisz o uszczelce drzwi? |
|
|
|
 |
dr_mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2008, 18:07
|
|
|
Dodam coś od siebie. Miałem mokrą wykładzinę w colcie jak kupiłem. Wiec rozbebeszyłem wszystko i wysuszyłem wykładzinę i zabrałem się do szukania przecieku. U mnie był zatkany odpływ wody od góry ten co jest pod plastikiem koło wycieraczek(piach, ziemia, woda, takie błotko) to samo było na dole błotnika tam gdzie powinna woda odpływać. Więc woda nie odpływała a wlewała sie w miejscu gdzie jest taki plastik od listwy progowej do deski(taki z boku na dole), ponieważ jest tam dziura, która jest zaklejona filcem. Na razie przecieków nie mam wody, za to olej z pod miski olejowej(już wszystko zakupione). |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

|
Wysłany: 05-06-2008, 19:20
|
|
|
gabi napisał/a: | lipa40 napisał/a: | uszczelkę do wysokości dachu, | czy mówisz o uszczelce drzwi? | To ta uszczelka która idzie od błotnika przy szybie i kończy się nad drzwiami przy słupku |
_________________  |
|
|
|
 |
dr_mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2008, 21:05
|
|
|
Wczoraj wyciągnąłem jeszcze plastik chroniący rant szyby co jest przy każdych drzwiach na rancie przedniej szyby. Jest on mocowany na śrubę na dole i na 4 zatrzaskach które trzeba ładnie odgiąć żeby nie pourywać(najlepiej podwadzić od strony drzwi śrubokrętem szerokim przy zatrzaskach i ładnie wychodzi plastik). Ja tam trochę błotka miałem. Tak samo na zgrzewach blach wyszła rdza (na dole pod plastikiem) wiec wyczyściłem i podkład. Z innego miejsca woda nie powinna się wlewać. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

|
Wysłany: 07-06-2008, 09:38
|
|
|
dr_mateusz napisał/a: | na zgrzewach blach wyszła rdza (na dole pod plastikiem) wiec wyczyściłem i podkład. | To jest chyba to czego szukaliśmy (oby ). |
_________________  |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-06-2008, 14:59
|
|
|
Też znalazłem to miejsce, wszystko tak jak piszecie. Odpływy drożne. Załatwione. Dzięki. |
|
|
|
 |
|