Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań dot. Mitsubishi Colt GLXi 1992
Autor Wiadomość
aluszkaa
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2008, 15:45   Kilka pytań dot. Mitsubishi Colt GLXi 1992

Witam,
niedawno nabyłam Mitsubishi Colta GLXi z 1992 roku (składak), 1500, 90 KM. Jest to mój pierwszy samochód, więc nie jestem za bardzo rozeznana w temacie mechaniki samochodowej. Mam kilka pytań i wątpliwości, nie ukrywam, że liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów bądź koleżanek :wink:

1. Mój Misiek ma chyba skchrzanioną skrzynie biegów. Niesamowicie trze na 1 i 2, na wyższych biegach jest to już raczej niewyczuwalne. Nie znam się co to Mozę być, ale znając moje szczęście to na bank nie brak oleju tylko jakieś łożysko czy cuś.

Ile może kosztować skrzynia do Colta?
W jakich granicach oscyluje koszt wymiany skrzyni?
Gdzie mogę w Krakowie lub okolicach szukać skrzyni?
Oczywiście nie mam tu na myśli nowych części, bo raczej przewyższyłyby wartość mojego
samochodu.

2. Ostatnio na parkingu ktoś dobił w mojego Miśka i wgniótł mi nieznacznie prawe przednie nadkole, zaraz przy drzwiach pasażera. Wgniecenie powiększało się przez otwieranie drzwi i pojawił się nieduży odprysk lakieru. Powiedzmy, że metoda domową wyprostowałam blachę, ale jest to raczej rozwiązanie tymczasowe. Chyba przydałoby się go troszkę wyklepać i polakierować (?).
3. Dodatkowo mam do wymiany pająk, światło przeciwmgielne i prawy przedni kierunkowskaz (są popękane).

I znowu proszę o informacje przybliżonego kosztu robocizny i ewentualnego miejsca, gdzie mogę to zrobić i zakupić części.

Pytając o ceny mam na myśli wartości przybliżone, tak dla orientacji. (Przykre doświadczenia z próbą naciągnięcia "baby" na wymianę rozrządu za 800zł :| )

Na koniec dodam, że, pomimo, iż mój Misiek wymaga jeszcze "nakładów" nie zamieniłabym go na inne auto, bo jest świetny 8)
Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość dla początkującej kierowcy :roll:
Pozdrawiam!

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2008, 17:24   Re: Kilka pytań dot. Mitsubishi Colt GLXi 1992

aluszkaa napisał/a:

Ile może kosztować skrzynia do Colta?
W jakich granicach oscyluje koszt wymiany skrzyni?
Gdzie mogę w Krakowie lub okolicach szukać skrzyni?

Tutaj możesz znaleźć adres do naszego mechanika klubowego w małpolsce. Jest to świetny fachowiec, mozesz podjechac i napewno odrazu powie co jest nie tak i wyceni.

aluszkaa napisał/a:

I znowu proszę o informacje przybliżonego kosztu robocizny i ewentualnego miejsca, gdzie mogę to zrobić i zakupić części.

najlepiej będzie szukać rozbitka na allegro i z niego brać potrzebne części. W Krakowie bardzo mało jest takich samochodów na części.

p.s zapraszam na podforum małpolskie.

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 16-06-2008, 17:49   

Cytat:
Pytając o ceny mam na myśli wartości przybliżone, tak dla orientacji. (Przykre doświadczenia z próbą naciągnięcia "baby" na wymianę rozrządu za 800zł :| )

rozrząd z robocizną za 800zł to bardzo bardzo tanio !

Co to pająk ?? bo mi się tak od razu z pająkiem krzyżakiem kojarzy a krzyżak natomiast z wałem napędowym :D a w coltach wału napędowego raczej nie ma :D ... taka moja chora dedukcja .

Ps. Miło witać nową Mitsumaniaczkę z Krakowa

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-06-2008, 19:07   

jako wlasciciel takiego autka moge Ci odpowiedziec:
1. skrzynia - siada lozysko przednie walka sprzeglowego w skrzyni; koszt lozyska ok. 80 zl (choc ja kupowalem za 180 zl) oraz wymiana ok. 300 zl
warto wymienic tez simmering w skrzyni - 12 zl

2. rozrzad do tego auta to 70 zl - pasek 33 zl, napinacz 37 zl; wymiana ok. 100 zl

3. kierunek kupisz nowy za 50 zl, przeciwmglowe sa drogie
a co to jest pająk?

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 16-06-2008, 20:14   

HouseM napisał/a:

rozrząd z robocizną za 800zł to bardzo bardzo tanio !

nie w colcie :)
ja prawie 2 lata temu zaplacilem 1000 zł za: rozrząd (z robocizną), do tego nowa chłodnica (+ wymiana) i do tego spawanie tłumika. Sama chłodnica kosztowała 350 zł.

no ale grunt to żeby teraz naprawić co trzeba tanio i dobrze :)

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 16-06-2008, 20:25   

Uderz w stół a "Krzyżak" się odezwie :badgrin: :badgrin: :badgrin:
TO mnie sprowadziliście na ziemie z tymi cenami :D
Przykładowa cena rozrządu do mojego Klipera' Naturalnie mówię o częściach tylko fabrycznych.
Pasek , Rolki , napinacz + pasek balansu 950zł robocizna 200zł
Zapłaciłem o 30% mniej bo taki rabat dostałem na części

Wymieniałem jesienią zeszłego roku.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-06-2008, 23:32   

za rozrzad do Eclipse (4G63 ODHC) placilem (robilem koledze ze 3 m-ce temu) ok. 900 zl za czesci (3 rolki, 2 paski, uszczelniacze, napinacz hydrauliczny, pompa wody)

C52 ma 1 pasek i 1 rolke - koszt tych czesci, jak wyzej pisalem to niecale 70 zl (rolka GMB, pasek SUN lub Mitsuboshi - cena ta sama); wymiana prosta jak wyszczanie dziury w sniegu
ew. 2 simmeringi NOK po 10 zl kazdy...

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 17-06-2008, 00:00   

aluszkaa, na oględziny autka udaj się do Leszka (KarolGt podał linka do Leszka wyżej), on napewno pomoże, zrobi tanio, a przedewszystkim o co trzeba i dobrze. Napewno nie naciągnie na niepotrzebne wydatki, pomoże uzyskać części w dobrym zamienniku lub używce. Zapraszamy na spoty w KRK, oglądniemy Twojego Misia i jako troszkę bardziej zaawansowani użytkownicy, wyrazimy ocene stanu techniczno-wizualnego. :) O aktualnym spocie jest zawsze około tyg. przed, info na "forum regionalnym - małopolskim". Najbliższy 29.06.
Pozdrawiam i witamy.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

aluszkaa
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2008, 01:13   

Dzięki wszystkim za dobre rady.

Małe wyjaśnienie dot. rozrządu:
Pasek i rolkę z napinaczem kupiłam za 100 zł (zamienniki), natomiast kontaktując się z różnymi mechanikami ceny oscylowały w granicach 300-800 zł - za samą wymianę. Miałam na myśli to, że jak mechanik usłyszał/ zobaczył babę to myślał, że wciśnie jej kit i naciągnie. W końcu wymieniłam rozrząd za 150 zł (robocizna) ale jakiś taki niesmak pozostał.

Pająk (proszę się nie śmiać) to, to coś za pomocą czego włączam wycieraczki, kierunkowskazy itp. Mechanik powiedział mi, że jest spalony i powinnam go wymienić. Tymczasowo np spryskiwacz przedniej szyby mam podłączony do przycisku od tylnego spryskiwacza, a co za tym idzie tylnego nie posiadam :( Oczywiście kierunkowskazy, światła i wycieraczki działają.

Chyba jednak nawiedzę Was 29.06 i będę molestować na żywo :wink:

Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz :)

[ Dodano: 02-08-2008, 09:59 ]
Ja mam jeszcze 2 pytania jeśli można...

Potrzebuję kupić ramiona do wycieraczek przednich. Chciałabym uniknąć kupna oryginałów lub zastępników (koszty ok 500 zł za 2 szt). Szukałam na allegro ale nie ma.
Czy orientujecie się czy np. ramiona od innego typu/ modelu samochodu pasowały by do Colcika ewentualnie gdzie jeszcze mogę ich szukać?

Druga sprawa to wąż od chłodnicy, ten co prowadzi od silnika pod zbiornik wyrównawczy płynu. Tez nie ma na allegro i nie mogę znaleźć w hurtowniach. Macie jakieś pomysły gdzie mogę to znaleźć? Ewentualnie, czy opłaca się to uszczelniać i czym?

Generalnie pomimo, że czasami mam ochotę wrzucić Miśka do Wisły, to walczę i chyba jest lepiej. Skrzynia wymieniona. Przy okazji pompka od sprzęgła, gumki na stabilizatorach, światełka i klika innych pierdółek. Drobiazgi naprawiam na bieżąco. Zostało jeszcze to co powyżej, akumulator na jesień i blacharka :( No chyba, że zaraz wyskoczy coś nowego.

Z góry dzięki i pozdrawiam!
aluszkaa

Odpowiedz do tematu