Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] spadek obrotów na klimatyzacji
Autor Wiadomość
luk214
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 09:47   [Cari 1.6] spadek obrotów na klimatyzacji

Witam po dłuższej przerwie,
Mam taki problem- mam cari '99 po lifcie z silnikiem 1.6 zagazowanym sekwencją . Jak włączam klimatyzację - strasznie dziwnie spadają obroty, a autko zachowuje sie tak jakby miało zaraz zgasnąć. Gdy jeżdżę na benzynie nie jest wcale lepiej (może trochę). Dotyczy to szczególnie wolnej jazdy np w korkach na 1 i 2 biegu...

Miał ktoś takie przypadłości z klimatyzacją w cari 1.6? Jak w ogóle wam chodzi fura z włączoną klimą? czy spadek mocy jest odczuwalny?
Dziękuje za każdą opinię.

Pozdr

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 10:37   

obroty spadaja to normalne ale po chwili powinny sie podniesc, spadek mocy to tez norma szczegolnie jest to odczuwalne przy tym silniku.
jesli obroty nie podnosza sie a auto ciagle pracuje jakby mialo zaraz zgasnoc do sprawdzenia to co napisalem na innym forum.

MoLi_TRN
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 10:50   

ja mam cari 98 i na sekwencji i tez mialem ten problem, zaczeło sie po tym jak zdjęłem klemy... wystarczyło odpowiednio zaprogramowac kompa bo silnik przy klimie jest bardzo obciazony. Radze Ci zrobic restart kompa , u mnie to wystarczyło. Na wolnych obrotach włączyc na jakis czas klime, potem podczas jazdy.
Ostatnio zmieniony przez MoLi_TRN 25-06-2008, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

luk214
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 10:51   

Spoko- dzięki- w takim razie biorę sie za sprawdzanie.

MoLi_TRN
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 11:47   

jak ci sie nied chce restartowac to poprostu jedz w trase i włacz klime, to tez powinno pomoc

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-06-2008, 11:49   

a co w przypadku jak u mnie po włączeniu klimy obroty podskakują o jakieś 100-150 i po kilku sekundach opadają do normalnego stanu i juz tak zostaje. Czy to też normalne że zamiast spadać one się podnoszą?

luk214
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 15:21   

a jak sie restartuje kompa- i czy niesie to za sobą jakies konsekwencje(cos trzeba ustawiac,przestawiac itp itd) - w sumie to klemy miałem odpinane- wiec moglo by sie zgadzac ze to wina komputera....

brodix
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 15:48   

luk214 napisał/a:
a jak sie restartuje kompa- i czy niesie to za sobą jakies konsekwencje(cos trzeba ustawiac,przestawiac itp itd) - w sumie to klemy miałem odpinane- wiec moglo by sie zgadzac ze to wina komputera....

Wystarczy odłączyć akumulator i podłączyć na nowo. Powinno pomóc, w razie potrzeby czynność powtórzyć. :)
Po włączeniu klimy jest spadek mocy o około 2-3KM, głośniej pracuje silnik, wzrastają obroty - to jest normalne.
Po odłączeniu akumulatora trzeba zaprogramować el.lusterka ciągle trzymając przycisk w czasie opuszczania do samego dołu a następnie do góry. Czasem przy hamowaniu mogą spadać obroty - to też się zdarza po odłączeniu baterii. Wystarczy kilkakrotnie i zdecydowanie przyhamować powinno wrócić do normy. Jak nadal będą wariowały obroty to wracamy do punktu wyjścia. :wink:
powodzenia

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 17:25   

MoLi_TRN napisał/a:
ja mam cari 98 i na sekwencji i tez mialem ten problem, zaczeło sie po tym jak zdjęłem klemy... wystarczyło odpowiednio zaprogramowac kompa bo silnik przy klimie jest bardzo obciazony. Radze Ci zrobic restart kompa....

reset kompa a programowanie (uczenie obrotow) to dwie rozne sprawy ze soba powiazane, tzn. po odlaczeniu klem nalezy nauczyc obrotow (instrukacja na forum) a nie odwrotnie.

Odpowiedz do tematu