|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9 DID] Jaki olej do silnika - zwykły czy do diesla |
Autor |
Wiadomość |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2008, 17:30 [Cari 1.9 DID] Jaki olej do silnika - zwykły czy do diesla
|
|
|
Mam w tej chwili wlany olej Castrol Magnatec 10w40 diesel.
Muszę go w tej chwili wymienić i nie mogę nigdzie takiego spotkać - są tylko "zwykłe" bez dopisku diesel. Szukał bym dalej, ale w jednym sklepie sprzedawca powiedział mi, że lepszy do diesla jest ten uniwersalny i żebym nie kupował dedykowanego.
Chmm... Zabił mi tym klina. Może ktoś potwierdzić / zaprzeczyć? Jaki w końcu kupić?
Dzięki za pomoc
Arthus |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 27-06-2008, 17:38
|
|
|
arthus napisał/a: | Chmm... Zabił mi tym klina. Może ktoś potwierdzić / zaprzeczyć? Jaki w końcu kupić? |
Większość oleji ma podwójne oznaczenie, np. SJ/CF. Pierwszy człon oznacza priorytet - dla "benzyniaka" czy np. CD/SF - dla diesel'a. |
EA5W

|
|
|
|
 |
marcinleo85
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 2000r, 1.9 DiD,Comfort
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2009, 22:36
|
|
|
Witam. Miałem taki problem opisany tutaj http://forum.mitsumaniaki...hlight=olej+did
I teraz już wszytko wiem. Dotarłem do ciekawego artykułu odnośnie oznaczeń na olejach, okazało się żę oba te oleje (Castrol Magnatec Diesel 10W40 i Castrol Magnatec 10W40) to takie same oleje, gdyż spełniają jednakowe normy:)
A to odnośnik do tej strony
http://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/
Polecam bo naprawdę warto przeczytać.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK