Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynia basowa
Autor Wiadomość
kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2008, 19:06   

Temat dla mnie jak najbardziej na czasie. Kupiłem sam subwoofer. Jest do DLS MW10 i zamierzam do niego sam wykonac skrzynię. I tu prosze o radę. Rozaptruje dwa rodzaje materiału na budowe skrzyni. Jeden to mdf a drugi to sklejka. Który nadaje sie lepiej?. Zastanawiam się nad rodzajem skrzyni. Planuje zamkniętą. Muzyka jakiej słucham to głownie jazz, rock, klasyczna, nowe rytmy ......... w zasadzie wszystko oprócz HH, dance itp bum bum. I jeszcze jedna prośba. Zastanawiam się nad rodzajem skrzyni. Planuje zamkniętą ale zastanawiam się tez nad BR. Sub będzie napędzany JL Audio. Nie wiem tylko czy 300/2 czy 300/4 z mostka. Mam na razie oba i jeszcze nie zdecydowałem jak to rozwiązac. Pewnie posłucham wszystkich możliwych kombinacji a potem się zdecyduję. Przód na razie napędza Clarion. Ale sie rozpisałem....... wracając do pytań: jaki materiał na skrzynię i jaki rodzaj skrzyni i czym ją wykończyć? jaka tkaniną?. Pozdrawiam

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2008, 18:32   

no raczej MDF bo sie lepiej nadaj ze wzgledu na wlasciwosci. Closed bym robil, nie potrzebny BR bedzie zamulal pewnie wtedy.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 29-06-2008, 23:29   

MDF, HDF, konstrukcje odlewane z żywicy...
MDF - popularny, wygodny w docinaniu.
Teoretycznie skrzynia zamknięta jest przeznaczona pod w/w gatunki muzyczne. Teoretycznie... Nie wiadomo jak dźwięk (fala akustyczna) przebija się przez bagażnik Sigmy, należałoby przyjrzeć się parametrom TS głośnika.
Wykończenie można utrafić u tapicera bądź w zakładzie caraudio. Pewnie welur lub pochodne kocowatych.

Wydaje mi się, że zastosowania wzmacniacza 300/2 jest efektywniejszym rozwiązaniem niż przeciążanie czwórki, jeżeli masz do dyspozycji dwa osobne wzmacniacze.

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 05-07-2008, 07:03   

Panowie, dzięki za rady
Ponieważ przesyłka juz przyszła, głośnik leży sobie bezproduktywnie to nadszedł czas żeby się zabrać do zrobienia skrzyni.
Serek, owszem mam taka mozliwość. W tej chwili dysponuje trzema wzmakami - dwukanałowy Clarion (napędza w tej chwili przód), JL Audio 300/2 i JL Audio 300/4 i na pewno pokombinuję z ich podpinaniem zanim sie pozbędę niepotrzenych rzeczy. JL 300/4 kupiłem ze względu na to, ze będe potrzebował trochę miejsca w moim kombi. A że i tak mam troche zagracony to podpinanie dwóch wzmaków spowoduje kolejne uszczuplenie miejsca w bagażniku. A, że bagażnik otwarty więc liczę, ze nie będzie większych problemów ze słyszalnością suba. Co do materiału na skrzynię - kolega mi radzi robić ją z podwójnej calowej sklejki. Nie tylko na ścianę z głośnikiem, ale na całą skrzynie...... Ja się jeszcze z czyms takim nie spotkałem a co Wy na to?. Obił mi się o uszy termin flok - jako materiał obiciowy na skrzynie? Ktos z Was to stosował? Jak jest z jego wytrzymałością i estetyką? Pozdrawiam serdecznie.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 05-07-2008, 09:20   

Zacznę od końca :wink: Flok to materiał do nanoszenia np. poprzez natryskiwanie. Nakładany w formie cienkiej warstwy. Jaki będzie Twój wniosek o trwałości materiału nałożonego na skrzynię? :wink:

Nie wypowiem się w temacie sklejki kontra pozostałe materiały. Nie znam się od strony technicznej.

Odpowiedz do tematu