|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Trzaski przy wysprzęglaniu |
Autor |
Wiadomość |
porbas
Nowy Forumowicz
Auto: Miś SpaceStar 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2008, 20:30 [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Trzaski przy wysprzęglaniu
|
|
|
Witam,
od jakiegoś czasu, przy naciskaniu i puszczaniu pedału sprzęgła słychać trzeszczenie. Odgłosy są bardzo wyraźne gdy operuję pedałem wolniutko, prawie ich nie słychać przy szybkim wysprzęglaniu.
Ogólne sprzęgło działa bez zarzutu (biegi wchodzą, nic nie zgrzyta, moc i przyśpieszenie OK), ale te trzaski budzą mój niepokój. Mechanicy, których pytałem mówią: trzeba rozebrać sprzęgło i "się zobaczy". Taka operacja to kilka stówek w plecy więc pytam Was o inne pomysły... Czy to może być wysprzęglik? Czy warto do niego zaglądać? A może to ma tak trzeszczeć? MSS 1.6, 92 tys przebiegu. Na wymianę sprzęgła jakby trochę za wcześnie...
Na forum widziałem wiele tematów o sprzęgle (szczególnie w dziale Carismy) ale większość mówi o głośnej pracy pracy gdy sprzęgło przenosi napęd albo o kłopotach z wrzucaniem biegów.
Czy ktoś może polecić solidnego, znającego się na Mistubishi mechanika w Białymstoku lub okolicach? |
_________________ porbas |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-03-2009, 08:22, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
rynio_di [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2008, 20:45
|
|
|
Raczej bez demontażu sprzęgła się nie obejdzie .Ja stawiam na uszkodzenie tarczy sprzęgłowej tj.pęknięcie jej lub sprężyn tłumiących drgania a dalej centralna sprężyna docisku . |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-06-2008, 23:47
|
|
|
A może to coś z innej bajki ? Np. u mnie w Galancie E39A dziwny dźwięk (tyle że stukanie) podczas wysprzęglania (tylko i wyłącznie podczas operowania sprzęgłem) powstaje w wyniku uszkodzenia lewego przegubu. diagnoza postawiona przez Bartekdeejay-a. Słuszna! W mojej ocenie to było sprzęgło. |
|
 |
kuba.wroc.pl [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2008, 15:44 Re: Trzaski przy wysprzęglaniu
|
|
|
porbas napisał/a: | A może to ma tak trzeszczeć? MSS 1.6, 92 tys przebiegu. Na wymianę sprzęgła jakby trochę za wcześnie... |
Mam MSS w podobnym wieku i z identycznym przebiegiem i sprzęgło jest w porządku, więc raczej nie ma tak trzeszczeć;
Miałem takie dźwięki jak opisujesz w moim poprzednim aucie i niestety sprzęgło było do wymiany (ale on miał już swoje kilometry);
Życzenia szybkiego powrotu do zdrowia Twojemu MSS; |
|
|
|
 |
|
|