|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
przepisy za granicą - o czym musze wiedzieć przed wyjazdem |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2008, 21:51 przepisy za granicą - o czym musze wiedzieć przed wyjazdem
|
|
|
w przyszłym tygodniu wyruszam do Włoch przez Niemcy i Austrie. i tu pojawia się moje pytanie- o czym musze pamiętać, na co zwrócić uwage?
Wiem że w Austrii trzeba bezwzględnie trzymać się ograniczeń (jest jakiś drobny margines?np 140 przy znaku 130?) i kupić winietę( tylko gdzie? bo zakładam, że za granicą od razu jest autostrada i jadąc po niej już muszę mieć winietę, a na granicy już się przecież nie zatrzymujemy). Tak samo trzeba mieć sprawne auto bo to sprawdzają i nei mieć CB ani antyradaru(nie mam ani tego ani tego)
w Niemczech ograniczen na autostradach nie ma, chociaz podobno czasami się pojawiają, i to samo pytanie, czy jak znak 130 to muszę koniecznie jechać 130 czy pomimo znaku moge jechac ile chce bo to np tylko sugerowana predkosc?)
o Włoszech nic nie wiem poza tym, że drogie autostrady.
Będę wdzięczny za wszelkie porady |
|
|
|
 |
MoLi_TRN [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 00:28
|
|
|
pamietaj o wyposazeniu autka. W niektorych krajach wymagana jest apteczka i odblaskowa kamizelka. Winiete kupisz na kazdej stacji benzynowej i na granicy tez,kilka euro kosztują. Uwazaj niemczech na autobanie tam smigaja nieoznakowane...szybkie autka policyjne...nie warto przeginac z predkością bo za granicą nakladają bardzo duze mandaty za predkośc....życze spokojniej podrozy, |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 00:47
|
|
|
kamizelkę mam, a apteczkę dokupię w takim razie. Ale czy to nie bedzie tak że do tej stacji też musze jechac autostrada i mogą mnie tam z-haltować? gdzieś czytałem, że można próbowac w pzmot, to jutro podzwonię. O mandatach i nieoznakowanych to czytałem, tylko kogo oni gonią jak niby nie mają ograniczeń? Ewentualnie po czym poznać że jadę fragmentem na którym ograniczeń nie ma? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 08:12
|
|
|
w austrii musisz miec tyle kamizelek odblaskowych ile pasazerow w aucie,
winiete kupisz na najblizszej stacji, nie musisz sie stresowac ze jedziesz kawaleczek bez nalepki pod warunkiem ze zatrzymasz sie na najblizszej i zrobisz oplate.
w niemczech tylko ok 30% autostrad jest bez ograniczen reszta ma jakies ograniczenia, ograniczenie poznajesz po znaku np. 120km/h, brak ograniczenia poznajesz po znaku przekreslajacym jakakowliek predkosc, np. skreslone 120km/h.
w niemczech jest sporo fotoradarow na autostradach bo tam zajmuja sie tym firmy prywatne. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 17:35
|
|
|
no winiete kupiłem dzisiaj w pzmocie. I w sumei szkoda, że większośc jednak z ograniczeniami bo liczyłem, że przez niemcy nadrobię sobie troche czasu, dlatego nei jadę przez czechy (50 km krocej, ale tu jak wjade na autobahn to juz nie zjeżdżam), ale jak 120/130 to szaleństw nie będzie.
Czyli wychodzi na to, że tylko polskie "autostrady" są prawie bezstresowe:P |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-07-2008, 21:09
|
|
|
W Niemczech jedziesz ile fura daje tylko w nocy masz ograniczenie prędkości na autostradzie do 110 oraz przy pracach drogowych. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 21:14
|
|
|
Juiceman napisał/a: | W Niemczech jedziesz ile fura daje tylko w nocy masz ograniczenie prędkości na autostradzie do 110 oraz przy pracach drogowych. |
Nie wszędzie...
Do tej pory duża liczba osób z Europy ściągała do Niemiec na autobahny bez ograniczeń prędkości żeby sobie poszaleć, ale niemcy niestety powprowadzali ograniczenia.
Jadąc trzeba obserwować znaki, bo mandaty u nich słone a policjanci to służbiści którzy przy okazji sprawdzą całe auto i jego wyposażenie.
Swoją drogą to i tak jest super jadąc z ograniczeniem do 160 km/h |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 21:24
|
|
|
czyli ograniczenia jak już sa to nie są jakieś smiesznie niskie typu 120? bo jedziemy mamy maździną 323F i ona więcej 160 to chyba i tak nei da rady. Niestety wg reszty rodziny Colcik za mały na 3 osoby i bagaze. A możnaby go przetestować ostatecznie:P
a jak we Włoszech? wie ktos? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2008, 08:05
|
|
|
Alexander napisał/a: | czyli ograniczenia jak już sa to nie są jakieś smiesznie niskie typu 120? |
ja nie widzialem innych ograniczen jak 90 110 120 130 na autostradzie. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2008, 08:41
|
|
|
szkoda:/ |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
|
Wysłany: 13-07-2008, 07:24
|
|
|
oki, to ja powiem, bo ja sporo w reichu ganiam:
Autostrady (autobahn- A) oraz Bundesstrassen (B) które maja co najmniej dwie jezdnie oddzielone przegrodą budowlaną i po dwa pasy w każdym kierunku, brak ograniczenia prędkości, chyba, że znaki pionowe mówią inaczej, znak granatowy prostokąt z białą liczbą 130 oznacza minimalną średnią prędkość przelotową, a nie ograniczenie... (no chyba, że dolne)
Na Berliner ringu trzymaj sie ograniczenia (A10, A11), bo tam jest to związane z brakiem pasa awaryjnego i jest szczególnie karane...
Tankowanie: za brak paliwa na autostradzie zrobią ci tankowanie supercysterną (taka stacja benzynowa na kołach) cena: lepiej nie pytaj... cena paliwa porównywalna do tej w Polsce (jakieś 5% więcej), jakość paliwa nieporownywalna z niczym w Polsce... pod znakiem stacji benzynowej na autobahnie masz zawsze pokazana odległość do nastepnej stacji często również z odległością i numerem autostrady na której stacja sie znajduje... zazwyczaj odległość pomiędzy stacjami nie przekracza 50km...
poza terenem zabudowanym: 100km/h (na wszystkich drogach w dzień) i 80 km/h w nocy (zasada, że musisz zatrzymać sie w zasięgu swoich świateł mijania...)
teren zabudowany 50 km/h.
szczególnie trzeba uważać przy robotach drogowych (poza miastem) i w tzw ZONE 30 (strefa ograniczenia do 30 km/h- np. na osiedlach i przy szkołach)
dodatkowe oznaczenia: np. znaki zakazu obowiązują dla konkretnych zdarzeń
1. jesli pod znakiem jest napisane np. "bei nasse" to oznacza, że dane ograniczenie stosuje sie tylko przy mokrej nawierzchni.
2. zwracaj uwagę dla jakiego typu pojazdów obowiązuje dane ograniczenie...
3. zwracaj uwagę na ograniczenie wyprzedzania na zwężeniach i tzw pasie max. 2m
teraz ostatnie uwagi: foto znajdziesz prawie wszędzie, poza autostradami bez ograniczeń, tzn. często stoi na ograniczeniu do 120 km/h do 100 km/h
tolerancja: około 10-20 km/h... a i uważaj, bo tam prawie każdy samochód policyjny ma videorejestrator i nie koniecznie tak jak w Polsce zatrzymają cię od razu, czasami tylko wykroczenie ląduje w komputerze, a kontrola jest kompletnie gdzie indziej, np. przez patrol na granicy...
WŁOCHY (nie te w Wa-wie)
co do ograniczenia na autostradzie to nie pamiętam (ale chyba 130) poza tym 50/100(90)
ale zazwyczaj na autostradzie nikt tego nie kontroluje w rozsądnych warunkach (tzn brak śniegu). Zresztą trzymaj się tego co robią inni, to sie nie przejedziesz.
Autostrady płatne na zasadzie: bierzesz bilet na wjeździe, a potem płacisz na zjeździe w budce... cena w przeliczeniu z E na PLN jakieś 50% tego co w Polsce... czasami dodatkowo płatne tunele, ale tylko te długie...
Ograniczenia parkowania w dużych miastach w centrum, często parzyste/nieparzyste, opłaca się samochodzik zostawić poza centrum i jeździć komunikacją... z reszta strasznie obijają samochody
trzymaj sie i nie daj się złapać
Miłych wakacji
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 13-07-2008, 08:45
|
|
|
Juiceman napisał/a: | W Niemczech jedziesz ile fura daje tylko w nocy masz ograniczenie prędkości na autostradzie do 110 |
faktycznie w nocy jest 110?
jechalem2 razy w nocy i wszyscy jechali jak w dzien.... |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 13-07-2008, 10:08
|
|
|
arturro napisał/a: | w austrii musisz miec tyle kamizelek odblaskowych ile pasazerow w aucie, |
he?!?!? |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 13-07-2008, 11:24
|
|
|
Kibloo, dzięki za duzą ilość konkretów:)
więc poza autostradami nie będę jeździć, tylko we Włoszech 10 km do zarezerwowanego hotelu w połowie trasy(w Modenie, Ferrari sobie zobaczę:>) i na miejscu drugie 10.
Czy u Niemców też moge przyjąć, że jak większość na niemieckich blachach jedzie z jakąś szybkością to też moge bez obaw?
i jeszcze raz dzieki:)
a kamizelki i tak posiadam w liczbie 3 więc nie ma prolemu,nawet jak tylu nie trzeba |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
|
Wysłany: 13-07-2008, 19:02
|
|
|
staraj sie nie przekraczać więcej niż 10-20 tak jak ci napisałem... poza tym zawsze trochę ostrożności, i... tyle, pozdrowienia
BTW miałem kiedys przygode w reichu, kiedy ja sobie przepisowo pocinałem 80km/h wzdłuz robót drogowych, a policmajster mnie wyprzedził bo dla niego to bylo zbyt wolno...
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
|
|