Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
14-08-2007, 22:53
Jaki Olej ?
Autor Wiadomość
Szymon_Diesel
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 19:51   Jaki Olej ?

Witam !

Jak w temacie jaki olej do Galanta 1993 2.0 TD , chodzi mi o olej do silnika i do skrzyni biegów ? Bardziej mi zależy na oznaczeniu do skrzyni biegów. Mój przebieg to 193 tyś. Chyba :) , bo tyle mam na liczniku , a kierownica ma raczej wysoki połysk i gałka od zmiany biegów tak samo. No i czy można go zalać półsyntetykiem ? Bo wcześniej jeździł na mineralnym , niewiem jak długo ale obiło mi się o uszy że można przejść z mineralki na syntetyk.

Pozdrawiam.

KaczA
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2007, 20:45   

Szymon_Diesel, ja mój drogi zalałem mobilem 10w40 półsyntetykiem za 75 zł za 4 litry plus do tego 1 litr bo coś tam więcej weszło i żeby było na doleweczki:) ale powiem Ci jedno na allegro jest koleś(musisz poszukać) za 5 litrów niemieckiego castrola bieże cos ok 100 wki!!więc sprawdz ja sie spóznilem. i co ważne jakość tzn firma oleju to duzo bo popatrz: poprzedni włściel lał szajs za 50 zł za 4 litry 10w40 orlena i musiałem dolewki robić dosyć często. Wiesz tam seteczke co jakiś czas:)ale jak jeżdze na mobilu to powąznie od 5 tys ani grama mu nie wlałem i badam go reguralnie!!wiec dobry olej to jest jednak to!! ja mam przehulane juz 227 tyś km i jak narazie to mnie wkurw...tylko przepalona rura wydechuwa:)no i juz lekkie stuki w zawieszeniu, juz kase odkladam na regeneracje!!ale teraz kupiłem znowu sbwoferr dobre radjo JVC wzmachola i narazie bujaka po miescie:)tylko jeszcze szyby przyciemnie muszyna w głośniku i gankstera rusza na POM czyt. Powolny Objazd Miasta:) :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

seba77 
Mitsumaniak
www.cb-Polska.pl

Auto: Galant 99r. 2.5 V6 A/T Tip.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-03-2007, 19:53   

czy do silnika 20.16v starcza 4 litry oleju? i jaki wlac pólsyntetyk? mam przejechane 120 tyś. a do skrzyni automatycznej ile wchodzi oleju ? :D jesli ktos wie xD

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 20:02   

seba77: jak wymienialem olej w silniku w moim 2.0 16v weszly dokladnie 4litry chociaz wg. katalogow powinno wejsc troche wiecej.. pewnie wszystkiego nie zlali;P

seba77 
Mitsumaniak
www.cb-Polska.pl

Auto: Galant 99r. 2.5 V6 A/T Tip.
Wysłany: 01-04-2007, 19:38   

no to zakupie :p 5 literkow dzieki .

zdenek
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 10:21   

Witam
Muszę wymienić olej w silniku 1.8 SOHC 93kW jest tego tyle rodzajów i nie wiem co wybrać.
Obecny olej to Shell mineralny 10W40, myślałem o wymianie na jakiś pólsyntetyk. Silnik jest w stanie bardzo dobrym, (brak nagarów w silniku, olej barwy brązowej, ciśnienie oleju jak należy, itp). Silnik nigdy nie był, i nie będzie zasilany LPG. Jakieś propozycje co do konretnego typu ? Albo jaki olej wlewacie do swoich benzyniaków ?

Foto silnika:
http://www.fotosik.pl/pok...50b2ef1fe3.html

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 13:25   

zdenek napisał/a:

Muszę wymienić olej w silniku 1.8 SOHC 93kW jest tego tyle rodzajów i nie wiem co wybrać.
Obecny olej to Shell mineralny 10W40, myślałem o wymianie na jakiś pólsyntetyk.

Ja polecam Mobil 15W40 Super M mineralny - wszystkie moje dotychczasowe Miśki zalewałem Mobilem i wszystko było OK.
Po co chcesz zmieniać na półsyntetyk?

zdenek napisał/a:

Albo jaki olej wlewacie do swoich benzyniaków ?

Ja dotychczas do Miśków lałem:
- CA0 - Mobil 1 5W50 Rally Formula - full syntetyk
- MSR - Mobil 10W40 Super S - półsyntetyk
- MSS - Mobil 1 5W50 Rally Formula - full syntetyk

"Trochę" kilometrów natłukłem na Mobilu i szczerze mogę go polecić.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 10-07-2008, 13:27   

slo_mo napisał/a:
Po co chcesz zmieniać na półsyntetyk?

zdenek napisał/a:
Obecny olej to Shell mineralny 10W40

10W40 to półsyntetyk

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

zdenek
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 13:53   

Sory, obecny olej to 15W40. Zalecany jest 10W40, jak zastosuję półsyntetyk to się chyba nic nie stanie. Podobno lepsza ochrona dla silnika i nie ma ryzyka rozszczelnienia silnika (wątpię zeby coś takiego miało miejsce).

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 10-07-2008, 17:33   

Jaki jest przebieg?

zdenek
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 17:47   

jacek11 napisał/a:
Jaki jest przebieg?

Jakieś 180tys kilometrów, samochód jest sprowadzony z Holandii, a tam był serwisowany.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 10-07-2008, 22:04   

Śmiało lej 10W40 :)

Ja osobiście leje Mobil 1.
Jest dobry,i niedrogi :D

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 13-07-2009, 19:34   

U mnie jest teraz problem... bo nie wiem już jaki olej wybrać.
Mój "Miś" ma na liczniku już ponad 190 tys., a rzeczywiście pewnie jeszcze więcej (tak to jest kupować u "handlarzy")...

Tu już nieco pisałem o tym, że chcę wymienić olej. Teraz mam Castrol Magnatec 10W/40 półsyntetyk.
Niektórzy polecają mi Elf'a, ja osobiście chciałem zalać Miśka Mobilem Super S 10W-40 półsyntetyk.

Więcej wątpliwości? Otóż...:
-Ostatnio jechałem na mycie silnika, bo wiedziałem, że silnik się poci, chciałem zobaczyć skąd. Czekając, aż zwolni się kolejka, postanowiłem sprawdzić poziom oleju... bagnet był suchy :x Po umyciu silnika, rozruszałem go troche i pojechałem od razu dolać oleju (tego samego co był - Castrol). Zalałem do maksymalnego poziomu, bez przelewania (2 kreska na bagnecie)

Było to jakieś 3000 km temu. Teraz sprawdzałem na zimnym silniku i jest trochę ponad minimum :?
Ostatnio wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów, ale nie wiem czy może ona mieć jakiś wpływ na ubytki oleju.
Jak przyglądam się spalinom z rury wydechowej, to Miś raczej nie kopci, spaliny wyglądają raczej normalnie... na emisji spalin dawno nie byłem, wiec pewności nie mam czy sobie nie "popija" :D

-Chciałem zalać po wymianie "Modyfikator Plus", ale waham się, wydaje mi się, że to jednak "pic na wode". Może pomoże mi uszczelnić silnik :?: Chyba jednak zaczekam trochę po wymianie oleju, może po zalaniu czegoś lepszego (bo o Castrolu już dość różne opinie słyszałem) oleju przestanie ubywać.

P.S.
-Jaki filtr oleju polecacie? Bo widziałem różne filtry w różnych cenach... czy polski "Filtron" wart jest założenia w Galancie, czy może coś innego?

-Słyszałem różne opinie... czy jeśli teraz mam półsyntetyk, to mogę zalać syntetyk? Niektórzy mówią, że to rozszczelni silnik, od innych słyszałem, że nie ma przeciwwskazań :?

-I jeszcze jedno - jaki olej jest zalecany przez producenta?

jarekrk 
Mitsumaniak

Auto: E46 323
Wysłany: 07-09-2009, 11:29   

przewertowałem książkę serwisową jak tylko mogę i nie znalazłem, ani na forum zbyt wielu informacji więc zapytam tutaj , gdyż temat podobny

ile dokładnie ma wejść oleju do silnika 2.0 16v ?

rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Wysłany: 09-09-2009, 19:32   

:D ja leję najtańszy jaki jest 10w40 ostatnio kupiłem jakiś ruski i też śmigam obecnie na rynku jest sporo firm które przelewają oleje w swoje bukłaki kupując hurtem o dużych firm i sprzedają taniej nie ma się co martwić ważna jest konsystencja 10w40 lub 15w40 przy większym przebiegu miśki zazwyczaj dobrze sobie radzą w tych parametrach gęstości i naprawdę czy dasz 150zł czy 40zł za olej to już tylko sprawa twojego budżetu pozostałe parametry różnią się może ze 3% pomiędzy olejami jednej a drugiej firmy nie łudźmy się że jak damy dwie stówy to będzie to 100% lepsze niz to co za 60-70zł takiej różnicy na pewno nie ma 8)

Odpowiedz do tematu