Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno Eclipse 1G prośba o pomoc do MitsuManiaków :)
Autor Wiadomość
Bzymas 
Nowy Forumowicz

Auto: Chcę kupić Eclipse 1g help :)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2008, 16:03   Kupno Eclipse 1G prośba o pomoc do MitsuManiaków :)

Witam, jestem nowym ale jakże zapalonym użytkownikiem tego forum. I wiem już teraz że interesuje mnie posiadanie Eclipse 1G. Liczył bym tu nie tylko na pomoc w ocenie sugerowanych przezemnie samochodów, ale rownież na polecenie mi konkretnego modelu. Najlepiej jakby zrobiła to osoba o długim stazu użytkowania tego forum :)
A tymczasem podam kilka linków do obserwowanych przezemnie aukcji. Być może któryś z was mitsumaniaki zna te konkretne modele samochodów i jest mi w stanie co nieco o nich powiedzieć. Z góry zaznaczam że jeśli znajdzie się osoba dzieki której uda mi sie kupić zadbaną Eclipse za w miarę rozsądne pieniądze, to napewno nie pozostane dłużny w sensie finansowym. Zachęcam do współpracy wszystkich MitsuManiaków i czekam na gorące propozycje. A linki które wpadły mi w oko to :

http://moto.allegro.pl/it...ne_eclipse.html
--->
Dodam że rozmawiałem już z właścicielem tego samochodu i myślę że za tak zadbne wizualnie autko cena jaką zasugerował ( plus minus 5000 zł ) jest dość atrakcyjna. Zastanawia mnie ten nowy lakier w 2007 roku.
No i oczywiście jak w każdym przypadku oprócz wyglądu zewnętrznego bardziej liczy się to na jakie ewentualne niespodzianki mógłbym natrafić. Tu zwracam się z prośba do MitsuManiaków mieszkajacych we Włocławku lub okolicach, z prośbą o oględziny auta, i odsyłam do punktu pierwszego mojej wypowiedzi a mianowicie to że lubię się odwdzięczać za pomoc :)

http://moto.allegro.pl/it...na_eclipse.html
--->
A oto kolejny okaz ktróry wpadł mi w oko. Ponawiam prośbę o oględziny auta przez użytkowników mieszkających w pobliżu Ostrołęki.

http://www.moto.allegro.p...jestrowana.html
--->
Kolejny interesujący okaz i znowu prośba o oględziny.

Zaznaczam że interesuje mnie auto czerwone lub czarne. Ale oczywiście jeśli auto technicznie bedzie godne uwagi to kolor nie będzie miał znaczenia

Zastanawiam się również nad samodzielnym wyjazdem do Niemiec, tylko na tym kończy sie moja wiedza o tego typu wyjazdach. Na szczęscie umiem rozmawiać po niemiecku, nauka w szkole nie poszła w las. Czy może ktoś z was posiada jakąś wiedze, gdzie należało by się wybrać po tego typu samochod.

Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieję że stane się kolejnym szczęśliwym MitsuManiakiem, a z tego co zaobserwowałem na tym forum takich nie brakuje.
Nie ukrywam że z chęcią odkupił bym auto od ktoregoś z was, bo odrazu widać że ktoś się interesuje samochodem jak sie zarejestruje i bierze czynny udział w dyskusjach, tak że jesli jakis MM chciałby się "pozbyć" swojego Miśka to przywitam go z otwartymi rękoma.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bzymas 17-07-2008, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 14-07-2008, 09:13   

Wejdź na stronkę klubową eclipsa, tam napewno więcej osób związanych z tym autkiem będzie mogło Ci pomóc. Kilku klubowiczów sprzedaje też swoje miśki.

http://www.eclipse.net.pl

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 14-07-2008, 12:13   

Bzymas napisał/a:
ale rownież na polecenie mi konkretnego modelu

Nie bardzo jest co polecać, wersja najbardziej dostępna i z najłatwiejszym dostępem do części to GS Europa (2,0 16V 150KM). Pozostałe modele GST (210KM) i GSX (210KM+4x4) to w wersji 1G mega rarytas, najczęściej mechanicznie w agonalnym stanie.

Co do oceny auta z ogłoszenia jestem daleki od wyrażania opini. Auto ocenia się namacalnie. Na fotkach pięknie wyglądają :)

Polecam jeśli nie czytałeś ten temat : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12637

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Bzymas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-07-2008, 20:35   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) . Liczą się szczere checi. Kolego czy mogłbyś sprecyzowac kto chce sprzedac ? Bo podobno z tego co czytałem w którymś tam poście to niektorzy czekaja po pół roku aż ktoś z klubu bedzie chciał cokolwiek sprzedac :) . Raczej watpie ze jest "kilka" na sprzedaż. Poza tym w dziale sprzedam nie ma nic na ten temat. Mimo wszystko dzięki i pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków.
PS.
Byłem we wtorek we włocławku oglądać jednego z miśków ktore zlinkowałem wyżej, niestety nie znam się na samochodach wiec trudno było stwierdzić, ale z moich amatorskich obserwacji wynikło że nie warto go brać, mimo że facet co sprzedawał był właścicielem jednego z najdroższych klubow we Włocławku. Zaprosił nas na herbate ;ppp dalismy sie przekonać, jak zobaczyłem ceny to tylko modlilem sie zeby bylo na koszt właściciela hehe i na szczescie pomyślał o nas :)

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2008, 22:23   

Z tego co pamiętam to sprzedaje patallah i james( i jeszcze ze 2 inne osoby ale nie pamiętam dokładnie, może extrim?), poszukaj kontaktu do nich na forum i wypytaj. Obaj są z Warszawy.

Bzymas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2008, 11:08   

Dzięki za konkretną odpowiedz :) ale bede drążył temat dalej.
1) Od którego z tych użytkowników najbardziej by się opłacało kupić?
2) Ile taka zadbana Eclipsa od Klubowicza ma prawo kosztować?
3) Dostałem oferte od jakiegos McGyver na forum eclipsy, ale wiadomości na priva nie biorę pod uwage.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2008, 11:43   

Tak naprawdę to trudno powiedzieć w jakim stanie są te wózki, tylko ich właściciele wiedzą dokładnie, nie każdy chwali się usterkami itp. Ja kupiłem od klubowicza niby zadbany a powychodziły takie kwiatki, że nieraz nie spałem pół nocy myśląc skąd tu wziąć na naprawę. Z drugiej strony nie można mieć do nikogo pretensji, że coś się poważnego sypnie choćby po tygodniu użytkowania, bo auto mogło naprawdę jeździć bezawaryjnie 2 lata, a jak go kupisz to nagle się wysypie coś co ze starości poprostu musiało się rozlecieć. Najważniejsza jest buda, jak kupisz powypadkowego, zjedzonego przez rudą to nic już nie powalczysz, reszta to części wymienne. Dobrze jak ktoś udowodni naprawy jakie już wykonał, zawsze to dobrze świadczy o nim, że dbał o autko, wiesz też mniej więcej czego już nie musisz robić. Sama wymiana amorków, tarcz, klocków, opon to koszt kilku tysięcy, jak ktoś wymienił to jesteś do przodu bo w takim starym autku musisz to zrobić i tyle. Nie kupuj sprowadzonych z niemiec z zawiechą w idealnym stanie...ta zawiecha jest dobra przez kilka miesięcy a w kontakcie z polskimi drogami posypie się w takim tempie, że się nie pozbierasz(coś o tym wiem i nie tylko ja). Zwróć uwagę na pracę skrzyni i silnika, nie przejmuj się drobnostkami jak brak jakiejś śrubki czy zaślepki albo nie działającymi szybami. W tych autach to częste usterki. Warto się skupić na stanie tych podstawowych elementów. Drogie są też piasty tylnych kół, więc warto na nie zwrócić szczególną uwagę. A co do aut klubowiczów po patallach pisał, że jego gs lepiej się zbierał niż nowo zakupiony talon awd, z którym ma problemy. James z tego co pamiętam też rozbierał miśka praktycznie do gołej blachy i robił dla siebie, więc powinien być zadbany jeśli go poskładał do kupy. Nie wiem co tu jeszcze mam napisać, oglądać, oglądać i oglądać. Przetrzepać w serwisie pod kątem większych wydatków, drobnostki przeboleć bo ideału poprostu nie znajdziesz. Co do cen to 7-8tyś powinno starczyć na dobrze utrzymany egzemplarz, do którego nie ma się o co za bardzo czepiać. Jeśli drożej to musi to być poparte naprawde idealnym stanem i poważnymi modyfikacjami(za np. 10 tyś to czepiałbym się o wszystko, ma być ideał!). Ogólnie możesz trafić super egzemplarz za 5 tyś i mega padakę za 12 tyś. Jak już upatrzysz jakiś egzemplarz i będziesz go oglądał to poproś kogoś kto posiada eclipsa, nie też obejrzy, może coś zauważyć odstępującego od normy...

Bzymas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2008, 12:05   

Dzieki Viader, jak narazie jesteś najbardziej pomocnym dla mnie użytkownikiem tego forum :)
W naszej dyskusji dobijamy do najważniejszego punktu hehe, mianowicie chodzi właśnie o osobę która zna się na Eclipsach i była by chętna pomóc. Jeśli jest ktoś taki to proszę o kontakt na numer telefonu 722 101 945 (oczywiście najpierw napisać na forum). Wiem że cenny czas cennej osoby kosztuje. Najlepiej z góry się umówić na określoną kwotę za taką pomoc i wszystko bedzie OK :)
Liczę na jakieś oferty z tym związane
MAM CZAS OD 17.07.2008 DO 24.07.2008 i chciałbym to załatwić w tych dniach (to nie znaczy że mi się bardzo spieszy z kupnem :biggrin: ). Więc jeśli komuś przypasuje to proszę się odzywać. Nie mam w tej chwili swojego samochodu ale gdyby to było naprawde potrzebne to coś by się znalazło. Najlepiej gdyby osoba taka była w stanie polecić mi konkretny model w jej okolicach. Wole unikać dalekich podróży w tą i spowrotem w nieznane, na dodatek z kimś kogo czas kosztuje. No to chyba tyle, jeśli czegoś nie napisałem to pytać. Pozdrawiam

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2008, 12:19   

Myślę, że jeśli chcesz płacić za czyjąś pomoc i chcesz mieć gwarancję stanu technicznego to musisz wziąć mechanika. Myślę, że nikt z klubu nie weźmie za pomoc pieniędzy, ja bym przynajmniej nie wziął. Z drugiej strony nikt Ci nie zagwarantuje, że kupując ten konkretny model nie utopisz kasy...można najwyżej stwierdzić czy coś jest nie tak jak być powinno w zachowaniu autka, czy jest wizualnie zadbane itp.

Bzymas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2008, 12:37   

Może faktycznie masz rację, jest u mnie w mieście typek który zajmóje sie sprowadzaniem tylko i wyłącznie Mitsubishi (głownie galanty) ale pare Eclips też sprowadził. Może po prostu zapłace mu i z nim pojade pooglądać kilka prywatnych ofert. Wielkie dzięki za pomoc Viader, masz odpowiedz na każde moje pytanie. Chciałbym ci wystawić to coś że "pomogłeś" ale nie wiem jak, takie szczegóły to na priva mi wyślij jeśli jesteś tym zainteresowany. A tymczasem WIELKIE DZIĘKI :)
Wypatrzyłem fajną ofertę : http://otomoto.pl/mitsubi...s-C5523664.html
PS.
Mam nadzieję że temat nie upadnie i wypowie tu się jeszcze kilka osób
Pozdrawiam.

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Wysłany: 17-07-2008, 12:46   

Bzymas, powiem tak. Przeglądaj sobie oferty z całej Polski i jak znajdziesz coś co by Cie interesowało choć w najmniejszym stopniu nie z Twoich okolic to daj znać :) Napewno sie ktoś znajdzie kto pomoże :) Jak będziesz widział jakąś sztuke w okolicach Łodzi to wal jak w dym :)

Bzymas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2008, 13:10   

O jak miło, dzięki kolego. Już zakochałem się w tym forum.
Ten okaz z Rzeszowa mi się podoba ( http://otomoto.pl/mitsubi...s-C5523664.html ) . Mój przyszły nabytek tak jak napisał kolega Viader musi to spełniać
viader napisał/a:
Najważniejsza jest buda, jak kupisz powypadkowego, zjedzonego przez rudą to nic już nie powalczysz, reszta to części wymienne.

I tego właśnie będę się trzymał.
Jeśli natrafię na jakiś ciekawy okaz to napewno zlinkuje, no i oczywiście bedę starał się jak najdokładniej opisywać moje zmagania przy kupnie pierwszego eclipsa.
Pozdrawiam

Edytowany:
Sz@kal napisał/a:
Jak będziesz widział jakąś sztuke w okolicach Łodzi to wal jak w dym :)

Heh no i znalazła się :)
http://otomoto.pl/mitsubi...v-C5523369.html
Z tego co tam pisze samochod w prawie idealnym stanie cytuję :"Ma ślady normalnego użytkowania." To jedyna opinia nawet nie negatywna wynikająca z ogłoszenia.
Teraz zastanawia mnie czy miałbyś czas to sprawdzić. Oczywiście ofertę z kilku postów wyżej podtrzymuje. Z góry dziękuje za zaangażowanie.

ciechan
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2008, 08:28   

Ja mam do sprzedania Eclipse, rok prod. 1993, silnik 2.0 16V, 4G63 6 bolt, 150 Km, przebieg 234 000 km, czarny, klima, ABS, 2 komplety kół: zimowe, fabryczne aluminiowe felgi, opony 195/15/55, letnie aluminiowe felgi Ronal, opony 225/17/45, sportowa kierownica skórzana MOMO. Oryginalna książka serwisowa i instrukcja obsługi, alarm, w zestawie 3 komplety kluczyków z pilotem, w tym jeden typu „scyzoryk”.

Samochód został sprowadzony do Polski w roku 1996. W roku 1998 został kupiony przez mojego kolegę, który jeździł nim przez 8 lat. W międzyczasie mój kolega dorobił się 3 samochodów, żony i dzieci. Dzięki temu, po dwóch latach namawiania go na sprzedaż udało mi się go od niego odkupić w październiku 2006 r., z przebiegiem 210 000 km. Był to zakup przemyślany i celowy, gdyż dokładnie znałem to auto od wielu lat, jeździłem nim wielokrotnie i wiedziałem, że nie kupuję „kota w worku” (czytaj jakiegoś złoma) jakich wiele ostatnio sprowadzono i jakich wiele widziałem szukając auta dla siebie. Zakupu nigdy nie żałowałem, w ciągu dwóch lat zrobiłem nim ponad 20 000 km głównie na trasach i w weekendy ponieważ na co dzień poruszam się metrem i auto nie jest mi potrzebne. W tym czasie auto mnie nigdy nie zawiodło i bez stresu do niego wsiadałem, wiedząc, że dojadę nim do celu – najdłuższa jednorazowa trasa to ok. 1500 km. Oczywiście jak w każdym używanym aucie nie uniknie się „wkładu finansowego” Oto, co spis wymian i napraw:

listopad 2006
stan licznika 212000 km

filtr powietrza filtron
kable WN NGK ME65
świece NGK BPR6EY11
uszczelka pokr. zaworów ering
uszczelki świec
filtr paliwa JC
alternator mitsu
ROZRZĄD
pasek rozrządu Conti-tech
pasek balansowy Tsubaki
napinacz hydrauliczny Hyundai
pompa wody GMB
rolki napinajace GMB
napinacz balansu GMB
olej do skrzyni biegów Synchromesh Pennzoil

Koła letnie RONAL Continental 225/17/45

listopad 2007
stan licznika 226000

dolne sworznie wahacza 555
filtr oleju
olej silnikowy Valvoline Maxlife 10W40
płyn do chłodnicy Shell
płyn hamulcowy Castrol DOT4

kwiecień 2008
stan licznika 232000
osłona rozrzadu
uszczelki wtryskiwaczy ering

Jeszcze przed zakupem wymieniona tylna piasta z łożyskiem. Po zakupie standardowo zrobiłem wymianę rozrządu, świec, przewodów WN , wszystkich filtrów i oleju. W związku z częstą przypadłością Eclipse, jaką jest zgrzytająca trójka w skrzyni biegów, sprowadziłem z USA specjalny olej Pennzoil Synchromesh, do tej konkretnej skrzyni biegów – nie przypuszczałem, że olej może tak poprawić pracę skrzyni. Kolejna przypadłość Eclipse – silnik krokowy i wylewające się kondensatory w komputerze ECU – naprawione u jednego z nielicznych „magików”, Bartka z Warszawy (fani Mitsubishi doskonale wiedzą o kogo chodzi). Amortyzatory tylnej klapy – wymienione na wzmocnione ponieważ standardowo fabryczne nie wytrzymują ciężaru klapy i przeważnie nie działają. Ostatnio wymienione uszczelki pod wtryskiwaczami gdyż pod 3 wtryskiem łapało lewe powietrze.

Koszt samych części i materiałów eksploatacyjnych, który poniosłem to ponad 4000 PLN ale dzięki temu jeździłem „pewnym” samochodem.

Zrobiony delikatny tuning optyczny polegający na zrobieniu podświetlenia wewnętrznego na czerwono oraz założeniu aluminiowej osłony na zegary.

Dodatkowo do samochodu posiadam palmtop z oprogramowaniem (datalogger) do monitorowania bieżącego ponad 30 parametrów pracy auta (obroty, kąty zapłonu, otwarcia przepustnicy, temperatury itp itd). Dokładny opis tutaj: http://www.mitsubishi-gra...hlight=ecu+palm

Od 2006 jestem na:
www.eclipse.net.pl
www.mitsumaniaki.com

Samochód ten wbrew pozorom nie pali wcale dużo – na trasie zużycie to 7,5-8,5l/100 km, w mieście 9-10l/100 km.

Samochód sprzedaję tylko dlatego, że u mnie też zmieniły się priorytety życiowe i jak się ma rodzinę to potrzeba czegoś większego W związku z tym musiałem przesiąść się do małego autobusu jakim jest Ford Galaxy

Cena wywoławcza to 9 500 PLN, możliwa jest sprzedaż z jednym kompletem kół (zimówki, 15”), wtedy cena może być obniżona o 2000 PLN. Oczywiście uprzedzając głosy, że można kupić takie auto juz za 4000 PLN odpowiem: tak, można i to bez problemu, tylko prędzej czy później włożysz w nie co najmniej drugie tyle i nigdy nie będziesz wiedzieć, kiedy coś się w nim zepsuje. Ja znam to auto od 10 lat i wiem co w nim było robione, w jakim jest stanie i wiem ile to kosztuje. Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości to zapraszam do lektury for dyskusyjnych, które pełne są próśb o pomoc i narzekań jak to auta się psują – psują się szroty kupione za grosze, dobrze utrzymane auta jeżdżą ale też i kosztują.

Samochód do obejrzenia w Warszawie przy ul. Racławickiej. W razie pytań tel. 0601788348

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Wysłany: 16-08-2008, 12:58   

Bzymas, szkoda ze nie napisałes nowego posta tylko edytowałeś bo nie widziałem że coś się ruszyło w tym temacie. A teraz ogłoszenie juz nieaktualne chyba jest

Odpowiedz do tematu