Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z klimatyzacją...
Autor Wiadomość
jacek.zuk
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2008, 13:55   Problemy z klimatyzacją...

Witam,

Lancer 2.0 AT 2006

Ostatnio analizując spalanie mojego Lancerka (nie za małe) sprawdziłem, że przy włączonym nawiewie na szybę lub nogi + szybę, załącza się sprężarka klimatyzacji - kontrolka AC nie podświetla się! Nieświadomy tego jeździłem praktycnie cały czas przy takim ustawieniu. Przy nawiewie, który nie obejmuje szyby -> klima się nie uruchamia

Dzwoniłem do kolesia który naprawiał mi klimę swego czasu i twierdzi że tak ma być... Czy jednak rzeczywiście? Ktoś kto posiada podobny model mógłby to u siebie sprawdzić?

Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony przez krzychu 09-07-2014, 18:42, w całości zmieniany 1 raz  

Dominik77
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2008, 01:38   

Potwierdzam jest to zupełnie normalne.

jacek.zuk
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2008, 11:06   

A jest jakieś uzasadnienie dlaczego A/C włącza się tylko przy nawiewie na szybę - nawet kiedy używam ciepłego powietrza? I dlaczego nie mogę tego wyłączyć?

Odczuwalnie wpływa to na spalanie i osiągi samochodu więc zastanawiam się nad odłączeniem tego mechanizmu (mam nadzieję, że wystarczy pokombinować przy pokrętle;). Myślicie, że są jakieś przeciwwskazania co do ingerencji w mechanizm zmiany stref nawiewu?

Pozdro

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2008, 21:43   

Lancer 2004 - klima ma sterowanie reczne. Jesli nie wlacze klimy przyciskiem A/C to nie ma prawa sie sama wlaczyc. I tak wlasnie jest, niezaleznie od ustawienia nawiewu.

Dominik77
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2008, 10:09   

Uzasadnienie jest takie, że klimatyzacja osusza powietrze, co powoduje szybsze odparowanie szyby. W wersjach i samochodach z USA jest to już powszechnie stosowane i coraz częściej w europejskich. Chodzi tu zapewne o bezpieczeństwo.

Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 14-07-2008, 22:42   

a to ciekawostka. W Lancerze 1.6 MT (2007) z klimatronikiem zachowanie jest troche inne. Klima wlacza sie po ustawieniu nawiewu na szybe ale jest to widoczne i mozna ja wylaczyc.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-07-2008, 12:47   

hmm ale tego climatronica w ogole sie da wylaczyc? Skoro jest automatyczny??

Krzychu

Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 15-07-2008, 23:51   

krzychu napisał/a:
hmm ale tego climatronica w ogole sie da wylaczyc? Skoro jest automatyczny??

jest wybor trybu pracy - reczny i automat

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2009, 13:40   

Dobra to mam pytanie. Jest trochę cieplej wsiadam do auta (klima automatyczna w Intesne) odpalam auto nie włącza klimy tylko daje na maxa wentylatory i chłodzi powietrzem z zewnątrz (pokrętło tak na 18-19 stopni) niestety nie bardzo mu to wychodzi więc wciskam środkowe pokrętło klima się załącza i po chwili jest już przyjemne 18-19 stopni. Czy to normalne że nie załączyła się sprężarka klimatyzacji automatycznie? Może przestawiłem ją w jakiś tryb ręczny?

Tak sami jak w zimie włączę klimę ręcznie to ona się wyłączy kiedyś tam sama?

Krzychu

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 06-04-2009, 18:51   

Masz OK. Climatronic w Lanserze tak działa. Automatycznie reguluje kierunek nawiewu i jego siłę. Jak chcesz dodatkowo używać klimy to ją musisz włączyć, a później ona sama wszystko reguluje. Temat dotyczy czego innego. Włączania się klimy przy ustawieniu na wentylację przedniej szyby. Tak mam być i IMHO to świetne rozwiązanie.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2009, 18:56   

Tak zauważyłem że jak przekręcisz pokrętło lewe do końca to faktycznie automatycznie się załączy, ale jeden ząbek wcześniej już jest na off.

No to w sumie trochę lipa bo myślałem że sobie schłodzi (np. jak auto jest nagrzane na słoncu) a potem się wyłączy jak już będzie dało radę chłodzić powietrzem z zewnątrz bez potrzeby użycia klimy.

Chodź ma to dobre strony można ręcznie wywołać załaczenie klimy co się przyda w zimie żeby nie stała długo nie używana.

Dzieki.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 06-04-2009, 19:16   

A czy przypadkiem obsługa panelu klimatyzacji nie jest wyjaśniona w instrukcji obsługi samochodu? :roll:

Bojar 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2009, 19:54   

Kofi napisał/a:
A czy przypadkiem obsługa panelu klimatyzacji nie jest wyjaśniona w instrukcji obsługi samochodu? :roll:

Jest, jest :)

Krzychu - to że masz włączoną klimatyzację to nie znaczy, że ona działa non-stop
Jak schłodzi to się wyłączy. Jak ustawisz na wyższą temperaturę to też się nie włączy.
Dla mnie możliwość wyłączenia klimy to akurat zaleta.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2009, 20:14   

Bojar napisał/a:
Jak schłodzi to się wyłączy. Jak ustawisz na wyższą temperaturę to też się nie włączy.

Możesz przytoczyć źródło takich informacji. Bo moim zdaniem jak świeci się kontrolka od klimy to znaczy że sprężarka działa. To jest taka sytuacja jak w zimie czyli masz włączoną klimę a zimno na polu i masz ustawione powietrze na ciepłe. A jednak klima działa bo osusza powietrze. Więc w moim odczuciu jak się świeci to sprężarka działa.

Krzychu

[ Dodano: 06-04-2009, 20:15 ]
Kofi napisał/a:

Przeczytałem wnikliwie jakiś miesiąc temu. Nie było to zbyt jasno opisane z tego co pamiętam ale mogę zaglądnąć jeszcze raz.

Krzychu

Bojar 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2009, 20:22   

krzychu napisał/a:
Możesz przytoczyć źródło takich informacji. Bo moim zdaniem jak świeci się kontrolka od klimy to znaczy że sprężarka działa.

Hmmm źródła nie mam ALE charakterystycznie słychać włączanie się sprężarki.
Taki stuk i obroty rosną. Moim zdaniem nie chodzi ciągle.

Odpowiedz do tematu