Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma 1,8 GDI] Czyszczenie przepustnicy, a spalanie
Autor Wiadomość
Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-07-2008, 11:09   [Carisma 1,8 GDI] Czyszczenie przepustnicy, a spalanie

Jak już wspomniałem w innym wątku, wczoraj ASO czyściło mi przepustnicę. Nie wiem dokładnie jaką metodą (czy płynem spieniającym czy fizyczne skrobanie), zapomniałem po operacji zapytać, ale jej wyczyszczenie w ogromnym stopniu wpłynęło na spalanie. Pozytywnie oczywiście. Ostatnio podróżowałem na Mazury i z powrotem i komputer pokazywał 6.4. Po zatankowaniu rzeczywista wartość okazało się wyższa i było to 6.7. I tak dobrze jak na automat. Wczoraj natomiast w drodze powrotnej z ASO (150km) komputer wyświetlił nieprawdopodobne 5.6 l/100km. Niech realna wartość to będzie nawet 6.0 to i tak rewelacja jak na automat. Co prawda jazda była dłuższymi odcinkami mocno kapelusznicza bo padało dość mocno i jechało się 80km/h, ale wynik i tak cieszy.:)
Wniosek - jeśli ktoś uważa, że mu GDI za dużo pali, niech zacznie od przeczyszczenia przepustnicy.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 24-07-2008, 11:47   

Zawsze uwazalem ze jesli umie sie odpowiednio jezdzic samochodem z silnikiem GDI to spalanie zaskoczy nie raz pozytywnie ofcorz :)
Ile razy czytalem gdzies w gazetach o silnikach GDi ze mialy one malo palic a w rzeczywistosci pala tyle samo albo i wiecej od konwencjonalnych silnikow :D
Gdyby sie nauczyli jezdzic tym silnikiem to by go chwalili :) ...niestety dalej jest niedoceniany :evil: ...i jak Motor napisal "mozna go kupic (samochod z tym silnikiem) zdecydowanie ponizej jej faktycznej ceny rynkowej"
Podsumowujac baardzo dobry silniczek ten GDI :) :twisted:
pozdroo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 24-07-2008, 11:54   

Tez w tym roku w drodze do/z Bułgarii zaliczyłem dwa takie spalania w okolicach 6.7 na automacie (6.75 i 6.79) i to nie z kompa bo ten pokazywał średnią za całą trasę niemal litr więcej ale z tankowania. Jak dla mnie to wynik sensacyjny. Nie wiedziałem ze aż tak delikatnie jechałem :badgrin:

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 24-07-2008, 14:59   

Co prawda ostatnio nie czyściłem przepustnicy i nie mam bieżącego porównania spalania, ale byłem teraz na wakacjach w Sudetach i jestem mile zaskoczony. Myślałem, że po wspinaczkach krętymi drogami na wzniesienia Sudetów spalanie bedzie baaaardzo duże, a okazało się, że przy tankowaniu po przejechaniu około 600 km na trasie dojazdowej do gór i po jeżdzie po nich wyszło 7,0 l/100 km. Jedynym mankamentem jaki zauważyłem przy jeździe cari z GDI, to stosunkowo duże spalanie na krótkich odcinkach (1-3km) po mieście (ostatnio wyszło mi 15l/100). Tłumaczę to tym, że cały czas na ssaniu, ale cóż chciałoby się, by było mniej :P .

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-07-2008, 15:08   

wazu napisał/a:
Jedynym mankamentem jaki zauważyłem przy jeździe cari z GDI, to stosunkowo duże spalanie na krótkich odcinkach (1-3km) po mieście (ostatnio wyszło mi 15l/100). Tłumaczę to tym, że cały czas na ssaniu, ale cóż chciałoby się, by było mniej :P .

Mam tak samo. W trasie pięknie, ale w mieście żre. Również robię krótkie trasy bo to małe miasto i wychodzi pewnie podobnie, chociaż dokładnie nie sprawdzałem. Zobaczę po tym czyszczeniu jak będzie.

NovyScot 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sport
Kraj/Country: UK
Wysłany: 24-07-2008, 22:56   

No wiec tak. U mnie na pokladzie 5 osob (2 mezczyzn po ok 80kg i 3 kobiety drobne), auto zatankowane do pierwszego odbicia, gorskie drogi w Szwajcarii. Wynik to 1022 km do zaswiecenia sie kontrolki rezerwy.
W miescie wynik to max 8,5litra.
Uwazam ze to calkiem przyzwoicie.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2008, 18:35   

fular napisał/a:
To ja popsuję trochę Wasze statystyki :) U mnie cały czas 9,5-10,5 l/100km. Trasa mieszana. Klima chodzi non stop, lato czy zima. A do przepustnicy, zaworu EGR i kolektora muszę zajrzeć, bo dawno już je czyœciłem. Orientujecie się ile by kosztowało takie czyszczenie w ASO?

Za czyszczenie przepustnicy ASO w Białymstoku policzyło 160zł.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 29-07-2008, 08:48   

W Kielcach w ASO tyle samo kosztuje 160zl
Pozdroo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 29-07-2008, 08:49   

Pewnie liczą to jako roboczogodzinę więc taka sama cena wychodzi ale jeśli to robią bez wymontowania przepustnicy to szkoda kasy na taką robotę.

barran 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI GLS
Kraj/Country: UK
Wysłany: 10-08-2008, 11:07   

Witam. Rozumiem ze czyszczenie przepustnic polecacie robic tylko w ASO? Na necie znalazlem ASO Sobczyk w Czestochowie. Czy ktos ma jakies doswiadczenie z nimi? Czy sa jakies inne w miare proste zabiegi ktore moga wplynac na spadek spalania?
Pozdro

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-08-2008, 13:30   

Polecamy czyszczenie przepustnicy własnoręcznie ale jeśli ktoś jest "sprawny inaczej" i w te klocki nie ma polotu to lepiej to zrobić u mechanika i przypilnować by ją wymontował, solidnie z obu końców wyczyścił, by nie przestawił TPS'a względem przepustnicy i porządnie zamontował wszystko na miejsce. Wcale nie musi to być w ASO.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 10-08-2008, 18:23   

barran napisał/a:
Witam. Rozumiem ze czyszczenie przepustnic polecacie robic tylko w ASO?

Nic bardziej mylnego, no chyba, że masz Kasę i nie masz co z nią zrobić :)

Polecam :
http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.php

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 11-08-2008, 20:20   

Tak na dobrą sprawę to nauczyć obrótw moża jadąc samochdem więc ja bym szukał przyczyny gdzie indziej a nie że źle nauczyleś obrotów.

Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Wysłany: 13-08-2008, 12:38   

Ja jak wyczyściłem przepustnicę i wyresetowałem kompa tak jak opisaliście na forum (na zimnym silniku) to samochodzik ładnie trzyma obroty oraz nie szarpie przypuszczaniu pedału gazu tak jak to było poprzednio. Dzięki chłopaki za opisy dokładne. :P

[ Dodano: 13-08-2008, 12:41 ]
A spalanie mimo ostrej jazdy na krótkich dystansach ok 8 km ok 8l/100

Odpowiedz do tematu